Medicijn taaislijmziekte toch vergoed door zorgverzekering

- 0 reacties

Het basispakket van de zorgverzekering wordt per 1 november uitgebreid met het geneesmiddel Orkambi tegen taaislijmziekte. Demissionair Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft afspraken kunnen maken met de medicijnfabrikant van het middel: Vertex. Volgens Schippers is de overeenkomst allereerst in het belang van mensen met de ziekte en hun familie.

Taaislijmziekte, ofwel cystische fibrose, is een erfelijke aandoening waarbij al het slijm in het lichaam harder is dan normaal. Dit belemmerd het normaal functioneren van het lichaam waardoor infecties ontstaan in organen, zoals de longen, de alvleesklier en lever.

Te hoge prijs

Begin oktober bleek uit berichtgeving dat het middel juist niet zou worden vergoed door de basisverzekering, omdat Vertex een onaanvaardbaar hoge prijs vroeg. Na maanden stevig onderhandelen met de fabrikant is er nu eindelijk een schappelijke prijs gevonden. Welke prijsafspraken er precies zijn gemaakt, zal echter niet bekend worden gemaakt.

Meer over inhoud basisverzekering

750 patiënten

Van alle 1.500 patiënten in Nederland met taaislijmziekte heeft naar verwachting de helft baat bij het middel. Zij moeten het medicijn dan levenslang blijven slikken.

Volgens eerdere biedingen van de fabrikant zouden de kosten per patiënt kunnen uitkomen op 170.000 euro per jaar. Schippers liet toen het Zorginstituut berekenen of deze hoge prijs wel in verhouding stond tot de gezondheidswinst die door het middel kon worden gerealiseerd. Uit een analyse bleek toen dat de prijs met ruim 80 procent omlaag zou moeten.

Geheim

Na lang onderhandelen zijn Schippers en Vertex eindelijk tot een akkoord gekomen waarin beide partijen het kunnen vinden. Schippers betreurt het dat de prijsafspraak geheim moet blijven, maar zonder deze geheimhoudingsclausule zou er helemaal geen deal zijn.

0 reacties op: “Medicijn taaislijmziekte toch vergoed door zorgverzekering”

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.