Miljoenennota: Eigen risico definitief naar 400 euro

- 9 reacties

Net als vorig jaar is de Miljoenennota voor Prinsjesdag (19 september) vroegtijdig uitgelekt. Kijkend naar de informatie met betrekking tot de zorg is nu bekend dat het eigen risico in 2018 inderdaad stijgt naar 400 euro. Dit is een verhoging van 15 euro. Tevens wordt er veel meer geld uitgetrokken de komende jaren voor de zorg en dan met name voor verpleeghuizen. Dat meldt De Telegraaf vrijdag.

De reden dat het eigen risico van de zorgverzekering volgend jaar stijgt komt omdat de kosten in de zorgsector worden doorberekend naar de Nederlanders.

In onderstaande grafiek is het verloop te zien van 2012 tot en met 2018. Waarbij opvallend is, dat alleen dit jaar het eigen risico gelijk is gebleven.

Verpleeghuiszorg

Verder blijkt uit de Miljoenennota dat het demissionaire kabinet de komende vier jaar zo’n 130 miljoen euro extra uittrekt voor de verpleeghuiszorg. Dit geld is bedoeld voor omscholing en een wervingscampagne. Al jaren is er namelijk een enorm tekort aan personeel in verpleeghuizen. Het is de bedoeling van het kabinet om het werk in verpleeghuizen aantrekkelijker te maken door onder meer een televisiereclame uit te zenden.

Dit bedrag komt overigens bovenop de 435 miljoen euro, dat al eerder was bevestigd door staatssecretaris Van Rijn.

Zorgpremie

Naast het eigen risico stijgt in 2018 ook de zorgpremie voor alle burgers. Met hoeveel precies bepalen uiteindelijk de zorgverzekeraars zelf, maar eerdere berichten melden een verhoging van maandelijks 7 euro.

Om er voor te zorgen dat Nederlanders met een laag inkomen niet de dupe worden van deze verhoging, wordt de zorgtoeslag voor hen verhoogd met 130 euro in 2018.

Prinsjesdag

Komende dinsdag 19 september wordt tijdens Prinsjesdag de nominale rekenpremie nog bekend gemaakt. Aan de hand van dit bedrag bepalen de verzekeraars hun premies voor volgend jaar.

Hetzelfde geldt voor de inhoud van het basispakket van de zorgverzekering. Al is het al bekend dat de vergoedingen voor een groot deel hetzelfde blijven als dit jaar.

9 reacties op: “Miljoenennota: Eigen risico definitief naar 400 euro”

 • Als er de voorgaande jaren niet was bezuinigd op de onderzoek en zorghuizen met tientallen duizenden ontslagen hadden die 565 miljoen die nu in totaal weer uitgetrokken worden om mensen aan te trekken en om te scholen niet nodig geweest en hoefden we niet meer aan zorg premies en eigen risico te betalen …dit noemt ik onverantwoord met zorg geld smijten.

  Petra chambone -

  Schrijf een reactie op: Petra chambone

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Als er de voorgaande jaren niet was bezuinigd op de onderzoek en zorghuizen met tientallen duizenden ontslagen hadden die 565 miljoen die nu in totaal weer uitgetrokken worden om mensen aan te trekken en om te scholen niet nodig geweest en hoefden we niet

  Petra chambone -

  Schrijf een reactie op: Petra chambone

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Schandelijk dit. Je krygt er 5 euro by en moet er 50 inleveren. Wat een grote bende dit nog nieuw te vormen kabinet. Je word hier in dit land op alle fronten financieel uit gekleed. Ik weet niet hoe ik dit allemaal nog moet doen volgend jaar. Ben chronisch ziek zonder kans op herstel. En ja hoor ook nemen ze je je tegemoetkoming chronisch zieken ook nog af vanaf volgend jaar. Het enige wat my rest is dan maar geen medicynen meer tandartsverzekering er af en niet meer naar een dokter of specialist. En ik vind ook dat alle buitenlanders ook mee moeten betalen. Dat kan niet jaar in jaar uit op onze rug gedragen worden.

  Alicia -

  Schrijf een reactie op: Alicia

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Een schande is het . Hou eens op met die verhoging het is genoeg. Als het niet ophoudt komen steeds meer mensen in de problemen. Ga net als vroeger terug naar 1 verzekeringsmaatschappij scheelt een hoop geld .En laat die buitenlanders ook betalen moeten wij ook

  Tineke -

  Schrijf een reactie op: Tineke

  Het e-mailadres blijft prive.
 • De zorg gezamenlijk Europees regelen. Misschien is dat wel de beste oplossing voor ons huidige zorgstelsel.

  D. Mast -

  Schrijf een reactie op: D. Mast

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Zorg premie eu7 hoger dus als je Eu 1300netto hebt krijg je o.6%erbij dat is bijna 8 Eu dan ben je alles al kwijt komt de huur verhoging en alles nog

  H.eijbrink -

  Schrijf een reactie op: H.eijbrink

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Aan de ene kant krijg je financiele ruimte en ze pakken het dubbel terug door alletlei verhogingen..

  JOHN -

  Schrijf een reactie op: JOHN

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Tja, het is duidelijk rechtse politiek.
  Ik ga voor een nationaal zorgfonds zonder eigen risico!
  .

  Jan Dirk Van Oostaijen -

  Schrijf een reactie op: Jan Dirk Van Oostaijen

  Het e-mailadres blijft prive.
 • There is nothing new here people!

  Adjudant -

  Schrijf een reactie op: Adjudant

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Schrijf een reactie

  Het e-mailadres blijft prive.