Vrijwillig eigen risico blijft gelijk op 500 euro

Vrijwillig eigen risico blijft gelijk op 500 euro

Artikel door: Koen Kuijper - 1 reactie

Vrijwillig eigen risico blijft gelijk op 500 euro

Het kabinet ziet niets in een inperking van het vrijwillig eigen risico van de zorgverzekering. Dat blijkt uit een reactie van minister Bruins van Medische Zorg. Zorgverzekeraars Nederland pleit voor een maximaal eigen risico van 650 euro per verzekerde, waarvan 265 euro vrijwillig.

Zorgverzekeraar DSW wil het vrijwillige eigen risico zelfs helemaal afschaffen. Met andere woorden, een vast en verplicht eigen risico van 385 euro.

Hogere premie

Zorgverzekeraars Nederland, onder leiding van André Rouvoet, is bang dat steeds meer gezonde verzekerden gaan kiezen voor een hoog eigen risico van 885 euro in ruil voor een forse premiekorting. Uit statistieken van ZorgWijzer.nl is inderdaad gebleken dat steeds meer Nederlanders kiezen voor een verhoogd eigen risico. Zij zouden volgens Rouvoet hierdoor de premie opschroeven voor mensen die een vrijwillig eigen risico niet kunnen veroorloven. Chronisch zieken en mensen met een beperkt inkomen zijn hiervan de dupe.

Bij een vrijwillige verhoging van het eigen risico tot 500 euro ontvangt een verzekerde gemiddeld 200 tot 300 euro premiekorting op jaarbasis. De korting kan per verzekeraar overigens aanzienlijk verschillen.

“Zieken niet de dupe”

Minister Bruins spreekt de argumenten van Zorgverzekeraars Nederland tegen. Zieken zijn volgens hem helemaal niet de dupe, want van de inkomsten die voortvloeien uit het vrijwillige eigen risico worden benut om de premie voor alle verzekerden laag te houden.

Bovendien vindt Bruins het vrijwillige eigen risico een goed middel om mensen bewust te maken van zorgkosten. Tot slot geeft de minister aan dat de keuze voor een vrijwillig eigen risico bijdraagt aan de keuzevrijheid van verzekerden.

DSW

Chris Oomen van DSW wil dat verzekerden niet langer de mogelijkheid krijgen om het eigen risico vrijwillig te verhogen met 100 tot 500 euro. Daarmee kan de premie voor iedereen met zo’n 20 euro per jaar omlaag.

Oomen vindt het oneerlijk dat enkel gezonde verzekerden voordeel kunnen behalen middels het eigen risico. Hij pleit daarom voor afschaffing, zodat iedereen kan profiteren. Zo’n 18 procent van de verzekerden kiest voor een vrijwillig eigen risico die boven de 385 euro aan verplicht eigen risico komt.

1 reactie

  • GGijs van Loef

    Volgens mij klopt die 500 euro niet, het bedrag is hoger

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.