Tweede Kamer stemt tegen verlaging eigen risico 2018

Koen Kuijper 49 reacties

Het eigen risico van de zorgverzekering gaat daadwerkelijk stijgen naar 400 euro in 2018. Een motie in de Tweede Kamer om het eigen risico volgend jaar niet te verhogen, kon op dinsdag 12 september niet rekenen op voldoende steun. 75 Kamerleden stemden tegen en 73 stemden voor.

Onder de voor-stemmers waren onder andere de SP, GroenLinks, PVV, PvdA, 50Plus, FVD, Partij voor de Dieren en Denk. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemden allen tegen.

Een andere motie van de PVV om het eigen risico geheel af te schaffen, kon eveneens niet rekenen op steun van de Kamer. 83 volksvertegenwoordigers stemden tegen, 65 voor.

Opvallend

Opvallend is dat CDA en ChristenUnie de motie niet steunen, terwijl zij in hun verkiezingsprogramma nog een verlaging van het eigen risico beloofden. De partijen geven aan in onderhandeling te zijn voor een nieuw kabinet en daarom niet willen meewerken aan een dergelijke motie. Zij willen de kwestie tijdens de formatiebesprekingen regelen.

Edith Schippers, demissionair minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport had vorige week al aangegeven dat het lastig zou worden om nog iets te veranderen aan het eigen risico voor 2018.

Het eigen risico stijgt omdat de kosten van loonstijgingen in de zorgsector worden doorberekend naar de burgers. In 2017 bleef het eigen risico voor het eerst sinds jaren op hetzelfde niveau.

Teleurstelling

Patiëntenfederatie Nederland is zwaar teleurgesteld met het feit dat de Kamer wederom niet heeft ingestemd met een bevriezing of verlaging van het eigen risico in de zorg. Zij hadden eind augustus in een open brief aan de Kamer nog gepleit voor een verlaging van het eigen risico naar 175 euro.

De SP deed afgelopen maandag, op 13 september, een laatste wanhoopspoging om het eigen risico te verlagen. Leden van de partij en andere sympathisanten hingen op de deur van het gebouw waar de formatiepartijen overleg voeren een poster met voorstel op, ondersteund door 266.000 handtekeningen van medestanders. De poster werd echter direct weggehaald door de politie.

49 reacties

 • GGerard

  De salarissen van de directie van zorgaanbieders moet om laag. Wordt ook nog steeds dubbele declaraties ingediend door de artsen. Kortom schandalig voor woorden.

 • PPeter Westerhuis

  Wat is een verkiezingsbelofte nog waard?? Schandalig gewoon!!!!

 • MMarco

  Voor de verkiezingen van maart, zaten ze volop te zeggen, het eigen risico omlaag en er waren partijen die het helemaal wilde afschaffen.
  Vervolgens komt de SP met een idee, om het eigen risico afgeschaft te schaffen en daarvoor in plaats een Zorgfonds te starten zonder eigen risico, maar het mocht niet baten.
  Volgend jaar gaat het eigen risico naar €400,- en dat is niet meer te betalen, dus Rutten voldoet niet aan zijn afspraken. Schande.

 • Aannie

  het naar beneede het eigen risico vooe heel veel messen niet op tebregen

 • GGerard

  CDA en Christenunie verbreken hun verkiezingsbelofte om het eigen risico te verlagen. Het pluche is waarschijnlijk aantrekkelijker dat het lot van de zieken, ouderen en gehandicapten. Mijn partij D66 gaat steeds meer op de VVD lijken en komt steeds meer af te staan van de zwakkeren in de maatschappij.

 • FFons

  Politiek afstraffen in het stemhokje. Wij hebben ernstige leiders nodig die zorg dragen voor de mensen.

 • Lliesbeth Puijk

  schandalig

 • PP.A.Schatteleijn

  Het verkwanselen van de Zorg aan de 4 grote verzekeraars loopt evenals de EU op steeds meer obstakels(kosten) vast.De verplichte gedwongen acceptatie migratie beleid,met een zorgpremie van € 65,-p.m. Zonder eig.risico kost de staatskas( lees u en ik) handen met geld welke wij mogen ophoesten!Betaald u niet( 1) Incasso bureau! Geen resultaat ? Geen aanmaning meer,terug naar verzekeraar, uw vordering gaat naar het CAK welke weer meteen door gaat naar het CJIB deze neemt uw maandelijkse premie over met 25% verhoging,, betaald u niet uit onvermogen of boosheid na 6 mnd, bent u wanbetaler en komt er nog een Incasso bureau bij waardoor u +/- 100 % boete heeft! De nieuwe regeling per 1-1-2017 Met de complimenten voor ons passief Nederland aan ons huidige(demisionair) Kabinet!

