ACM: “Overstappen zorgverzekering levert 100 euro op”

- 2 reacties

Overstappen zorgverzekering 2018De Nederlandse consument kan in 2018 flink besparen op de zorgverzekering door over te stappen naar een voordeliger, maar vergelijkbaar alternatief. Alleen al voor de basisverzekering is er jaarlijks een bedrag van 100 euro te besparen.

Dat blijkt uit een rapport van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) op basis van eigen onderzoek. In het rapport staat verder dat 75 procent van de premiebetalers onnodig duur verzekerd is.

Nederlanders die bereid zijn om qua polisvoorwaarden iets in te leveren kunnen zelfs tot 380 euro op jaarbasis besparen op de basisverzekering in 2018.

Oproep

De toezichthouders roepen consumenten – jullie dus –  daarom op om minstens het aanbod van zorgverzekeringen te vergelijken. “Met overstappen zorgen ze voor dynamiek op de markt voor zorgverzekeringen en houden ze de verzekeraars scherp”, stelt Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de ACM. Ongeveer 1 miljoen mensen wisselen per jaar van verzekeraar. Zo’n 7 procent van de bevolking.

Zorgvergelijker 2018: check hoeveel jij kunt besparen

De ACM en NZa stellen dat veel consumenten nog steeds huiverig zijn om te wisselen van verzekeraar, omdat ze bang zijn dat ze na de overstap niet dezelfde zorg vergoed krijgen. Deze angst is meestal onterecht, concluderen de toezichthouders.

Overstappen

Van zorgverzekering overstappen kan tot en met 31 december 23:59. Daarbij wordt de huidige polis automatisch opgezegd door de nieuwe verzekeraar. De nieuwe verzekering gaat vervolgens per 1 januari 2018 in. Echter kan het geen kwaad om het eerder al geregeld te hebben. Vandaag dus nog bijvoorbeeld.

Het is overigens niet verplicht om de basisverzekering en de vrijwillige aanvullende verzekering af te sluiten bij dezelfde verzekeraar. Voor het afsluiten een losse aanvullende polis kunnen echter wel extra voorwaarden gelden, zoals een hogere premie.

Ook mensen die onder behandeling staan van een arts of zorgverlener hoeven zich geen zorgen te maken bij een overstap. Het ziekenhuis stuurt de rekening namelijk altijd naar de verzekeraar tijdens de start van de behandeling.

Voorwaarden

De ACM en NZa benadrukken wel om niet altijd te kiezen voor de goedkoopste zorgpolis. Dat komt omdat verzekeringen met een extreem lage premie vaak beperkende voorwaarden hebben, bijvoorbeeld in de keuzevrijheid uit ziekenhuizen en zorgverleners. Dit noemt men ook wel verzekeringen met ‘beperkte zorgkeuze’.

Meer over zorgkeuze

Wie een zogenaamde budgetpolis heeft en in 2018 voor een knieoperatie naar het ziekenhuis gaat, kan duur uit zijn als dat ziekenhuis niet door de verzekeraar is gecontracteerd. In sommige gevallen moet de patiënt dan tot 35 procent van de rekening zelf betalen. Bij dergelijke verzekeringen is het nog veel belangrijk om goed te letten op de polisvoorwaarden. Gelukkig zijn verzekeraars en vergelijkingssites erg duidelijk in de informatieverstrekking op dit gebied.

2 reacties op: “ACM: “Overstappen zorgverzekering levert 100 euro op””

 • Dit klopt inderdaad, alleen aanvullend kom ik er dan minder goed vanaf

  Ferdy -

  Schrijf een reactie op: Ferdy

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Zojuist overgestapt en ga zelfs 133 euro minder betalen aan premie. Alleen geswitcht met basisverzekering. Hoppahhh

  Joost -

  Schrijf een reactie op: Joost

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Schrijf een reactie

  Het e-mailadres blijft prive.