Prinsjesdag: belangrijkste veranderingen zorgverzekering in 2018

Prinsjesdag: belangrijkste veranderingen zorgverzekering in 2018

Artikel door: Koen Kuijper - 14 reacties

Prinsjesdag: belangrijkste veranderingen zorgverzekering in 2018

PrinsjesdagTijdens Prinsjesdag zijn de belangrijkste wijzigingen voor de zorgverzekering in 2018 bekend gemaakt. Er vinden veranderingen plaats in de nominale zorgpremie, de zorgtoeslag en de inkomensafhankelijke bijdrage. Ook het basispakket wordt op een aantal punten gewijzigd. Ga je er op voor- of achteruit in 2018?

In elk geval is duidelijk dat veel Nederlanders het volgend jaar gaan voelen in hun portemonnee: de zorgpremie stijgt met 6 euro per maand en het eigen risico gaat niet omlaag. Ook de inkomensafhankelijke bijdrage voor zowel werknemers, als zelfstandigen en gepensioneerden gaat omhoog. Daar tegenover staat dat de zorgtoeslag stijgt voor de laagste inkomens.

Update 18 september 2018

Miljoenennota: alle plannen voor de zorgverzekering 2019 zijn bekend. Lees het complete overzicht hier.

Belangrijkste cijfers

2017 2018 Verschil
Nominale premie (totaal) 1.290 euro 1.362 euro + 72 euro
Verplicht eigen risico 385 euro 385 euro nvt
Maximale zorgtoeslag eenpersoonshuishoudens  1.066 euro 1.197 euro + 131 euro
Maximale zorgtoeslag meerpersoonshuishoudens 2.043 euro 2.237 euro + 194 euro
Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw werknemers 6,65%  6,90% + 0,25
Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw werkgevers/zzp’ers 5,40%  5,65% + 0,25
Premie Wlz 9,65%  9,65% nvt

Video: Zorgverzekering 2018: wat verandert er?

Snel naar: 

Infographic (zorg in 2018)

In de onderstaande infographic worden de belangrijkste wijzigingen voor de zorgverzekering voor 2018 visueel in kaart gebracht.

Zorgverzekering 2018 infographic

Informatie uit de infographic heeft betrekking op de informatie uit de miljoenennota, maar kan inmiddels achterhaald zijn

Zorgkosten

In de begroting van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport staat dat de overheid in 2018 4,2 miljard meer uitgeeft aan de gezondheidszorg. De zorgkosten per volwassene stijgen daardoor van 5.515 euro naar 5721 euro per jaar. Hieronder een schematisch overzicht van de begrotingen voor 2017 en 2018 per verzekerde.

Zorgkosten per volwassene in 2018

De bruto-zorguitgaven (Budgettair Kader Zorg) stijgen van 73,5 miljard in 2017 naar 77,7 miljard in 2018.

Verpleeghuiszorg

Verpleeghuizen krijgen er de komende vier jaar 130 miljoen euro extra bij. Het geld is bedoeld om meer personeel te werven en bestaand personeel om te scholen of op te leiden. Het bedrag komt bovenop het bedrag dat staatssecretaris Van Rijn eerder al naar buiten bracht: jaarlijks 435 miljoen euro.

Zorgpremie

De nominale zorgpremie gaat volgend jaar met 72 euro stijgen. Dat komt neer op 6 euro per verzekerde per maand. De kabinet raamt de premie bij verzekeraars in 2018 op 113,50 euro per maand.

De stijging heeft vier kernoorzaken:

 • Een financiële tegenvaller in de begroting van verzekeraars in het jaar 2016
 • Overheveling van AWBZ-taken naar de basisverzekering. Met deze transitie, die in 2015 is begonnen, is een bedrag van 100 euro per verzekerde gemoeid, die evenredig wordt verspreid over vijf jaar.
 • Een financiële investering die nodig is om zorginstellingen binnen de langdurige zorg te behoeden voor faillissement
 • Inflatie

Nominale premie 2018

De nominale rekenpremie die overheid bekendmaakte is alleen richtlijn voor zorgverzekeraars. Zij bepalen uiteindelijk zelf in hoeverre de premies van hun verzekeringen omhoog gaan. DSW is traditiegetrouw de eerste zorgverzekeraar die de premie voor het volgende jaar bekend maakt.

