Wat verdient de directeur van jouw ziekenhuis?

Wat verdient de directeur van jouw ziekenhuis?

Artikel door: Koen Kuijper - 5 reacties

Wat verdient de directeur van jouw ziekenhuis?

Eén op de vijf topbestuurders in de zorg, verdient meer dan de Balkenende norm, ofwel 130 procent van een ministerssalaris (228.599 euro). Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws op basis van tientallen jaarverslagen. Het gaat bijvoorbeeld om de directeur of topbestuurder van een ziekenhuis of zorginstelling: 21 procent van hen verdient meer dan de gestelde norm.

Gezamenlijk verdienen de 50 best verdienende zorgbestuurders ruim 13 miljoen euro op jaarbasis. Jos Aartsen van het Universitair Medisch Centrum in Groningen spant de kroon van alle nog zittende bestuurders. Hij ontving in 2016 een salaris van 310.706 euro.

Top 10 grootverdieners

Het onderstaande overzicht is gebaseerd op de tien beste salarissen van zorgbestuurders in 2016. Met eventuele ontslagvergoedingen is geen rekening gehouden. Daarnaast staan er in de lijst alleen bestuurders die – op het moment van schrijven van dit artikel – nog steeds topbestuurder zijn.

PositieNaamSalarisOrganisatie
1J.F.M. Aartsen€ 310.706Universitair Medisch Centrum Groningen
2O. Suttorp€ 309.080Amphia Ziekenhuis
3P.L. Batenburg€ 308.075Catharina Ziekenhuis
4E.J. Kuipers€ 304.236Erasmus MC
5M.J. Heineman€ 297.607Academisch Medisch Centrum (AMC)
6R.P.D. Kievit€ 290.861Ikazia Ziekenhuis
7E.W.C.M. Damen€ 290.051Cordaan
8B.G.J. de Koning€ 289.298Sint Liduinastichting (Frankelandgroep)
9F. Miedema€ 288.720Universitair Medisch Centrum Utrecht
10L.H.L. Winter€ 282.984Slotervaarziekenhuis en MC IJsselmeerziekenhuizen

* Bron: RTL Nieuws

Balkenende norm

De Balkenende norm is onderdeel van de Wet Normering Topinkomens (WNT) die op 1 januari 2013 in werking is getreden. Het doel van de wet is het tegengaan van bovenmatige salarissen en ontslagvergoedingen in de (semi)publieke sector.

Bestuurders van openbare instellingen, zoals ziekenhuizen en zorginstellingen zouden niet meer mogen verdienen dan 130 procent van een ministerssalaris. Dat bedrag komt in 2017 uit op 130 procent van het salaris van premier Mark Rutte, ofwel 228.599 euro bruto.

Voor kleinere zorginstellingen ligt de norm lager. Er zijn hiervoor destijds 5 categorieën in het leven geroepen. Voor de kleinste categorie zorginstellingen ligt het maximum inkomen bijvoorbeeld op 98.000 euro per jaar.

Nog meer

Na ingang van de Balkenende-norm in 2013 kregen de grootverdieners in de zorg vier jaar de tijd om hun salaris per 2017 af te bouwen tot onder de norm. Nu blijkt dat een deel van de bestuurders er zelfs nog verder op vooruit is gegaan. Het gaat om 7 van de 25 bestuurders.

Bestuurders die al voor de ingang van de Balkenende norm een contract hadden met een hoog inkomen, hoeven echter pas per 2023 hun salaris terug te schalen. Pas dan zijn zij in overtreding met de wet.

5 reacties

 • HHans Rekers

  In welke mate kan je bestuurders verantwoordelijk houden voor de tekorten aan personeel? Immers het bestuur is uiteindelijk voor het management, waaronder ook het personneel beleid. Gigante salarissen en niet in staat het personeelbestand op orde te krijgen. Ben benieuwd naar hun inspanningen hieromtrent

 • GGert Breedijk

  Vindt het nog wel meevallen hoor die salarissen… kijk eens wat die voetballers verdienen.

  • LLuuk

   Dat is appels met peren vergelijken. Of betaal je een voetbalpremie. Het is je eigen keuze om een voetbalkaartjes te kopen, zorgpremie en dan ook nog de eigen bijdrage is verplicht.

  • OObserver

   @Gert Breedijk> het lijkt mij dat de directeur van een zorginstelling, een gevangenis, een scholengemeenschap, een andere overheidsinstelling qua werkinspanning/kennis/uren niet veel verschillen. Zij hebben grote zekerheid van inkomen en bij grote fouten of bewezen onbekwaamheid vertrekken ze met een flinke zak geld. De gemiddelde ondernemer bakker/slager/visboer/groenteboer werkt van 06:00 tot 19:00, vaak 6 dagen per week, en moet het redden met een inkomen van ver onder de ton, zonder verplicht betaald pensioen/geen creditcard of auto van de zaak. Hoe leg je dit uit?

  • SSalute

   @Gert Breedijk
   dit is geen vergelijking. Voetbal is het bedrijfsleven. En de salarissen van ziekenhuisdirecteuren en hartchirurgen zijn serie overheidsdienaren die officieel niet meer mogen verdienen dan ministers.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.