Oppositie wil hogere zorgpremie tegengaan

Koen Kuijper 8 reacties

Hogere zorgpremie tegengaanDe oppositie in de Tweede Kamer wil de verdere premiestijging – als gevolg van het bevriezen van het eigen risico – voorkomen.

Een aantal partijen komt daarom, onder leiding van GroenLinks, met een alternatief plan: het eenmalig verhogen van de jaarlijkse bijdrage aan zorgverzekeraars. Die bijdrage moet met een bedrag van 150 miljoen euro omhoog om te voorkomen dat de zorgpremie in 2018 met meer dan 72 euro per verzekerde stijgt. De 150 miljoen euro zou gefinancierd kunnen worden uit het begrotingsoverschot.

Maandagavond september wordt erover gedebatteerd in de Tweede Kamer. GroenLinks dient dan een voorstel in met steun van de volledige ‘toekomstige’ oppositie.

Premie verder omhoog

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie onderhandelen op dit moment over een nieuwe coalitie en willen afzien van het feit dat het eigen risico omhoog moet naar 400 euro. Om dit te financieren moet echter wel de premie met ongeveer 10 euro omhoog. Dat bedrag komt bovenop de al aangekondigde verwachte toename van 72 euro per verzekerde.

Zorgpremie 2018 verder omhoog door ‘bevriezen’ eigen risico

De formerende partijen hebben nog niet gereageerd op het plan van GroenLinks, maar de verwachting is dat zij tegen het voorstel zullen stemmen.

‘Verhoging zorgpremie niet te voorkomen’

Volgens Wim Groot, hoogleraar gezondheidseconomie, is de verdere verhoging van de zorgpremie niet te voorkomen met een hogere rijksbijdrage aan de zorgverzekeraars. Dit vergt een wetswijziging die onhaalbaar is, omdat zorgverzekeraar nu hun premies voor volgend jaar aan het berekenen zijn. Het voorstel van de negen politieke partijen uit de oppositie kan dus niet zomaar worden uitgevoerd.

De Zorgverzekeringswet (Zvw) kent twee rijksbijdragen voor verzekeraars, namelijk een bijdrage voor de verzekeringen van jongeren tot 18 jaar (die geen premie of eigen risico betalen) en een betalingsregeling voor oorlogsgetroffenen. Op dit moment biedt de wet volgens Groot geen ruimte voor nog een rijksbijdrage, namelijk die voor het compenseren van de bevriezing van het eigen risico op 385 euro in 2018.

DSW is binnenkort de eerste verzekeraar die de premie voor de zorgverzekering in 2018 bekend maakt. Die gaat waarschijnlijk met meer dan een tientje per maand omhoog, omdat zij aan de veilige kant willen zitten bij de premievaststelling. Hiermee bedoelt Groot dat de premie volgend jaar eerder iets te hoog dan te laag is. Dit vanwege de onzekerheid over het gelijk houden van het eigen risico en de manier waarop dit wordt bekostigd.

Schippers tegen

Als het aan demissionair minister Edith Schippers had gelegen, was het eigen risico gewoon gestegen naar 400 euro. Zij geeft aan dat het gelijk houden van het eigen risico een onderdeel vormt van de formatieonderhandelingen.

Toen Schippers in een interview werd gevraagd: ‘u zou het niet gedaan hebben?’, antwoorde ze: ‘ik zou het niet gedaan hebben’. Waarop de andere presentator vroeg: ‘maar is het niet een beetje symboolpolitiek? Het gaat om 15 euro’. Toen reageerde Schippers: ‘ja, daarom zou ik het ook niet gedaan hebben’.

8 reacties

 • FFons

  Het huidige zorgsysteem kost mensenlevens, want mensen mijden zorg.
  Het wordt klassegeneeskunde: dus voor zij die het kunnen betalen.
  Een schande.

 • Ii

  Het eigen risico moeten ze weghalen. Want welke groep weerhoud je met dit om zorg te kunnen krygen? Precies. De lage inkomens. Of is dat de bedoeling soms dat zy geen zorg moeten krygen. 385 euro eigen risico is voor lage inkomens twee volle maanden eten en drinken. De rijkeren onder ons die lachen zich kapot om dat bedrag van 385 euro en laten zich daardoor echt niet weerhouden hoor. Is voor hun een schijntje. Dus maw is het eigen risico/boete dus voor de lagere inkomens om ze te weerhouden van zorg. Ik kan het niet anders zien. 150 euro is voor deze mensen al een hoge drempel om niet gelijk naar een dokter te rennen. Maarre oppositie en kabinet…….waar is het eigen risico voor de rijkeren onder ons dan? Die zullen toch ook een beste drempel moeten opgeworpen krijgen zodat ze zich ook eens op de bol krabbelen voordat ze zorg vragen. Heeeeel oneerlijk systeem waar de lagere inkomens de dupe van zijn. Er moet een zorgsysteem komen naar draagkracht. Wie meer heeft betaald ook meer. Wel zo eerlijk. Het kan toch niet zo zijn dat de lagere inkomens hier maar steeds het nakijken hebben. Dit kan echt niet zo door gaan.