Zorgverzekeraars hebben in het verleden vaak hun financiële reserves gebruikt om de premiestijging kunstmatig beperkt te houden. Maar omdat juist deze reserves leeg raken is dat niet meer mogelijk. De vraag is dan ook of de richtlijn (lees: 72 euro per verzekerde) haalbaar is en dat de premie niet nog verder omhoog gaat.

Eigen risico

Het eigen risico blijft in 2018 toch gelijk op 385 euro. Eerder werd gesproken van een toename naar 400 euro, maar dit werd een dag na Prinsjesdag ontkracht door formateur Gerrit Zalm.

Eigen risico zorgverzekering blijft toch gelijk in 2018

Toch is een eigen risico van 385 euro opvallend, aangezien de meeste partijen tijdens de verkiezingen nog voor een verlaging of afschaffing van het eigen risico waren.

Het verlagen van het eigen risico kost veel te veel geld. Geld dat er niet is. Het eigen risico blijft daarom gelijk. Daardoor wordt de zorg duurder en dat geld moet ergens vandaan komen.

Verder stijgen de kosten in de zorg onder meer door vergrijzing (men wordt steeds ouder), maar ook door veel dure medicijnen die beschikbaar komen voor de patiënt. Er zijn inmiddels medicijnen op de markt die meer dan 100.000 euro per patiënt per jaar kosten.

Het eigen risico geldt voor de meeste zorgvormen die vanuit de basisverzekering worden vergoed.

Zorgtoeslag

Voor iedereen die zorgtoeslag ontvangt, is er vooral goed nieuws. Een koopkrachtmaatregel van het kabinet zorgt er namelijk voor dat de minima er tot 131 euro zorgtoeslag per persoon bij krijgen. Voor meerpersoonshuishoudens is dat zelfs 194 euro. Het eerste deel (65 euro) van de eerder genoemde 131 euro is om de hogere premie te compenseren. Het tweede deel is de koopkrachtmaatregel van het kabinet.

Update 21 november: Zorgtoeslag met 6 euro omhoog voor minima 

Aan de andere kant middeninkomens en mensen die net geen zorgtoeslag ontvangen, schieten niets op met deze maatregelen, want zij komen niet in aanmerking voor zorgtoeslag.

Eind november, nadat zorgverzekeraars hun premies bekend maken, worden de definitieve toeslagen per inkomensgroep bekend gemaakt.

Basispakket

De basisverzekering wordt in 2018 op een aantal punten uitgebreid of gewijzigd. Deze zijn eigenlijk volledig in het voordeel van de verzekerde:

 • 12 behandelingen fysiotherapie/oefentherapie voor patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten.
 • Vergoeding voor zittend ziekenvervoer voor oncologie patiënten die behandeld worden met immuuntherapie.
 • Vergoeding voor verzorging aan minderjarigen (zoals hulp bij wassen en innemen medicatie) die samenhangt met geneeskundige zorg.
 • Nieuwe geneesmiddelen, bijvoorbeeld ter behandelingen van borstkanker, darmverstoppingen en hepatitis C.

Verder is bekend dat de subsidieregeling voor de NIPT doorloopt tot begin 2019. Vanaf dat moment wordt tevens bepaald of de NIPT wordt opgenomen in het basispakket.

Inkomensafhankelijke bijdrage

Een aanzienlijk deel van de zorgkosten wordt betaald middels inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) en Wet langdurige zorg (Wlz). Dit zijn premies die op het inkomen van werknemers worden ingehouden. ZZP’s en bedrijven betalen deze premie ‘handmatig’ bij de aangifte inkomstenbelasting.

Soort Percentage van inkomen
Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw: werknemers  6,90
Inkomensafhankelijke bijdrage Wlz: werknemers  9,65
Inkomensafhankelijke bijdrage Zvw: werkgevers  5,65
Inkomensafhankelijke bijdrage Wlz: werkgevers  9,65

Grensinkomens

De hoogte van de grensinkomens voor de inkomensafhankelijke bijdragen in 2018 zijn nog niet bekend. Actuele informatie wordt hier gepubliceerd.

Vergelijken

Het kabinet heeft tot slot de deadline voor het bekend maken van de premies een week naar voren geschoven. Zorgverzekeraar moeten de polisvoorwaarden nu uiterlijk 12 november onthuld hebben. Je zorgverzekering vergelijken kan dus voor 2018 een week langer. Als je dit doet doet voor 31 december middernacht wordt je huidige zorgverzekering automatisch voor je opgezegd.

