Nieuwe zorgverzekeraar (IptiQ) betreedt Nederland in 2018

Nieuwe zorgverzekeraar (IptiQ) betreedt Nederland in 2018

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Nieuwe zorgverzekeraar (IptiQ) betreedt Nederland in 2018

Voor het eerst sinds 10 jaar komt er een nieuwe zorgverzekeraar op de Nederlandse markt. Het gaat om verzekeraar IptiQ, onderdeel van het moederbedrijf Swiss Re. IptiQ neemt drie bestaande zorgverzekeringen in haar portefeuille, namelijk die van Promovendum, National Academic en Besured. Deze labels vallen nu nog onder verzekeraar VGZ, maar die heeft besloten om te stoppen met het contract van de drie verzekeraars.

Per 1 januari 2018 neemt het Luxemburgse IptiQ alle diensten over en wordt het risicodrager van de drie Nederlandse labels. IptiQ komt voorlopig nog niet met een nieuw, eigen zorglabel. Dat meldt FD.nl.

Meer concurrentie

Dat IptiQ zich gaat vestigen op de Nederlandse zorgverzekeringsmarkt gaat in elk geval voor meer concurrentie zorgen. Het bedrijf wil naar eigen zeggen het ‘gesloten bolwerk’ van de grote vier verzekeraars doorbreken.

Er is al een geruime tijd kritiek op het Nederlandse zorgstelsel. De markt zou in te grote mate worden beheerst door Achmea, VGZ, CZ en Menzis, die gezamenlijk ruim 90 procent van alle verzekerden onder hun hoede hebben. Ook zou er te weinig concurrentie zijn van de andere concerns.

Welke zorgverzekeraars zijn er?

Minister Schippers liet onlangs nog weten dat zorgverzekeraars zich onvoldoende van elkaar onderscheiden. Datzelfde bleek ook al uit een rapportage van de Autoriteit Consument in 2016.

In een gezonde markt krijgen nieuwkomers de kans om zich te profileren ten opzichte van de bestaande spelers. Maar in het Nederlandse zorgstelsel is dat lastig, omdat de huidige orde van verzekeraars beschikken over enorme financiële buffers die kunnen worden gebruikt om de premie laag te houden. Nieuwkomers beschikken doorgaans niet over dergelijk kapitaal.

Sterke organisatie

Op dit moment biedt IptiQ in Nederland alleen nog overlijdensrisicoverzekeringen aan, maar in het buitenland is IptiQ een serieuze speler. Zo biedt het concern in Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk zorgverzekeringen, overlijdensrisicopolissen en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen aan. Moederbedrijf Swiss Re zou financieel gezien een zeer sterke organisatie vormen en over zeer uitgebreide mogelijkheden beschikken op het gebied van kennis en innovatie.

Anno12

Met Anno12 had Nederland in 2015 al bijna een nieuwe zorgverzekeraar, maar het initiatief is nooit van de grond gekomen. Het model van medezeggenschap van klanten bleek niet te passen binnen het Nederlandse zorgstelsel. Ook het financieringsmodel dat Anno12 voor ogen had, was volgens de De Nederlandsche Bank (DNB) niet erg passend.

Hoewel Anno12 uiteindelijk toch een vergunning kreeg van de DNB, slaagde de verzekeraar er niet in om het minimale aantal verzekerden (10.000 klanten) te behalen in het eerste jaar. De stekker werd er daarom, na vier jaar voorbereiding, uitgetrokken.

Zorgeloos care

Ook Zorgeloos care, een label dat werd opgericht door Buurtzorg-oprichter Jos de Blok, heeft voorlopig nog geen zoden aan de dijk gezet. Blok wilde begin 2017 lanceren, maar bleek meer tijd nodig te hebben voor onderhandelingen met toezichthouders, ministeries en zorgverleners. De Blok hoopt nu per 2018 van start te gaan, maar het is niet duidelijk hoe realistisch dat is.



Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.