Tarieven zorgverzekeraars en ziekenhuizen ontransparant?

- 1 reacties

De tarieven voor ziekenhuisbehandelingen zijn nog steeds niet transparant. De prijs voor een bepaalde ingreep kan in hetzelfde ziekenhuis bij de ene zorgverzekeraar hoger zijn dan bij een andere verzekeraar. Maar ook tussen de ziekenhuizen onderling zit er veel verschil in de kostprijs voor een behandeling. Hoe komt dat? Heeft dat te maken met de kwaliteit of simpelweg door de inkoopstrategie van de verzekeraar.

In het consumentenprogramma Radar (op NPO 1) wordt hier op 13 november aandacht aan besteed.

Premies 2018

Nu dat alle verzekeraars hun nieuwe premies en polisvoorwaarden voor 2018 bekend hebben gemaakt, kunnen verzekerden weer op zoek naar een nieuwe zorgverzekering. In de zorgvergelijker van ZorgWijzer.nl is tevens inzichtelijk gemaakt met welke ziekenhuizen de verzekeraars een contract hebben gesloten.

Van belang voor eigen risico

Vooral voor het verplichte eigen risico van de zorgverzekering kan het van belang zijn om duidelijkheid te krijgen over de prijs van een behandeling in het ziekenhuis. Daarbij gaat het met name om kleine ingrepen die minder kosten dan 385 euro. Een patiënt kan zich richten op ziekenhuizen waar de behandeling het goedkoopst is, zodat het zijn/haar eigen risico zo min mogelijk aanspreekt.

Meer over eigen risico

Het probleem is dat de meeste verzekeraars prijsafspraken tussen ziekenhuizen niet bekend maken. CZ is één van de verzekeraars die dat juist wel heeft gedaan. Hoewel sommige zorgexperts zich afvragen of het openbaar maken van deze tarieven überhaupt wel zinvol is.

Schippers

Oud-Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft een jaar geleden al aangegeven dat het beter zou zijn dat ziekenhuistarieven en prijsafspraken openbaar worden gemaakt. Volgens haar is dit van belang, omdat de patiënt alleen op deze manier alle informatie krijgt voor het kiezen van een zorgaanbieder.

1 reacties op: “Tarieven zorgverzekeraars en ziekenhuizen ontransparant?”

  • nu weet ik nog niets….bv over tandarts….

    monique -

    Schrijf een reactie op: monique

    Het e-mailadres blijft prive.
  • Schrijf een reactie

    Het e-mailadres blijft prive.