Ouderen ‘vrezen’ overstap van zorgverzekering

Koen Kuijper geen reacties

Veel ouderen stappen per 2018 liever niet over van zorgverzekering. Dat blijkt uit een onderzoek van Hallo Nederland. Slechts tien procent van de oudere generatie geeft aan te overwegen om voor het einde van dit jaar een nieuwe zorgverzekering te kiezen.

Een groot deel van de Nederlanders, waaronder veel ouderen, zijn nog altijd onnodig duur verzekerd. Dat blijkt uit een onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), waarvan op 1 december de resultaten zijn gepubliceerd.

Alleen al voor de basisverzekering ligt er per Nederlander een gemiddelde besparing van 100 euro op jaarbasis in het verschiet.

Oorzaak

De oorzaak voor deze hoge gemiddelde besparing is dat veel ouderen niet of nauwelijks overstappen en dus al jaren bij dezelfde zorgverzekeraar zijn aangesloten, zonder de polis te wijzigen. De kans is daarom groot dat de polis qua dekking niet meer passend is of dat er onnodig veel premie voor wordt betaald. Er zijn dus, ook voor ouderen, flinke besparingen te behalen.

Overstappen is het devies. Toch ‘vrezen’ veel ouderen hiervoor. Hoe komt dat?

Kloonpolissen

Een zorgverzekering vergelijken begint bij het analyseren van de premies bij de verschillende verzekeraars. Dat is voor ouderen soms lastig, omdat de inhoud van de verzekering bij veel aanbieders hetzelfde is, maar de premie verschilt. De Consumentenbond markeert dergelijke verzekeringen als ‘kloonpolissen’. Doordat de verschillen lang niet altijd even duidelijk zijn, zien veel mensen daarom door de bomen het bos niet meer. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat dit de belangrijkste reden is voor ouderen om niet te wisselen van verzekeraar.

Ook de angst om te worden geweigerd door een verzekeraar, bijvoorbeeld vanwege een chronische ziekte, blijft bestaan.

Tenslotte is ruim 91 procent van de ouderen tevreden met de huidige verzekeringsmaatschappij en wensen daarom niet over te stappen.

Goed om te weten

Overstappen van zorgverzekering is in de ogen van veel ouderen nog steeds veel gedoe. Mogelijk kunnen de onderstaande punten je overtuigen:

  • Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht. De verzekeraar mag je niet weigeren.
  • Voor de aanvullende verzekering geldt deze acceptatieplicht niet, maar in de praktijk zijn er nog maar enkele polissen waarbij er vooraf gezondheidsvragen worden gesteld.
  • Bij een overstap naar een andere verzekeraar wordt de huidige polis automatisch opgezegd. Je hoeft zelf dus niets te doen.
  • De nieuwe verzekeraar neemt de machtigingen (bijvoorbeeld voor ziekenvervoer of fysiotherapie) over van je oude verzekeraar over. Hetzelfde geldt voor de afspraken die zijn gemaakt rondom het persoonsgebonden budget.
  • Na een overstap (online) heb je recht op 14 dagen bedenktijd. Binnen deze periode kun je de aanvraag van een verzekering kosteloos annuleren en wordt de oude zorgpolis weer hersteld.
Overstappen zorgverzekering 2018: eenvoudig & snel

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.