Zorgwijzer

Waarom is mijn zorgpremie voor 2018 nog niet bekend?

Uiterlijk zondag 12 november om middernacht moeten alle zorgverzekeraars hun premies voor 2018 bekend hebben gemaakt. Dat is een week eerder dan de afgelopen jaren, aangezien de overheid de mensen een week langer de kans wil geven om van zorgverzekering over te stappen.

Update woensdag 8 november:  Inmiddels stromen de eerste premies voor 2018 binnen. Alle updates zijn te vinden op de zorgverzekering 2018 pagina.

Update donderdag 9 november:  Het merendeel van de verzekeraars wacht tot een van de drie laatste dagen (vrijdag, zaterdag of zondag)

Echter is op moment van schrijven de premie alleen nog bekend van één concern, namelijk DSW, en dat terwijl de “deadline” al over enkele dagen is.

Trend

Wat is er aan de hand? Nou eigenlijk helemaal niets. Het is een trend van de laatste jaren dat de zorgverzekeraars tot het allerlaatste moment wachten met de premie bekendmaking. Toen vorig jaar de uiterste datum nog op 19 november stond, kwamen alle grote verzekeraars pas drie dagen van te voren met hun prijs. VGZ – het op een na grootste concern – wachtte zelfs tot 19 november, die vorig jaar op een zaterdag viel.

Concurrentie

Maar waarom doen ze dit? Ondanks dat de zorgverzekering zoveel meer is dan alleen een (lage) prijs, is de hoogte van de zorgpremie wel een hele belangrijke factor. De reden dat ze wachten tot het laatste moment is dus omdat ze graag net wat goedkoper willen zijn dan de concurrent. Een ontwikkeling die op het oog dus voordelig uit kan pakken voor de consument. Immers willen we allemaal het liefst zo weinig mogelijk betalen voor goede zorg.

Dit jaar is de deadline op een zondag, maar ook dat zal de zorgverzekeraars – en zeker de prijsvechters – er niet van weerhouden om pas net voor maandag de premie bekend te maken. Zo werd dit vorig jaar nog bijvoorbeeld door ZieZo – het goedkope product van Zilveren Kruis – uitgesteld tot 23:59.

Vanaf maandag 13 november is het dan mogelijk om een goede vergelijking te maken van je huidige zorgpolis met het overige aanbod. Hiervoor heb je dan de tijd tot en met de jaarwisseling.

Gaat mijn premie ook omlaag?

Zoals je wellicht hebt meegekregen gaat de premie bij de labels van DSW (waar ook Stad Holland en InTwente onder vallen) omlaag. Ondanks de voorspelling van het kabinet dat de zorgverzekering in 2018 fors zou gaan stijgen. DSW heeft hiermee een signaal afgegeven dat de grote zorgverzekeraars niet kunnen negeren.

Enkele verzekeraars hebben al aangegeven dat ook zij de berekening van het kabinet aan de hoge kant vinden en dat zij mogelijk de premie volgend jaar gelijk houden of lichtelijk laten stijgen. Dit is allemaal afhankelijk van in hoeverre zij de reserves gaan aanspreken om de stijgende zorgkosten te kunnen drukken.