Premie CZ zorgverzekering stijgt in 2018

- 4 reacties

Zorgverzekeraar CZ verhoogt de verzekeringspremie in 2018 naar 116,25 euro per maand. Dat is een stijging van 3,40 euro per maand, ofwel ruim 40 euro op jaarbasis. De premiestijging geldt voor de meest afgesloten (zorg-op-maat) naturapolis. Maar ook de andere basispolissen van CZ worden respectievelijk 3,25 euro (zorgbewustpolis) en 3,55 euro (zorgkeuzepolis) per maand duurder.

Eerste

CZ is de eerste grote verzekeraar die de premies voor het nieuwe jaar bekend maakt. Het concern heeft een marktaandeel van 21,1 procent en is naast verzekeraar ook risicodrager voor OHRA en Delta Lloyd. De verwachting is nu wel dat er een vergelijkbare stijging zit aan te komen voor Achmea, VGZ en Menzis.

Opvallend is dat de premiestijging bij CZ veel minder is dan de door het kabinet geraamde stijging van circa 6,50 euro per verzekerde per maand. In eerste instantie werd er misschien nog gehoopt op een verlaging van de zorgpremie, aangezien enkele kleine verzekeraars dit wel hebben doorgevoerd voor 2018.

Basisverzekering

CZ biedt drie verschillende basisverzekeringen aan. Hieronder zie je de premieontwikkeling bij deze verzekeringen in de afgelopen 3 jaar.

Tussen de drie polissen zijn een aantal belangrijke verschillen, hieronder de kenmerken:

Zorgbewustpolis Zorg-op-maatpolis Zorgkeuzepolis
Naturapolis en keuze uit 2 eigen risico bedragen Naturapolis en keuze uit 6 eigen risico bedragen Restitutiepolis en keuze uit 6 eigen risico bedragen
Volledige vergoeding bij 45.000 gecontracteerde zorgverleners Volledige vergoeding bij 45.000 gecontracteerde zorgverleners Kies zelf je zorgverlener
70% vergoeding voor zorgverleners die geen contract hebben met CZ 75% vergoeding voor zorgverleners die geen contract hebben met CZ 100% vergoeding van het gebruikelijke tarief voor niet-gecontracteerde zorg
Regel je zorgzaken online Regel je zorgzaken online en/of per post Regel je zorgzaken online en/of per post

Eigen risico

Bij een hoger eigen risico krijg je bij CZ korting op de premie. Een maximaal eigen risico van 885 euro resulteert in een korting van 17,50 euro per maand. De goedkoopste polis van CZ is dan voor 94,65 aan te vragen.

Aanvullende verzekeringen

Een aantal aanvullende verzekeringen bij CZ worden tot enkele euro’s duurder in 2018 en een aantal blijven in premie gelijk, zoals Start, Basis en het 50+ pakket.

De tandartsverzekeringen van CZ worden maximaal 50 eurocent duurder.

Meer over CZ

Inzet reserves

Uit berichtgeving van CZ blijkt dat er zo’n 221 miljoen euro aan reserves wordt ingezet om de premiestijging beperkt te houden. Dat komt neer op 76,30 per verzekerde op jaarbasis. Zonder reserves was de premie uitgekomen op ongeveer 123 euro per maand.

Bestuursvoorzitter Wim van der Meeren waarschuwt dat er ooit een einde komt aan het gebruik van deze reserves om de premie in te perken. Volgens hem zou er een zo breed en creatief mogelijk initiatief moeten komen om de stijging van de zorgkosten af te remmen in de komende jaren.

CZdirect

CZ heeft ook nog een internet zorgverzekering met de naam CZdirect, waarvan de premie inmiddels ook bekend is. Een basisverzekering bij de prijsvechter kost volgend jaar 105,45 euro per maand. Dat is een stijging van 3,10 euro per maand.

De goedkoopste aanvullende verzekering is er al vanaf 1,95 euro per maand, waarbij er een ruimere dekking voor spoedzorg in het buitenland is en de verzekerde 50 gratis condooms ontvangt.

Meer over CZdirect

CZdirect is voor iedereen aan te vragen, maar 30-plussers betalen een hogere premie voor de tandartsverzekering.

Premies

Uiterlijk 12 november moeten alle verzekeraars in Nederland hun nieuwe premies en voorwaarden voor het nieuwe kalenderjaar bekendmaken. Vanaf dat moment is het tevens mogelijk een overstap te maken naar een andere zorgverzekering. Het is nu nog wachten op Zilveren Kruis, VGZ en Menzis, die mogelijk later vandaag op vrijdag worden onthuld.

Een overzicht met alle zorgpremies die tot dusver bekend zijn vind je hier.

4 reacties op: “Premie CZ zorgverzekering stijgt in 2018”

 • Het is overal duur ,wil ook overstappen maar als ik het zo zie ,dan toch maar cz. Denk het probleem bij de overheid gezocht moet worden. In de ruime zin .als ze het een beetje doen zo als het hier in nl moet zijn .leven we allemaal een beetje gemakkelijker ,er zijn ook mensen die krijgen het voor niks .dus blijkbaar geld genoeg onder de mensen .volgens de staat

  Wil -

  Schrijf een reactie op: Wil

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Als de verzekerden nu eens massaal overstappen naar een andere zorgverzekeraar dan voelt CZ eens wat marktwerking in de zorg echt inhoudt.

  VP -

  Schrijf een reactie op: VP

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Belachelijk! het is allemaal al zo duur bij CZ. Voor t eerst in 10 jaar ga ik naar een andere zorgverzekering toe. Mij zijn ze kwijt!

  anouk -

  Schrijf een reactie op: anouk

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Wauw, valt alles mee. Ik krijg ook nog collecitiveitskorting erbij.

  Bert -

  Schrijf een reactie op: Bert

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Schrijf een reactie

  Het e-mailadres blijft prive.