 • TTheo

  De “stroppenpot” van de gezamenlijke zorgverzekeraars bevat momenteel ca. 11 miljard euro. De winsten van de zorgverzekeraars.over 2016 bedroegen 7 miljard. In de afgelopen jaren zijn ca. 80.000 medewerkers in de zorg ontslagen, waardoor er dus flink bezuinigd is. Kan een zorgverzekeraar mij uitleggen hoe het kan dat het eigen risico weer omhoog moet?

 • SSjaak

  Mensen nu niet janken, we wisten allemaal hoe deze regering in elkaar zit en toch komen steeds weer dezelfde partijen aan de macht, dan kiezen we hier toch zelf voor?

 • SSjaak

  De zorg word niet duurder maar de nieuwe Nederlanders die hier gratis zorg krijgen dat moet betaald worden. Waarom hoor ik hier niemand over?

 • KKevin van susteren

  Zooitje

 • DDrentswieffien

  Nou lekker dan weer! Er zijn al zoveel mensen die zwaar in de knoei zitten om de hoge kosten van de ziektekosten verzekering en het eigen risico te betalen (wij kunnen het ook amper bolwerken allemaal) en dan nu weer die verhoging. Er zullen nu waarschijnlijk nóg meer mensen niet meer naar een huisarts of zo gaan en door te lang wachten wellicht nog duurder uit zijn, omdat men dan naar het ziekenhuis moet! En de mensen die helemaal geen ziektekosten wensen te betalen en de vluchtelingen lachen straks in hun vuistje, want wij betalen wel voor hen erbij! Hoezo discriminatie!

  • FFons

   Belovers, de politiek zit er verrot van. Een echte pest. Liegen op grote schaal.
   Enkel alleen de verzekeraars worden beter van de bijdragestijging.
   Doe maar met een minimumloontje.
   Het wordt klassegeneeskunde: dus voor die het (nog) kunnen betalen.

 • Aannie

  schandalig, dat noemt zich Christelijke partijen…eerder al de PVDA die zich door de VVD liet ringeloren…en de hogere heren maar graaien, alles draait om geld hier..maak je borst maar nat als D66 CDA Christenunie en VVD gaan regeren…de minima worden weer de dupe, ze hebben toch geen cent te makken, niet interessant voor de economie

 • EE.

  Mogen ze ook de limiet wat je mag verdienen om zorgtoeslag aan te kunnen vragen weleens aanpassen.
  ik ben alleen verdiener, gehuwd en zit toevallig net boven de limiet. Geen recht op zorgtoeslag maar we moeten wel alles van 1 salaris ophoesten. Klopt toch ook niet ?

  • MMvdd

   Helemaal mee eens! Zit in de zelfde situatie! Alleenverdiener, net boven de limiet van zorgtoeslag en gezin met 4 kinderen. Bijna niet meer op te brengen al die zorgkosten.

 • WWillie

  Tja, CDA, D66, Christenunie, hielenlikkers zijn het, als ze maar kunnen meeregeren, dan willen ze alle beloftes aan de kant gooien voor de VVD. Er zijn maar bar weinig partijen die je kunt vertrouwen, en dat zijn bovenstaande zeker niet. Ze denken blijkbaar dat iedereen wel even 400 euro ergens in een oude sok hebben of zoiets. Nee, er komen op deze manier alleen maar meer mensen in de problemen, en, wat ik ook vind is dat niet meteen de vluchtelingen de schuld krijgen, we makkelijk hoor om de schuld bij hun te leggen, zij krijgen echt niet alles maar betaald hoor, het is niet hun schuld, maar van het kabinet en die graaiers die tonnen, maar ook miljoenen verdienen bij de zorgverzekeraars. Vooral bij Achmea verdient de top ruim een miljoen euro. En wij maar krom liggen om de kosten te kunnen betalen!!!

 • LLgt

  De ouderen en chronisch zieken moeten dus de stijging van de lonen.
  Wat een bedrog door het CDA en de Christen Unie die beloofden deze schandalige heffing te verlagen.
  Maar ja, er zijn nog steeds een paar honderd duizend wanbetalers die niets willen betalen maar wel zorg krijgen. Daarnaast zijn er inmiddels meer dan honderdduizend asielzoekers binnengestroomd die helemaal alles voor niets krijgen.
  Dan hebben we nog de farmaceuten die met goud betaald worden voor hun produkten.
  Dus dan laten we maar bepaalde groepen die helemaal.niets daartegen kunnen doen opdraaien voor al die kosten.
  Politiek was smerig, politiek is smwrig en politiek zal altijd smerig blijven.

