Nederlanders meer prijsbewust in keuze zorgverzekering

Nederlanders meer prijsbewust in keuze zorgverzekering

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Nederlanders meer prijsbewust in keuze zorgverzekering

Nederlanders zijn steeds prijsbewuster aan het worden als het gaat om het kiezen van een nieuwe zorgverzekering. Zo wordt er vaker gekozen voor een vrijwillig eigen risico en minder vaak voor een aanvullende zorgverzekering.

Ook goedkopere basispolissen zijn populair. Dat blijkt uit statistieken van ZorgWijzer.nl op basis van de afgelopen overstapperiode.

Eigen risico

Maar liefst 16,1 procent van de vergelijkende consumenten koos bij ZorgWijzer.nl voor een verhoogd eigen risico in ruil voor een korting op de premie. Het maximale bedrag van totaal 885 euro eigen risico blijkt in dit kader het meest populair: 13,1 procent koos hiervoor. Dit is significant meer dan vorig jaar (10,2 procent).

Ook cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geven aan dat steeds meer verzekerden bereid zijn de gok te nemen en hun eigen risico te verhogen. Zo bedroeg het aantal verzekerden met een maximaal eigen risico in 2012 slechts 6,9 procent. Dit is nu bijna verdubbeld.

Bij een maximaal eigen risico ontvangt de verzekerde bij de verzekeraar een korting die kan oplopen tot wel 300 euro op jaarbasis. Om die reden is een verhoging van het eigen risico vooral populair bij relatief gezonde mensen.

Aanvullende verzekering

Steeds meer verzekerden kiezen alleen voor een aanvullende zorgverzekering als men zeker weet dat gebruik wordt gemaakt van de zorg die in het pakket zit inbegrepen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om behandelingen fysiotherapie, tandheelkunde of alternatieve geneeswijzen.

Deze trend zorgt ervoor dat de aanvullende verzekering gaat lijken op een abonnementsvorm. Met andere woorden, steeds minder mensen verzekeren zich voor onverwachte kosten, waar een verzekering eigenlijk voor bedoeld is.

Dat de populariteit van de aanvullende polis dalende is, bleek ook wel uit de afgelopen overstapperiode. In de zorgvergelijker van ZorgWijzer.nl koos slechts 48,5 procent van de mensen voor een aanvullende dekking. In dat kader zijn vooral fysiotherapie en tandartskosten veel gekozen vergoedingen:

  • Tandartskosten (34,3 procent)
  • Fysiotherapie (30 procent)
  • Spoedzorg buitenland (13,2 procent)
  • Alternatieve geneeswijzen (4,4 procent)
  • Brillen en lenzen (3,3 procent)

Een daling van het aantal mensen dat kiest voor een aanvullende polis is al jaren gaande. De Nederlandsche Bank vreest dat aanvullende zorgvormen hierdoor in de toekomst niet langer toegankelijk zijn, vanwege de hoge premies.

Vrije zorgkeuze

Ten slotte kiezen minder Nederlanders voor een doorgaans duurdere zorgverzekering met vrije zorgkeuze. Voor dit jaar koos slechts 14,2 procent van de mensen bij het vergelijken voor de optie: ‘vrije zorgkeuze’. Dat was vorig jaar nog 17,8 procent.

Vrije zorgkeuze is in de praktijk alleen van toepassing bij combinatie- en restitutiepolissen. Bij deze verzekeringen kan de verzekerde zelf zijn ziekenhuis kiezen en wordt bovendien een hoger percentage vergoed voor niet-gecontracteerde zorg.

Zorgverzekering voor 2018?

Ondanks dat de overstapperiode al is verlopen, is het nog steeds mogelijk om voor 2018 een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Voorwaarde is wel dat de oude zorgpolis al in 2017 is opgezegd. Men heeft dan tot uiterlijk 1 februari de tijd om een nieuwe ziektekostenpolis te kiezen. Deze gaat dan met terugwerkende kracht in per 1 januari 2018.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.