Verzekeraar wil af van vrijwillig eigen risico zorgverzekering

Bart Koenraadt geen reacties

De premie van de zorgverzekering kan voor iedereen met 20 euro omlaag, wanneer het vrijwillig eigen risico afgeschaft zou worden. Bovendien zou de hoogte van het eigen risico (nu: 385 euro) met 50 euro verlaagd kunnen worden. Dat stelt Chris Oomen, de topman van zorgverzekeraar DSW.

Een op de vijf kiest overigens bij een nieuwe zorgverzekering voor een vrijwillig hoger eigen risico van 100 tot maximaal 500 euro.

Oneerlijk

Oomen noemt het namelijk oneerlijk dat enkel gezonde verzekerden een financieel voordeel kunnen behalen met het vrijwillig verhogen van het eigen risico. Al jaren is het namelijk mogelijk om het verplichte eigen risico naar eigen wens te verhogen met 500 euro. In dat geval is de hoogte van de eigen kosten voor de zorgverzekering 885 euro. Als tegenprestatie bieden de verzekeraars een korting op de zorgpremie die op kan lopen tot maandelijks 25 euro. Dat komt neer in 2018 op een lagere premie van 300 euro.

Echter is deze – op het oog- financiële meevaller alleen geschikt voor Nederlanders die komend jaar geen hoge zorgkosten verwachten. En dus niet voor onder meer chronisch zieken, die na de eerste maand van het jaar al het volledige eigen risico hebben moeten betalen. Voor hen is het verhogen van het eigen risico dan natuurlijk niet slim en lopen zij dus een premievoordeel mis.

Voordeel voor iedereen

De topman van DSW zegt in een open brief dat door het schrappen van het vrijwillige eigen risico iedereen een voordeel kan krijgen. Aangezien volgens hem de korting op de premie op dit moment wordt betaald door de mensen die dat juist niet zo kunnen regelen.

Voor 2018 is het in ieder geval nog mogelijk om een verhoogd eigen risico te kiezen en daar wordt dan ook gretig gebruik van gemaakt. Zeker onder de verzekerden die jaarlijks overstappen van zorgverzekering is deze keuze erg populair.

Nog tot aan eind december is het mogelijk om een nieuwe zorgverzekering te kiezen, waarbij de huidige verzekeraar automatisch voor je wordt opgezegd. De verwachting is dat in de dagen na kerst hier dan ook veel gebruik van gemaakt gaat worden. Een terugkerend fenomeen is namelijk dat mensen tot de laatste dagen wachten met het wijzigen van de verzekeraar.

Zorgvergelijker: vergelijk zorgverzekeringen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.