Nederlandse zorgstelsel functioneert het beste

- 0 reacties

Het Nederlandse zorgstelsel is voor de zevende maal uitgeroepen tot het best functionerende systeem in Europa. Dat blijkt uit de European Health Consumer Index (EHCI), een ranglijst die ieder jaar door het Zweedse Health Consumer Powerhouse (HCP) wordt samengesteld aan de hand van een onderzoek naar Europese zorgstelsels. Ons land staat met 927 van de 1000 punten stijf bovenaan in de ranglijst. Geen enkel land scoorde ooit beter dan Nederland. Zwitserland staat met 904 punten op de tweede plaats, gevolgd door Noorwegen met 865 punten.

Resultaten

In het onderzoek van HCP wordt op statistisch niveau gekeken naar de toegankelijkheid, kosten, medicijngebruik en behandelingsresultaten van de zorgstelsels in alle Europese landen.

Nederland scoort met name goed op toegankelijkheid, behandelingsresultaten, en medicijngebruik. Doordat ons land dichtbevolkt is, is er altijd zorg in de buurt en is deze toegankelijk voor iedereen. Ook zou er dalende kindersterfte zijn en hebben patiënten betere overlevingskansen bij kanker en hart- en vaatziekten. Tot slot geeft het onderzoek aan dat politici en zorgverzekeraars maar een beperkte invloed hebben op de beslissingen in de operatiekamer.

Uit een onderzoek van het Commonwealth Fund (CWF) eind vorig jaar kwam het Nederlandse zorgstelsel ook al sterk naar voren.

Zorgstelsel Nederland wederom hoog gewaardeerd

Efficiëntie

Het onderzoek geeft ook een beeld van de efficiënte van ons zorgstelsel, ofwel in hoeverre het geld wat in de zorg wordt gepompt resultaten oplevert. Op dit gebied zijn er veel verbeterpunten, concludeert het HCP. Op het gebied van prijs-kwaliteit scoort Nederland dan ook een stuk minder goed: Nederland staat wat betreft efficiëntie op de elfde plaats.

Macedonië scoort op het gebied van prijs-kwaliteit het beste van alle Europese landen. Het Oost-Europese land heeft de op één na laagste zorgkosten per inwoner in heel Europa, maar biedt toch degelijke zorg.

Kritiek

Vanuit de wetenschap is er echter wel de nodige kritiek op het EHCI-onderzoek. Zo zou het onderzoek volgens sommige medici weinig zeggen over de kwaliteit van de gerealiseerde zorg. Ook vanuit de politiek is er onvrede over het huidige zorgstelsel. De SP en 50Plus zijn zelfs een campagne gestart om het zorgstelsel volledig af te schaffen en terug te gaan naar een ziekenfonds dat volledig door de overheid wordt aangestuurd.

Nationaal Zorgfonds

Het volledige onderzoek van de EHCI is terug te lezen via deze link.

0 reacties op: “Nederlandse zorgstelsel functioneert het beste”

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.