  • EE.

   Heel mooi verwoord.

 • JJan

  Erg vervelend voor velen onder ons dat die motie het niet gehaald heeft. Maar het was te verwachten. Plucheplakkers, de jongens en meisjes in den Haag, hebben geen idee van wat er leeft in de samenleving. Mooie beloften tijdens de verkiezingscampagne worden later volkomen genegeerd. Ze weten exact tot hoever ze kunnen gaan. Weg met die partijen. Het is meer dan hoog tijd voor een ander politiek systeem.

  • Ooma

   Inderdaad…..ze beloven van alles maar er komt NOOIT wat uit/terecht, ik stem vanaf nu ook echt nooit meer, ze bekijken het daar maar

  • FFons

   Afstraffen in het stemhokje. Ernstige leiders hebben wij nodig die zorg dragen voor de mensen en geen showmannen die lopen te lachen.

 • DD.

  Het is zwaar bezopen dat de burgers op deze manier meebetalen aan de loonsverhoging van de zorgverleners….Mag ik dan nu ook meer eisen stellen aan mijn behandelend arts als hij weer eens mijn zeldzame ziekte ontkend en geen aandacht aan schenkt, hij weigert om een doorverwijzing uit te schrijven, of overleg te plegen met zijn medecollega’s en de weg naar een ander ziekenhuis bewust belemmerd??? want dit soort dingen heb ik het afgelopen anderhalf jaar keer op keer mee moeten maken door mijn behandelend arts en verpleegkundigen. Ook heb ik diverse foute medicatie voorgeschreven gekregen waardoor ik dus nu diep in de put door zit….Wat hebben we toch een goed zorgstelsel in Nederland…. nou aan mijn hoela!!!

 • WW.Dijkw

  De chronisch zieken zijn weer de klos, je vraagt toch niet om ziek te zijn. Schande voor de christelijke partijen. Heb uw naasten lief, maar nu even niet.

 • RR.Evers

  Ik ben eigenlijk benieuwd wat de argumentatie van de voor-stemmers is.

 • Wwillems

  Was te verwachten zolang als de VVD mee regeerde , dus VVD er uit + D66
  ,

 • PPetra

  Schandalig!! Nederland en vooral de hoge pieten met 400.000 inkomen ofzo maakt zich er niet druk om. Maar al die mensen met een loon waar je normaal nee to d moet kunnen komen. Wordt aan alle kanten geplukt. Hoeveel moeten we allemaal nog inleveren en sommige zelfs interen. Kijk nou naar al die mensen bij voedselbank etc..triest!!!! Dat dit in een kand als Nederland gebeurd. Terwijl san de abdere jant met miljoenen gesmeten wordt.

 • HH. Moller

  En nou maar weer dat beetje AOW vakantiegeld inleveren voor eigen risico/bijdrage, als gronisch zieken 2 maal 400 plus de eigen bijdrage. Bedankt tweede kamer, ga zo door en zorg goed voor je zelf.

 • AArie Vroombout

  DE gene die voor stemde ver dienen 180000 bruto per jaar zal hun een zorg zijn zitten weer voor 4jaar op rozen zelfs de achter ban is het er niet me eens

 • Wwally

  We zijn druk doende om van een zeer sociaal land een a-sociaal land te worden. Ik voor mezelf en God voor ons allen.

 • VVerpaalen

  Nog meer mensen erbij die het eenvoudig weg niet meer kunnen opbrengen. En dus de rest van de mensen dan straks nog meer moeten betalen. Zo hou je een kringetje, en mensen geen medicijnen meer halen. En daardoor in ziekenhuis belanden wat veel meer kost.

 • YYvonne

  Dit is te zot voor woorden toch daar stemmen we nog voor ik leef van de bijstand dit is meer dan kwart van mijn inkomen mijn God hoe moet ik nu rond komen Rutte fijn dat je belofte na komt. Ik heb hier geen woorden voor dit is misleiden voor diegene die op u gestemd hebben.

  • OOpa

   Inderdaad…..ze beloven van alles maar er komt NOOIT wat uit/terecht, ik stem vanaf nu ook echt nooit meer, ze bekijken het daar maar! Rutte beloofd wel vaker iets wat hij niet nakomt toch? bijv de onderste steen zal boven komen (vliegramp) ……RUTTE ??

