Nieuwe zorgverzekeraar (IptiQ) betreedt Nederland in 2018

Voor het eerst sinds 10 jaar komt er een nieuwe zorgverzekeraar op de Nederlandse markt. Het gaat om verzekeraar IptiQ, onderdeel van het moederbedrijf Swiss Re. IptiQ neemt drie bestaande zorgverzekeringen in haar portefeuille, namelijk die van Promovendum, National Academic en Besured. Deze labels vallen nu nog onder verzekeraar VGZ, maar die heeft besloten om te stoppen met het contract van de drie verzekeraars.

Per 1 januari 2018 neemt het Luxemburgse IptiQ alle diensten over en wordt het risicodrager van de drie Nederlandse labels. IptiQ komt voorlopig nog niet met een nieuw, eigen zorglabel. Dat meldt FD.nl.

Meer concurrentie

Dat IptiQ zich gaat vestigen op de Nederlandse zorgverzekeringsmarkt gaat in elk geval voor meer concurrentie zorgen. Het bedrijf wil naar eigen zeggen het ‘gesloten bolwerk’ van de grote vier verzekeraars doorbreken.

Er is al een geruime tijd kritiek op het Nederlandse zorgstelsel. De markt zou in te grote mate worden beheerst door Achmea, VGZ, CZ en Menzis, die gezamenlijk ruim 90 procent van alle verzekerden onder hun hoede hebben. Ook zou er te weinig concurrentie zijn van de andere concerns.

Welke verschillende zorgverzekeraars zijn er?

Minister Schippers liet onlangs nog weten dat zorgverzekeraars zich onvoldoende van elkaar onderscheiden. Datzelfde bleek ook al uit een rapportage van de Autoriteit Consument in 2016.

In een gezonde markt krijgen nieuwkomers de kans om zich te profileren ten opzichte van de bestaande spelers. Maar in het Nederlandse zorgstelsel is dat lastig, omdat de huidige orde van verzekeraars beschikken over enorme financiële buffers die kunnen worden gebruikt om de premie laag te houden. Nieuwkomers beschikken doorgaans niet over dergelijk kapitaal.

Sterke organisatie

Op dit moment biedt IptiQ in Nederland alleen nog overlijdensrisicoverzekeringen aan, maar in het buitenland is IptiQ een serieuze speler. Zo biedt het concern in Duitsland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk zorgverzekeringen, overlijdensrisicopolissen en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen aan. Moederbedrijf Swiss Re zou financieel gezien een zeer sterke organisatie vormen en over zeer uitgebreide mogelijkheden beschikken op het gebied van kennis en innovatie.

Anno12

Met Anno12 had Nederland in 2015 al bijna een nieuwe zorgverzekeraar, maar het initiatief is nooit van de grond gekomen. Het model van medezeggenschap van klanten bleek niet te passen binnen het Nederlandse zorgstelsel. Ook het financieringsmodel dat Anno12 voor ogen had, was volgens de De Nederlandsche Bank (DNB) niet erg passend.

Hoewel Anno12 uiteindelijk toch een vergunning kreeg van de DNB, slaagde de verzekeraar er niet in om het minimale aantal verzekerden (10.000 klanten) te behalen in het eerste jaar. De stekker werd er daarom, na vier jaar voorbereiding, uitgetrokken.

Zorgeloos care

Ook Zorgeloos care, een label dat werd opgericht door Buurtzorg-oprichter Jos de Blok, heeft voorlopig nog geen zoden aan de dijk gezet. Blok wilde begin 2017 lanceren, maar bleek meer tijd nodig te hebben voor onderhandelingen met toezichthouders, ministeries en zorgverleners. De Blok hoopt nu per 2018 van start te gaan, maar het is niet duidelijk hoe realistisch dat is.

'Zorgeloos zorgverzekering start per 2018'

Bart Auteur Zorgwijzer.nl

Als mede-oprichter van ZorgWijzer.nl hou ik mij voornamelijk bezig met het bijhouden van de laatste ontwikkelingen omtrent het zorgverzekeringsstelsel. Je kunt mij volgen via de sociale media of laat een reactie achter onder dit artikel.

4 reacties Nieuwe zorgverzekeraar (IptiQ) betreedt Nederland in 2018
Schrijf een reactie
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
 • Rijk van Doorn
  Schreef op om 17:23

  Mijn echtgenote en ik wonen voor het grootste gedeelte van het jaar op de Canarische Eilanden.
  In de zomer wonen we in ons appartement in Nederland. We staan in Nederland niet in een gemeente ingeschreven maar staan wel ingeschreven in Nederlandse ziekenhuizen. Dit omdat we voor onderzoek i.d. liever gebruik maken van de service in Nederland implaats van Spanje.
  Kunnen we bij IptiQ klant worden. Dit met een zeer hoog eigen risico ?

  Je reageert op
  Rijk van Doorn Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Jan Tiemen
  Schreef op om 16:23

  Het zou wèl aan te raden zijn, per aanvang 2018 een korte serie behandelingen bij de fysiotherapeut tijdens of na een ziekenhuis-opname vanuit de verplichte verzekering te vergoeden. Dit kan heropname wegens terugval in veel gevallen voorkomen !

  Je reageert op
  Jan Tiemen Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • A.P.M. van den Goorbergh
  Schreef op om 16:25

  Voor mij is Iptiq geen onbekende. Het is een groote maatschappij te vergelijken met een Achmea waar velen zijn ondergebarcht. Ben al Jaren client bij Promovendum, een kleine transparante kleine organistie in het leven geroepen voor de beter opgeleiden onder ons??? Een aspect staat voor mij vast. Beter zal het er nooit op worden. Nieuwe heren nieuwe wetten. Natuurlijk zal dit nooit toegegeven worden, en zal Promovedum nog wel enige tijd op het briefpapier te herkennen zijn. Maar het zal niet lang duren en we zitten weer bij een grote logge organisatie die de regelgeving zelf in de hand heeft net zoals een Achmea. Jammer is het dat klein altijd groot en log moeten worden. Zeg niet dat dit niet waar is, maar dit schrijven te plaatsen in Zorgwijzer, dat zal nooit gebeuren. Of toch wel?

  Je reageert op
  A.P.M. van den Goorbergh Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Wim Wollendorf
  Schreef op om 13:49

  Graag wil ik weten welke gevolgen de overstap naar IptiQ voor mij als verzekerde betekent zoals
  a. premie edn eigen risico en eigen bijdrage; b. voorwaarden voor hulpmiddelen; c. dekking binnen Europa en wereld;.
  In principe wat de verschillen zijn tussen de dekking van 2017 en 2018.
  Blijven de contacten gewoon lopen via Promovendum

  Je reageert op
  Wim Wollendorf Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op

Het laatste nieuws