Wanneer je zelf voor de jaarwisseling opzegt, dan heb je tot aan 31 januari om een nieuwe zorgpolis uit te kiezen.

14 reacties

 • Wwilma

  Zorg…. laat onze ouderen maar stikken en geef t aan de buitenlanders, die weten er wel mee om te gaan…. Betalen zij ook voor onze zorg…. nee…. die nemen alleen maar…. komen hoogzwanger hierheen en worden netjes verzorgd…. huis en de hele rataplan…. laten wij eens naar een ander land gaan…kijken wat wij krijgebn……

 • Dde uitgeknepen maar wakkere Hollander

  Ik denk dat je hiermee alleen maar meer mensen juist naar de dokter stuurt, omdat iedereen denkt ik betaal dik elke maand laat ik maar gaan! En op die manier kunnen ze het maken om elk jaar maar te roepen dat de kosten zo vors omhoog gaan en dat elke Nederlander daar voor moet inleveren. En de mensen die echt zorg nodig hebben worden keihard de dupe. We worden belazerd tot en met! Dit begint al bij de huisarts, via het ziekenhuis door naar de zorgverzekeraar. Behandelingen, pillen, therapieën en etc. voorgeschreven krijgen waarvan ze weten dat het vrijwel niets op lost. En het volk maar wijzen naar elkaar en naar bepaalde groepen uit de samenleving terwijl de vinger naar boven gewezen moet worden!
  Stop maar eens met ons voedsel verspillen aan fabrieksvoedsel boordevol suikers, vet en zout! Tijd voor ouderwetse Hollandse boerenkool en een appel en dan zullen we gezondheid weer omarmen! Zieke burgers zorgen voor geld in het laatje en daar gaat het om! Vergiftigd worden door medicaties die voorgeschreven worden voor het leven terwijl alles in de natuur te vinden is! Belachelijk al die rijkdom over lijken! Waar gaat het wel niet heen??
  En hoe kunnen de kosten wel niet stijgen terwijl iedereen omkomt in eigen bijdrages en eigen risico’s. Ook keren gemeenten en zorgverleners amper geld uit voor de zorg die daadwerkelijk geleverd moet worden. Zelfredzaamheid, beroep doen op je eigen netwerk, zorg op maat staan zo hoog in het vaandel en alles word terug geduwd op de burger…Wel betalen en voor de rest red je jezelf maar!! Schandalig!!

 • KKlaas Groen

  Telkens hoor ik dat de zorgkosten blijft stijgen waarbij veelal de vergrijzing de oorzaak zou zijn terwijl CBS onderzoek heeft uitgewezen dat de vergrijzing maar voor 25% verantwoordelijk is voor de stijging van de zorgkosten. Gelijkertijd lees ik hiervoor dat overheveling van de zorgtaken uit de AWBZ sinds 2015 een belangrijke bijdrage levert in de stijging van de zorgkosten terwijl in oorsprong daarvoor een andere premie gold (thans voor 2017 9,65%). Ik vraag mij daarom af welk deel van de inkomsten premie WLZ mede overgeheveld wordt voor de zorgtaken die vanuit de AWBZ (thans dus de WLZ) overgeheveld zijn en worden naar de basisverzekering ZVW vraag ik mij af of gelijkertijd met de overheveling van zorgtaken uit de AWBZ (WLZ) naar de basisverzekering ook delen van de premieheffing WLZ mede overgeheveld wordt naar de basisverzekering?!

 • MMimi

  Dagelijks te maken met mensen die van gekkigheid niet meer weten hoe ze de premies en dan vooral het eigen risico moeten betalen. Ik vind het te gek voor woorden. Stel je een gepensioneerd echtpaar voor met slechts pensioen. Nooit veel zorgkosten, maar komen door ongelukkige omstandigheden beiden in het ziekenhuis. Ze krijgen dan wel mooi een rekening van €800 voor de kiezen. Met de maandelijkse premies van beiden is het meer dan €1000! Dit is slechts een van vele voorbeelden. Kijk na de mensen die deze besluiten nemen en naar wat zij verdienen. Lekker makkelijk praten!

 • AAdjudant

  Wauwie, de zorgtoeslag gaat lekker omhoog voor onze uitkeringstrekkers. Well done boys!