 • AAnna

  Tja, dat noemt zich christelijk CU en CDA, enige kruis waar deze lui in geloven hangt in hun broeken. Van VVD en D’66 kan je niets anders verwachten, beide denken alleen aan hun toekomstige bonussen in het bedrijflrven.. Het is om je rot te schamen, maar deze ver van de burger staande politici die de schaamte allang voorbij zijn.

 • TTon

  Ik hoop dat het nieuwe cabinet de laan uitgestuurd wordt nog voor het goed en wel zit. De tijd dat politieke partijen verkiezingsbeloftes naast zich neer kunnen leggen moet nu maar eens goed afgelopen zijn. Laat ze de p v/d a maar achterna hollen…!

 • Ttesseract

  hebben die “mensen”in de kamer wel door wat er gebeurd als je de kosten niet kunt betalen?
  dan halen ze zomaar met een deurwaarder je hele huis leeg.doe dat ook eens bij de min. president kijk hoe leuk hij dit vind .thuiskomen in een gestript huis

 • HHans Middel

  In plaats dat wordt getracht de kosten in de zorg te verlagen, kiest de Tweede Kamer in meerderheid voor de gemakkelijke weg. Namelijk het verhogen van het eigen risico waarbij volledig voorbij wordt gegaan aan onmogelijkheid voor talloze Nederlanders dit te kunnen betalen. Kortom Haagse arrogantie.

 • SSaul Koster

  De Patientengederstie huilt krokodillentranen. Samenwerken met ZN en ziektekostenverzekeraars en inhuren van dure adviseurs en bureaus en dan zogenaamd verontwaardigd zijn over wat hun partners in crime doen. in het psychische domein heb je ook zo’n club: MIND. We moeten als consumenten van gezondheidszorg flink achter onze oren krabben.

 • PPaul Koster

  stel dat we met 1 of 2 miljoen verzekerden een eigen fonds oprichten, een coöperatie, kunnen we dan de commerciële ziektekosten bedrijven weg zetten? Misschien ook het geld dat we uitgeven aan onzinnige stichtingen overdragen aan die coöperatie? Evenals bijdragen van mensen aan postcodeloterij, vriendenloterij, enz. in de aan die cooperatie verbonden loterij storten?

  • TTon

   Daarom is het plan van de SP zo’n goed idee. Het Nationale Zorgfonds..!

  • DDrentswieffien

   Van mij mag de SP dit plan doorzetten, want zoals het nu gebeurd lijkt nergens meer op! Ik zal als eerste overgaan naar Het Nationale Zorgfonds…..tenminste als het dan wel weer normaal betaalbaar wordt. Alle partijen beloven wel wat, maar bijna niemand komt zijn beloften na. We wachten het af!

  • JJan

   Helemaal mee eens wat Paul hier zegt. Ik zal mij als eerste bij zo een organisatie verzekeren.

 • AAdjudant

  En gelijk hebben ze.

  Zorgkosten stijgen, steeds meer medicijnen die zeldzame ziektes bestrijden. Dit kost geld mensen!

  • RRamon

   Ja en wie gaat de rekening betalen dan? De zwakkeren in de samenleving

  • WW.Herbers

   Ik dacht het niet.De zorgtoeslag voor “zwakkeren” wordt verhoogd in 2018. Jan modaal betaalt het eigen risico vanaf ca.33.000 bruto.Die krijgt vanaf dat bedrag geen zorgtoeslag en huurtoeslag en heeft netto minder dan iemand met 20.000 bruto per jaar.

  • JJoop D.

   “Jan Modaal” W.Herbers,
   Wat een totale onzin dat de “Jan Modalen” minder overhouden als zij die recht op huur- en zorgtoeslag ontvangen!!! Rekenen is een kunst die door het huidige kabinet is uitgevonden! Op naar een Nationale Zorgverzekering, ook voor de ” Jan Modalen”……

  • JJan

   Ik heb gewerkt in een instelling voor gehandicapten. Aan het einde van het jaar werd er een gigantisch feest georganiseerd voor alle medewerkers en leveranciers. Op mijn verontwaardiging werd gezegd dat de pot leeg moest daar er anders in het nieuwe jaar minder geld beschikbaar gesteld zou worden door de overheid (belastingbetaler). De ziekte Hebzucht doet mede de zorgkosten stijgen en dat is echt geen zeldzame ziekte!

  • JJohn.

   Dat moeten ze regelen met de zakkenvullende farmaceuten. Niet door er in mee te gaan en steeds kosten te verhogen voor de gewone burger.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.