Mantelzorgers onwetend over vergoedingen zorgverzekering

Koen Kuijper geen reacties

Mantelzorgers maken amper gebruik van een voor hen bestemde vergoeding, die door veel verzekeraars wordt aangeboden via de aanvullende zorgverzekering. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om vergoeding voor mantelzorgvervanging, de mantelzorgmakelaar of cursussen mantelzorg. Het schijnt vooral te liggen aan een zekere onwetendheid.

Dat blijkt uit een onderzoek van Mezzo, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg.

Onwetendheid

Er zijn in Nederland gemiddeld 1,1 miljoen mantelzorgers actief die meer dan 8 uur per week zorgen voor een ander. Maar een groot deel van hen weet helemaal niet welke vergoedingen er precies door zorgverzekeraars wordt geboden. Het is dan ook niet verrassend dat slechts 12 procent van hen rekening houdt met vergoedingen voor mantelzorg bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering.

Verder blijkt uit het onderzoek dat de groep mantelzorgers die al een dekking voor mantelzorg heeft, hier in de praktijk maar weinig gebruik van maakt. De oorzaak hiervoor zijn de beperkende voorwaarden en een niet passend aanbod.

Onduidelijkheid

Er is overigens ook veel onduidelijkheid over de vergoedingen die er zijn voor mantelzorgers. Een op de vier respondenten geeft aan dat zij het onduidelijk vinden waar ze voor een vergoeding moeten aankloppen: bij de gemeente of de verzekeringsmaatschappij.

Meest gebruikt

De meest gebruikte mantelzorgvergoedingen vanuit de aanvullende verzekering zijn:

  • Vervangende mantelzorg: tijdelijke overdracht van je mantelzorgtaken, zodat je zelf vrij kunt nemen of even op vakantie kan. Dit kan bijvoorbeeld geregeld worden via een vrijwilligersorganisatie, zoals Handen in Huis.
  • Mantelzorgmakelaar: een mantelzorgmakelaar neemt regeltaken (tijdelijk) over van de mantelzorger om hem/haar te ontlasten.
  • Mantelzorgcursus: deelname aan cursussen die kunnen helpen bij het verzorgen van naasten, zoals een cursus mindfulness.
Meer over vergoeding mantelzorg

Een op de drie mantelzorgers geeft aan verzekerd te zijn voor mantelzorg, maar slechts een beperkt deel maakt hier daadwerkelijk gebruik van. Zo maakt slechts één van de negen aanvullende verzekerde mantelzorgers gebruik van de mantelzorgmakelaar. Voor andere dekkingen ligt dit percentage nog lager.

Aanvullende polis gewijzigd

Mezzo ziet dat er in de aanvullende polissen met dekking voor mantelzorgers het een en ander wordt gewijzigd. Een groeiend aantal zorgverzekeraars biedt volgend jaar een totaalbedrag aan voor de vergoeding voor mantelzorg. Dit ‘budget’ mag vervolgens gebruikt worden voor vervangende mantelzorg, een mantelzorgmakelaar of een speciale cursus voor mantelzorgers. Mezzo geeft zelf aan tevreden te zijn met deze ontwikkeling.

Basisverzekering

Wist je dat ook de basisverzekering dekkingen biedt voor mantelzorgers? Namelijk:

  • Ergotherapie: vergoeding van 10 uur per kalenderjaar. Deze therapie kan helpen bij het zelfstandiger maken van mensen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en het wegnemen van obstakels. Indien 10 uur niet voldoende is, kan een aanvullende verzekering uitkomst bieden.
  • Psychologische hulp: ervaar je klachten met betrekking tot de geestelijke gezondheid, bijvoorbeeld stress of slapeloosheid. Dan kun je via de huisarts geholpen worden. Hij/zij kan je indien nodig doorverwijzen naar een praktijkondersteuner, psycholoog of GGZ-instelling.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.