Overstappen van zorgverzekering? Dit is de laatste mogelijkheid

Koen Kuijper geen reacties

Verzekerden hebben nog tot het eind van deze maand (uiterlijk 31 januari) om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. Voorwaarde is wel dat de oude polis vorig jaar al is opgezegd. Als dat niet is gedaan loopt de verzekering van 2017 namelijk gewoon door in 2018. Wisselen van verzekeraar is dan pas weer mogelijk tijdens de gebruikelijke overstapperiode van 12 november tot en met 31 december.

Bij enkele verzekeraars is het in de maand januari ook nog mogelijk om een losse aanvullende verzekering af te sluiten. Neem hiervoor contact op met de verzekeraar.

Sluit nu nog een nieuwe zorgverzekering af

Terugwerkende kracht

Een zorgverzekering die in de maand januari wordt afgesloten gaat met terugwerkende kracht in per 1 januari 2018. Dit is zo in de wet geregeld. Zorgkosten die in januari zijn gemaakt, moeten soms worden voorgeschoten, maar kunnen achteraf worden gedeclareerd bij de verzekeraar. Ook de zorgpremie en het eigen risico (indien van toepassing) moet met terugwerkende kracht betaald worden.

Bij een lopende behandeling die al in 2017 is begonnen, kan het zijn dat er nog eigen risico van 2017 wordt verrekend via je oude zorgverzekeraar. Vervolg dbc’s (diagnose behandeling combinatie) en nieuwe dbc’s die in 2018 worden geopend vallen onder de voorwaarden van je nieuwe verzekeraar.

Overstappen na 31 januari?

Wil je na 31 januari nog een nieuwe zorgverzekering afsluiten? Dat is normaal gesproken niet mogelijk, tenzij één van de onderstaande situaties van toepassing zijn:

  • Je wordt dit jaar 18.
  • Je wordt dit jaar verzekeringsplichtig, bijvoorbeeld omdat je uit het buitenland komt of omdat je onverzekerd bent.
  • Je komt uit militair dienstverband en moet een zorgverzekering afsluiten.
  • Je collectieve overeenkomst met de verzekeraar wordt beëindigd door de verzekeraar, of doordat je partner deze na een scheiding heeft geannuleerd.
  • Als je kunt overstappen van het ene werkgeverscollectief naar een andere na het wisselen van functie.

Tips

Tot slot nog enkele aandachtspunten die belangrijk kunnen zijn bij het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering.

  • Als je digitaal een verzekering afsluit, bijvoorbeeld online, dan heb je recht op 14 dagen bedenktijd volgens de Wet Koop op Afstand.
  • Als je een aanvullende zorgverzekering afsluit bij een andere verzekeraar dan waar je basispolis actief is, komt het vaak voor dat je een extra toeslag betaalt op de premie van de aanvullende polis. Dit noemt men vaak de administratieve opslag of premieopslag en kan resulteren in een 20 tot 60 procent hogere premie.
  • Voor de basisverzekering geldt een acceptatieplicht: de verzekeraar moet je accepteren. Voor aanvullende- en tandverzekeringen geldt deze regel niet. Informeer daarom goed naar de acceptatievoorwaarden.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.