 • HH

  We moeten gewoon terug naar 1 zorgverzekering en niet meer. Allemaal dezelfde verzekering. Wat ik heel vreemd vind is dat de prijs van de medicijnen hier 5 a 6x over de officiele prijs heen gaat van wat ze in werkelijkheid kosten. Zodat wij als je medicijnen gebruikt …flink in het eigen risico mogen duiken. Als ze nou gewoon de eerlijke prijzen hanteren wat het daadwerkelijk kost dan word het al stukken goedkoper. Ik weet niet wie daar verantwoordelijk voor is voor het zo exyreem duur maken van medicijnen. Maar dat moet stoppen. Allen bij 1 zorgverzekeraar drukt de kosten zorg ook enorm en is een eigen risico wat ik toch de belachelijkste boete ooit vind ook van tafel. Hoe kan je in vredesnaam mensen een boete opleggen omdat ze ziek zijn!! Dit gaat toch nergens over en dat zou liever gisteren als vandaag van tafel geveegd moeten worden. Ga ergens anders boetes innen maar niet over zieke mensen hun rug. Wie dat toch in het leven heeft geroepen die heeft daar niet goed over na gedacht. Verplichte zorgpremie is er voor om samen de lasten te dragen wb zorg en niet om mensen individueel nog eens boetes op te leggen omdat ze medicijnen ophalen bij apotheek of zorg thuis nodig hebben. Dus oppositie moet er voor gaan vechten om de premie fors omlaag te krygen en het eigen risico in de prullenbak want dat kan echt niet. Alles met zijn allen dragen en geen individuele boetes meer. Veel mensen vergeten dat ze zelf ook ziek kunnen worden en medicijnen etc nodig kunnen hebben. Eigen risico echt weg.

  • LL

   Je begrijpt toch wel dat het eigen risico geen boete is toch? Het eigen risico bestaat omdat de zorgkosten anders de pan uitrijzen. Zonder eigen risico zit er namelijk geen rem op mensen die vervolgens onbeperkt zorg gaan gebruiken aangezien deze toch ‘gratis’ is. Plus bij het afschaffen van het eigen risico gaan de zorgpremies zodanig omhoog dat je uiteindelijk meer zit te betalen. Daarom moet je niet zomaar dingen. roepen als eigen risico afschaffen want de gevolgen daarvan zijn niet te overzien. Waarom denk je dat het eigen risico überhaupt is ingevoerd? Voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) in 2006 waren de zorgkosten niet te bedwingen. Denk liever na over een andere vorm van eigen risico, het zogenoemde eigen betalingen. Van Kleef R, van de Ven hebben hier een stuk over geschreven. Ik zou zeggen lees het even.

  • Hh

   Ik vind het eigen risico zorg wel een boete op ziek zijn. Vele mensen onder ons mijden de zorg terwijl ze het wel nodig hebben. De drempel van 385 euro is gewoon veeeeel te hoog voor lagere inkomens en dan vind ik het toch echt een heel ander verhaal worden. Dus deze mensen mogen wel elke maand die verplichte premie ophoesten en er verder geen gebruik van mogen/kunnen maken? Dat is echt niet eerlijk. Boete van ziek zijn moet er af en ophouden met verschillende maten meten. Voor iedereen moet de zorg bereikbaar zijn en niet zoals het nu is. Lagere inkomens wel netjes verplichte premie laten betalen en vervolgens er geen gebruik van kunnen maken!! Dat kan en mag echt niet. Asielzoekers die hoeven niks te betalen. Zy hebben helemaal geen drempel. Dus waarom voor lagere inkomens dan zo moeilijk maken. Ik blijf er gewoon bij. Alles samen betalen en boete op ziek zijn a 385 liever gister als vandaag weg

 • HHans Haak

  Politiek is hoe verdeel je het geld linksom of rechtsom de laatste 37jaar is dat rechtsom met de VVD CDA en helaas de PVDA.

 • GG

  Ach ja, mevrouw schippers kan het wel makkelijk betalen. Maar ze is hier niet alleen…wij moeten het ook wel nog kunnen betalen. En dat is al jaren niet meer zo. Er moet wel ergens een stop komen. Alles is hier super duur geworden. Als je kijkt naar wat je nog over hebt na je huur gas en licht zorg verzekeringen gemeentelijke belastingen etc…dat is bijzonder weinig en dan verwacht men ook nog dat je gezond eet, gaat sparen en er netjes uit ziet! Dat gaat dus echt niet! Hoe je ook puzzelt en doet. Het komt er gewoon op neer dat je elke maand na vaste lasten en een minimum aan boodschappen nog te kort komt. Aplaus voor welvarend nederland. En dan vinden ze het gek dat mensen psychische klachten krygen. Ik vind dat helemaal niet gek. Elke dag 24/7 zorgen hoe je rond moet komen. Dat maakt de mensen ziek!!

  • NNipje

   En dan heb je weer zorg nodig van een psycholoog of psychiater en medicijnen van de apotheek omdat je een depressie hebt of iets anders geestelijks….kost niks toch?

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.