  • RRita

   Jij hebt t zeker helemaal voor mekaar kerel. Er zijn mensen die t niet zo breed hebben en dit goed kunnen gebruiken.

  • Mmarloes

   de mensen die net boven het minimum verdienen en hier wel 40 uur per week voor werken lijken mij hier eerder voor in aanmerking te komen, deze mensen gaan vaak de hele maand voor niets werken!

  • Rrob n

   Adjudant , blij zijn wij idd heb elk jaar mijn?ons eigen risico op tal van specialisten operatie denk dat ik /wij hierom vragen dat jij niks mankeert mooi voor jou, zieken zijn altijd de de pineut meschien ook tijd voor ggz hulp als je dome reactie geef

  • Zzomaar iemand

   Beste Adjudant, ik hoop niet dat jij ooit een bacterie in je lijf krijgt, en dat je daar heel ziek van wordt. Als gevolg moet je wél de hele dag plat liggen, net als mij hé. En iedere dag heb je forse pijn, waarvoor je morfine gebruikt. Wil je nog steeds met mij ruilen? Ik, de (ziekte)uitkeringstrekker? Ik schaam me voor mensen zoals jij, ik zou bijna willen zeggen, dat ik hoop, dat jou dit ook overkomt!!! Bah

  • MMol

   Adjundant, Had je soms gedacht dat jouw belastingaanslag omlaag zou gaan als de gehele zorgtoeslag regeling afgeschaft zou worden? want in dat geval raad ik je aan om eens te gaan kijken naar de trends. Hoe vaak heeft de regering een meevaller welke voor de betaler een tegenvaller is? Is het je niet opgevallen hoe er dan zogezegd geld verdeeld gaat worden terwijl er dan ergens anders weer geld vandaan gehaald wordt?
   Dat is ook wat er nu precies gebeurd.
   Om over de verkiezingsbelofte maar niet meer te spreken.

  • Kkattootje

   Je mag niet oordelen voor dat je er zelf mee te maken heb gehad, blijkbaar heb jij een goeie baan en een gezond leven geen extra zorg kosten nooit een onderzoekje hoeven doen waar je later van op de blaren moet zitten omdat je dan in eens een rekening krijgt en niet eens meer weet van wat het was.
   Nee als je nog nooit elk dubbeltje heb moeten omdraaien wat bij jou blijkbaar het geval is mag je gewoon niks zeggen en moet je je mening lekker voor je houden.

   Sorry maar ik kon het ff niet laten om hierop te reageren.
   Maar we gaan weer een lekker jaartje tegemoet begrijp ik, laat die rekeningen maar weer komen. PFFF

  • MMarien

   Als er minder mensen waren zoals jij Adjudant, zou de wereld er een stuk beter uitzien.

  • Jjohn

   zo n man zou je toch met liefde de oorlog insturen, narcist

  • GGezin van 4 onder (jan) modaal (beter bijstand aanvragen?)

   100% eens met Marloes.

   Weet 100% zeker dat Adjudant de bijstand bedoeld ipv zieken die niet kunnen werken, hier ben ik het 100% mee eens.
   Pak ons gezin als leuk voorbeeld.
   Wij idd met 4 personen 2 tieners onder modaal!! Vallen idd overal net buiten.
   Terwijl een bvb Bijstands gerechtigde alle voordeeltjes krijgt, van hoogste ZT/KB/Huurtoeslag/tel alles bij elkaar maar eens op.
   Jah dan snap ik deze reactie vollkomen, werken onder modaal is dus eingenlijk jezelf in de voeten schieten.

   Even duidelijk ik heb het NIETover zieken etc die niet kunnen! Maar bijstandsgerechtigden die niet willen werken!
   geef ze ergens eens ongelijk als ze er op achteruit gaan, alles nemen ze af als je zoals ons net onder modaal zit.
   Dit telt dus voor alle toeslagen en voordeeltjes, schoolgeld/stichting leergeld/laptop school/bijdrage fiets voor kind, jah kan nog wel een waslijst noemen.
   Kwijtschelding ontroerend goed/kwijtschelding rioolrechten/beugel voor kinderen/graitis zwemles enz enz enz.
   Naast dat deze groep al het hele jaar thuis is, krijgen ze ook gewoon vakantie geld.

   En dan wil het kabinet mensen aan het werk? uit de bijstand?

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.