Tandartskosten in 2018 gedekt door basisverzekering?

- 8 reacties

TandartsverzekeringWanneer mondzorg volledig onder wordt gebracht in het basispakket van de zorgverzekering zou dat de overheid 1,2 miljard euro kosten. Op dit moment worden tandheelkundige kosten alleen vanuit de basisverzekering vergoed voor kinderen onder de 18 jaar.

Boven die leeftijd moeten verzekerden zelf de rekening betalen of een aanvullende tandartsverzekering afsluiten.

CPB

In principe stijgen de uitgaven met 1,9 miljard euro voor de Zorgverzekeringswet (Zvw), maar over de tandartsvergoeding vanuit het basispakket moet wel eerst het eigen risico over betaald worden. Dat is een eigen uitgave van 700 miljoen euro berekend over alle verzekerden. De totale extra kosten komen dus neer op 1,2 miljard euro. Dat heeft het Centraal Plan Bureau (CPB) berekend voor het jaar 2018 op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Wanneer de tandheelkundige kosten worden verplaatst naar het basispakket, kunnen de premies voor de aanvullende tandartsverzekering omlaag.

Basisdekking

Voor minderjarigen worden op dit moment de kosten voor zowel periodieke controles, zenuwbehandelingen en het trekken van tanden en kiezen standaard vergoed door de zorgverzekering. Dat geldt overigens niet altijd voor bruggen, kronen en implantaten.

Voor volwassenen kan er alleen aanspraak worden gemaakt op een basisvergoeding bij zorg voor mond- en kaakziekten.

Eigen risico

Het CPB verwacht dat verzekerden zonder een aanvullende tandartsverzekering en het eigen risico al op hebben opgebruikt, meer naar de tandarts zullen gaan. Niet onlogisch, aangezien zij dan vanaf 2018 voor de meeste behandelingen de kosten niet uit eigen zak hoeven te betalen.

Anderzijds gaan verzekerden met een aanvullende dekking voor mondzorg en nog geen verbruikt eigen risico minder snel naar de tandarts.

Het CPB verwacht dat het opnemen van tandheelkundige kosten in het basispakket voor iedereen zal leiden tot een tijdelijke inhaalvraag naar mondzorg. De kosten van dit effect zijn echter niet berekend.

Ook is de laatste jaren het eigen risico ieder jaar gestegen en dat is ook de verwachting voor zorgverzekering in 2017 en 2018.

‘Eigen risico zorgverzekering in 2017 naar 500 euro’

Collectief

De associatie van Nederlandse tandartsen (ANT) constateert nu dat vooral veel ouderen niet meer naar de tandarts gaan, omdat zij de behandelingen en/of een aanvullende verzekering niet zelf kunnen betalen.

De ANT pleit daarom voor dat mondzorg voor ouderen ook collectief betaald moet worden vanuit het basispakket van de zorgverzekering, net zoals nu gebeurd voor jongeren.

8 reacties op: “Tandartskosten in 2018 gedekt door basisverzekering?”

 • De gezondheidszorg moet weer een overheidsinstelling worden . Zoals vroeger .alleen voor mensen met een inkomen vanaf €50.000,00 per jaar die een eigen bijdrage en een eigen risico . Alleen Nederland betaald voor de gezondheidszorg Zorg . En anders betalen ze het koningshuis maar een paar miljoen minder en het schip van beatriks. Is geweldig maar de jaarlijkse onkosten die het schip ……. Nodig zou hebben voor die paar Keer dat het gebruik to word . Deze onkosten zijn voor rekening van de eigenaaress. Zo gaat he took bij ons. Dit kan ook weer voor de verzekeringen gebruik to worden.

  Jose -

  Schrijf een reactie op: Jose

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Vreemd voorstel. Als jongere krijg je tandzorg vergoed en als oudere dan ook, maar diegene daar tussenin moeten het zelf bekostigen (plus voor de jongeren en de ouderen) en als je daar de financiën niet voor hebt, heb je als je oud bent niets aan vergoeding tandzorg aangezien je dan geen eigen gebit meer hebt maar kunstgebit.
  Helaas zijn er voldoende mensen tussen categorie jong/oud die ook niet de financiën hebben. Heb moeite met onderscheid in leeftijd. Iedereen heeft recht op goede tandzorg.

  Connie -

  Schrijf een reactie op: Connie

  Het e-mailadres blijft prive.
 • wel in het basispakket maar degenen die nooit hebben betaald en het gebit hebben laten verslonzen eerst de kosten zelf voor het herstel laten betalen. Wij zitten ook moeilijk maar we altijd naar de tandarts. Goede gebitsverzorging voorkomt ziekte;s en infecties.Ter in ik ben geen tandarts of aanverwant.

  amme -

  Schrijf een reactie op: amme

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Het gaat de overheid 1,2 miljard euro kosten… ofwel het gaat ons (de burger) 1,2 miljard euro extra kosten. Dat betekent nog meer belastingen. Dus dit is helemaal geen goede ontwikkeling. Alleen noodzakelijke zorg moet in het basispakket. Mondzorg dus lekker in de aanvullende verzekering laten. Niet iedereen heeft een slecht gebit!

  Simon -

  Schrijf een reactie op: Simon

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Ja en eigen risico is al 385 euro nu. Dat betaal ik niet aan de tandarts per jaar. Ik schiet er niets mee op…

   Jasper -

   Schrijf een reactie op: Jasper

   Het e-mailadres blijft prive.
 • Dat zou een zeer goeie ontwikkeling zijn! Hoe eerder hoe beter

  Mike -

  Schrijf een reactie op: Mike

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Hoe zo zou het jou wel goed van pas komen , is jou gebid zo slecht dan .

   Jose -

   Schrijf een reactie op: Jose

   Het e-mailadres blijft prive.
  • Jose,

   Het zou mooi zijn, als een cursus nederlands onder het basispakket viel !

   Mark -

   Schrijf een reactie op: Mark

   Het e-mailadres blijft prive.
 • Schrijf een reactie

  Het e-mailadres blijft prive.