Stoppen met roken in het nieuwe jaar? Dit vergoedt je zorgverzekering

Koen Kuijper geen reacties

Rook jij op oudejaarsavond je allerlaatste sigaret? Dan begin je 2018 een stuk gezonder. Om dit goede voornemen vast te houden, kun je best wat hulp gebruiken. Gelukkig vergoedt je zorgverzekering een aantal zaken die je kunnen helpen bij het stoppen met roken, zoals nicotinevervangende middelen en begeleiding via de huisarts.

Het onderstaande artikel biedt daarover meer informatie.

Huisarts

Als je wilt stoppen met roken is de huisarts vaak het eerste aanspreekpunt als je extra hulp nodig hebt. De huisarts kan korte stopadviezen verstrekken. Verder kan je vaak via de huisarts een speciale zorgmodule volgen, ofwel een stoppen-met-rokenprogramma.

Consulten en hulp bij de huisarts vallen onder de dekking van je basisverzekering. Je betaalt dan geen eigen risico.

Stoppen-met-rokenprogramma

Als je dat prettig vindt, kun je deelnemen aan een stoppen-met-roken programma. Dit kan in veel gevallen via de huisarts georganiseerd worden en is gedekt vanuit het basispakket.

Het programma bestaat uit:

  • Begeleiding (individueel of in groepsverband). Je betaalt hiervoor geen eigen risico.
  • Bepaalde medicijnen op recept van de huisarts. Je betaalt hiervoor wel het eigen risico.
  • Nicotine vervangende middelen (nicotinepleisters, smelttabletten, zuigtabletten en speciale kauwgom). Je betaalt hiervoor wel het eigen risico.

Voor medicatie en hulpmiddelen ontvang je alleen vergoeding als deze onderdeel uitmaken van het stoppen-met-rokenprogramma. De inhoud van dit programma kan per patiënt verschillen, afhankelijk van wat de huisarts nodig acht.

Extra cursussen

Sommige verzekeraars bieden een extra dekking voor behandelprogramma’s die niet zijn opgenomen in de basisverzekering. Dit zijn bijvoorbeeld de gezondheidscursussen:

  • I Quit Smoking-cursus van Allen Car
  • Lifestyle cursus
  • SMOKE FREE lasertherapie

Raadpleeg je verzekeraar en ontdek of je deze gezondheidscursussen vergoed kan krijgen. Zo niet? Dan kun je overwegen om over te stappen van zorgverzekering per januari 2018.

Tips tot slot

Bij deze zijn tot slot nog wat tips van ZorgWijzer.nl die je kunnen helpen om te stoppen met roken:

  • Kies een datum om te stoppen, bijvoorbeeld 1 januari 2018.
  • Zoek afleiding, ontspanning en beweging. Zeker op de moeilijkere momenten.
  • Kies een vorm van ondersteuning, bijvoorbeeld het stoppen-met-rokenprogramma, een zelfzorg module, een groepscursus of persoonlijke begeleiding.
  • Bespreek met je huisarts of er nicotinevervangende middelen of medicijnen zijn die kunnen helpen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.