Overstappen van zorgverzekering per 2018? Dit moet je weten

Koen Kuijper geen reacties

Nu dat de kerstboom weer afgetuigd kan worden, is het tijd voor een iets serieuzere aangelegenheid: overstappen van zorgverzekering voor het nieuwe kalenderjaar. De Autoriteit Consument & Markt en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaan ervan uit dat een gemiddelde Nederlander al snel 100 euro kan besparen op zijn basispolis. Het loont dus zeker de moeite om je verzekering even onder de loep te nemen.

Ga je in 2018 wisselen van zorgverzekeraar? Dan zijn er een aantal punten die je aandacht vragen.

Eigen risico

Door je eigen risico te verhogen ontvang je een korting op je maandelijkse zorgpremie die kan oplopen tot wel 300 euro per jaar. Dit kan zeer interessant zijn als je normaliter niet of maar weinig van je eigen risico opmaakt en als je in één keer een groot bedrag kunt betalen. Je eigen risico bedraagt immers 885 euro als je deze maximaal verhoogt.

Moet ik mijn eigen risico vrijwillig verhogen?

Bij het vergelijken van verzekeraars neem je dus ook de hoogte van het eigen risico in acht. Sommige verzekeraars komen voordeliger uit de bus bij een hoog eigen risico, terwijl anderen juist voordeliger zijn bij een laag eigen risico.

Aanvullende zorg

Verder is het ook raadzaam om te kijken of het voordelig is om een aanvullende verzekering af te sluiten of om bepaalde zorgkosten juist uit eigen zak te betalen. Met andere woorden, weeg de premie die je moet betalen voor een aanvullend pakket af tegen de vergoeding die je ervoor terugkrijgt en daadwerkelijk gaat gebruiken.

Als je een aanvullende zorgverzekering afsluit, let je verder op de volgende zaken:

  • Of er een medische selectie of wachttijd geldt.
  • Welke vergoedingslimieten er gelden.
  • Wat er behalve de dekking die je nodig hebt nog meer wordt gedekt.

Jaarbetaling

Bij sommige verzekeraars krijg je nog een extra korting van 1 tot 3 procent op de totale premie als je de premie in één keer voor een heel jaar betaalt.

Als je dit wenst, kun je dit eenvoudig aangeven bij het uitvoeren van een vergelijking.

Uiterste overstapdatum

Je kunt tot en met 31 december 2017 23:59 overstappen van zorgverzekering voor het nieuwe kalenderjaar. Het maken van een overstap naar een andere verzekeraar is over het algemeen erg eenvoudig:

  1. Vergelijken van zorgverzekeringen op basis van dekking, eigen risico, zorgkeuze
  2. Afsluiten van de gewenste zorgverzekering
  3. Door de verzekering af te sluiten maak je gebruik van de overstapservice: je huidige verzekering wordt automatisch voor je opgezegd
  4. Je nieuwe zorgpolis gaat in per 1 januari
  5. Je hebt 14 dagen bedenktijd om je overstap ongedaan te maken

Je hebt op het moment van schrijven (lees: 27 december) nog vier dagen de tijd om je zorgverzekering te vergelijken en over te stappen. Vergeet dit niet te doen via ZorgWijzer.nl.

Zorgvergelijker 2018: vergelijk zorgverzekeringen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.