Ruim 1 miljoen overstappers zorgverzekering

- Reacties 0

6,4 procent van de Nederlanders wisselde dit jaar van zorgverzekeraar. Dat komt neer op 1,08 miljoen mensen. Deze cijfers komen voort uit overstapinformatie bij de verschillende zorgverzekeraars. Op basis van deze gegevens stelde onderzoeksbureau Vektis het definitieve overstappercentage op.

De forse premiestijging voor de basisverzekering (gemiddeld bijna 92 euro per verzekeraar) heeft er dus niet voor gezorgd dat meer mensen zijn gewisseld van polis. Een logische reden hiervoor is dat de premie bij alle verzekeraars toenam en dat de verschillen in premie tussen de verzekeraars onderling daarmee min of meer gelijk zijn gebleven.

Lichte stijging

Het percentage overstappers ligt een fractie hoger dan in 2016. Toen wisselde 6,3 procent van de verzekerde populatie van zorgverzekeraar. Hieronder een overzicht van het percentage overstappers in de afgelopen jaren.

Vektis houdt al sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet (Zvw) bij hoeveel mensen per jaar switchen van zorgverzekeraar. Het eerste jaar (2006) lag het percentage op 19 procent, maar dat kwam puur vanwege de invoering van het nieuwe stelsel. Het eigenlijke recordjaar was in 2013 toen er een overstappercentage van 7,2 procent werd gemeten.

Collectieve verzekering

Ongeveer twee derde van alle verzekerden stappen vrijwel nooit over naar een andere zorgverzekering. Zij zijn collectief verzekerd, bijvoorbeeld via de werkgever, en gaan ervan uit dat zij al beschikken over een goede polis voor een lage premie. Vaak blijkt echter dat een individuele polis toch een stuk goedkoper is. Bovendien zijn veel mensen met een collectieve polis onnodig ruim verzekerd waardoor er voor deze groep veel te besparen valt.

LEES OOK
'Onnodig dure premie met collectieve zorgverzekering'

De collectieve zorgverzekering heeft zijn beste tijd gehad. Een individuele polis is gemiddeld 150 euro goedkoper.

0 reacties op Ruim 1 miljoen overstappers zorgverzekering

Schrijf een reactie

Jouw email adres blijft privé

Laatste Nieuws

Laatste Reacties

 • Andre schreef op

  "Goed plan dan komt er meer premie bij de zorgverzekeraar en kan deze uiteindelijk omlaag, de zorgtoeslag is ook bedoeld…"

  Lees meer
 • Marianne schreef op

  "Per wanneer gaat dit in dan?"

  Lees meer
 • Sieneke schreef op

  "Ik vraag me af hoe je specifiek de zorgtoeslag voor je zorgpremie gebruikt. Bij ons is het simpelweg alles wat…"

  Lees meer
 • Bram schreef op

  "Zo kan je met onenigheid met de verhuurder de huur niet meer zelfstandig opschorten..."

  Lees meer