Tandartskosten in 2018 gedekt door basisverzekering?

- Reacties 8

TandartsverzekeringWanneer mondzorg volledig onder wordt gebracht in het basispakket van de zorgverzekering zou dat de overheid 1,2 miljard euro kosten. Op dit moment worden tandheelkundige kosten alleen vanuit de basisverzekering vergoed voor kinderen onder de 18 jaar.

Boven die leeftijd moeten verzekerden zelf de rekening betalen of een aanvullende tandartsverzekering afsluiten.

CPB

In principe stijgen de uitgaven met 1,9 miljard euro voor de Zorgverzekeringswet (Zvw), maar over de tandartsvergoeding vanuit het basispakket moet wel eerst het eigen risico over betaald worden. Dat is een eigen uitgave van 700 miljoen euro berekend over alle verzekerden. De totale extra kosten komen dus neer op 1,2 miljard euro. Dat heeft het Centraal Plan Bureau (CPB) berekend voor het jaar 2018 op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Wanneer de tandheelkundige kosten worden verplaatst naar het basispakket, kunnen de premies voor de aanvullende tandartsverzekering omlaag.

Basisdekking

Voor minderjarigen worden op dit moment de kosten voor zowel periodieke controles, zenuwbehandelingen en het trekken van tanden en kiezen standaard vergoed door de zorgverzekering. Dat geldt overigens niet altijd voor bruggen, kronen en implantaten.

Voor volwassenen kan er alleen aanspraak worden gemaakt op een basisvergoeding bij zorg voor mond- en kaakziekten.

Eigen risico

Het CPB verwacht dat verzekerden zonder een aanvullende tandartsverzekering en het eigen risico al op hebben opgebruikt, meer naar de tandarts zullen gaan. Niet onlogisch, aangezien zij dan vanaf 2018 voor de meeste behandelingen de kosten niet uit eigen zak hoeven te betalen.

Anderzijds gaan verzekerden met een aanvullende dekking voor mondzorg en nog geen verbruikt eigen risico minder snel naar de tandarts.

Het CPB verwacht dat het opnemen van tandheelkundige kosten in het basispakket voor iedereen zal leiden tot een tijdelijke inhaalvraag naar mondzorg. De kosten van dit effect zijn echter niet berekend.

Ook is de laatste jaren het eigen risico ieder jaar gestegen en dat is ook de verwachting voor zorgverzekering in 2017 en 2018.

LEES OOK
‘Eigen risico zorgverzekering in 2017 naar 500 euro’

Volgens de SP, is de VVD van plan om het eigen risico de komende jaren tot aan 2020 te verhogen naar 500 euro.

Collectief

De associatie van Nederlandse tandartsen (ANT) constateert nu dat vooral veel ouderen niet meer naar de tandarts gaan, omdat zij de behandelingen en/of een aanvullende verzekering niet zelf kunnen betalen.

De ANT pleit daarom voor dat mondzorg voor ouderen ook collectief betaald moet worden vanuit het basispakket van de zorgverzekering, net zoals nu gebeurd voor jongeren.

8 reacties op Tandartskosten in 2018 gedekt door basisverzekering?

Schrijf een reactie

Jouw email adres blijft privé

 • Jose

  De gezondheidszorg moet weer een overheidsinstelling worden . Zoals vroeger .alleen voor mensen met een inkomen vanaf €50.000,00 per jaar die een eigen bijdrage en een eigen risico . Alleen Nederland betaald voor de gezondheidszorg Zorg . En anders betalen ze het koningshuis maar een paar miljoen minder en het schip van beatriks. Is geweldig maar de jaarlijkse onkosten die het schip ……. Nodig zou hebben voor die paar Keer dat het gebruik to word . Deze onkosten zijn voor rekening van de eigenaaress. Zo gaat he took bij ons. Dit kan ook weer voor de verzekeringen gebruik to worden.

  Je reageert op Jose

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  hier op reageren
 • Connie

  Vreemd voorstel. Als jongere krijg je tandzorg vergoed en als oudere dan ook, maar diegene daar tussenin moeten het zelf bekostigen (plus voor de jongeren en de ouderen) en als je daar de financiën niet voor hebt, heb je als je oud bent niets aan vergoeding tandzorg aangezien je dan geen eigen gebit meer hebt maar kunstgebit.
  Helaas zijn er voldoende mensen tussen categorie jong/oud die ook niet de financiën hebben. Heb moeite met onderscheid in leeftijd. Iedereen heeft recht op goede tandzorg.

  Je reageert op Connie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  hier op reageren
 • amme

  wel in het basispakket maar degenen die nooit hebben betaald en het gebit hebben laten verslonzen eerst de kosten zelf voor het herstel laten betalen. Wij zitten ook moeilijk maar we altijd naar de tandarts. Goede gebitsverzorging voorkomt ziekte;s en infecties.Ter in ik ben geen tandarts of aanverwant.

  Je reageert op amme

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  hier op reageren
 • Simon

  Het gaat de overheid 1,2 miljard euro kosten… ofwel het gaat ons (de burger) 1,2 miljard euro extra kosten. Dat betekent nog meer belastingen. Dus dit is helemaal geen goede ontwikkeling. Alleen noodzakelijke zorg moet in het basispakket. Mondzorg dus lekker in de aanvullende verzekering laten. Niet iedereen heeft een slecht gebit!

  Je reageert op Simon

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  hier op reageren
  • Jasper

   Ja en eigen risico is al 385 euro nu. Dat betaal ik niet aan de tandarts per jaar. Ik schiet er niets mee op…

   Je reageert op Jasper

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

   hier op reageren
 • Mike

  Dat zou een zeer goeie ontwikkeling zijn! Hoe eerder hoe beter

  Je reageert op Mike

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  hier op reageren
  • Jose

   Hoe zo zou het jou wel goed van pas komen , is jou gebid zo slecht dan .

   Je reageert op Jose

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

   hier op reageren
  • Mark

   Jose,

   Het zou mooi zijn, als een cursus nederlands onder het basispakket viel !

   Je reageert op Mark

   Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

   hier op reageren

Laatste Nieuws

Laatste Reacties

 • Alicia schreef op

  "We zyn weer met z'n allen flink voor de gek gehouden met die zogenaamde verkiezingsbeloften van oa CU en CDA.…"

  Lees meer
 • Gerritsen schreef op

  "Wanneer wordt er met ons ouderen eens rekenig gehouden? Wij hebben al 10 jaar geen pensioenindexatie gehad. Bovendien is de…"

  Lees meer
 • Rien schreef op

  "Wel stilzitten als je geschoren wordt. Het is mijns inziens de grootste fout die onze volksvertegenwoordigers hebben gemaakt door…"

  Lees meer
 • Houten schreef op

  "Tja en niemand wederom doet niets.wij de gewone Nederlander moeten alles financieren. Zorgverzekering,eigen risico ,inkomensafhankelijke bijdrage, whk ( terugkeren op…"

  Lees meer