Wel of geen aanvullende zorgverzekering nodig in 2018?

Thomas van Campenhout geen reacties

Vrijdag blijkt uit onafhankelijk onderzoek dat maar liefst 75 procent van de consumenten onnodig veel premie betaalt. Genoeg reden dus om over te stappen naar een andere zorgverzekering, zou je denken?

Toch kent Nederland nog steeds veel slapers: mensen die al meer dan 10 jaar bij dezelfde verzekeraar zijn aangesloten, vaak via een collectieve voorziening van de werkgever. Zij zouden volgens berichtgeving van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gemiddeld zo’n 100 euro op de basisverzekering kunnen besparen.

Maar ook op de aanvullende zorgverzekering is er veel te vergelijken qua dekking en prijs. Zeker voor 2018, gezien de toenemende onderlinge verschillen.

Wat is een aanvullende verzekering?

Een aanvullende verzekering biedt dekking voor zorg die niet door de basisverzekering wordt gedekt, zoals:

  • Fysiotherapie bij niet-chronische aandoeningen
  • Alternatieve geneeswijzen
  • Tandartskosten
  • Orthodontie
  • Brillen- en lenzen

De overheid heeft geen invloed op de inhoud of premie van een aanvullende verzekering. Dat bepalen de verzekeraars zelf. De overheid is alleen verantwoordelijk voor de inhoud van het basispakket. Er kan dus veel verschil zitten in de verschillende aanvullende verzekeringen onderling.

Verder belangrijk

  • Bij een aanvullende verzekering geldt het wettelijk verplichte eigen risico niet.
  • Bij een aanvullende polis kan het zijn dat de verzekeraar slechts een percentage of maximumbedrag van de kosten vergoed. Let hier goed op bij het aanvragen van de polis.
  • Bij een aanvullende verzekering geldt geen acceptatieplicht, zoals dat bij de basisverzekering wel het geval is. Gelukkig komt dit in de praktijk weinig voor.

Zelf betalen of verzekeren?

Zorgverzekeraars kunnen hun aanbod aanvullende verzekeringen ieder jaar aanpassen. Dat kan ook betekenen dat de premie omhoog gaat of je zorgvergoeding wordt verlaagd. Het is daarom raadzaam om ieder jaar te controleren of je verzekering nog wel passend is én voordelig uit de bus komt.

Zorgvergelijker 2018: zelf betalen of verzekeren?

Een aanvullende verzekering is niet verplicht. Je bepaalt dan ook zelf of je er een afsluit.

Ga in elk geval voor jezelf na welke zorg je belangrijk vindt en nodig hebt. Ga aan de hand hiervan op zoek naar geschikte verzekeringen met een degelijke dekking. Probeer daarbij ook te berekenen of de premie die je voor de verzekering betaalt, opweegt tegen de vergoeding die je van de zorgverzekeraar krijgt. Soms is het voordeliger om iets zelf te betalen dan te verzekeren.

Een voorbeeld

Aaron heeft al sinds 2012 een tandartsverzekering met een dekking van 100% tot een maximum van 250 euro per jaar voor tandartskosten, zoals controles, vullingen en mondhygiëne. Hij betaalt hier 14,50 euro per maand voor, ofwel 174 euro op jaarbasis.

Ieder jaar gaat Aaron twee keer naar de tandarts voor een controle. Eén keer per jaar wordt zijn gebit grondig gereinigd. Soms is er een röntgenfoto nodig. De zorgverzekeraar vergoedt alle kosten en Aaron is dan ook tevreden dat alles netjes wordt gedekt. Geen reden om iets aan de situatie te veranderen.

Nu zijn zorgverzekering weer iets duurder wordt, komt Aaron er tot zijn grote schrik achter dat hij helemaal niet voordelig uit is met zijn aanvullende tandartsverzekering. Zo komen de kosten voor de tandarts in 2017 uit op:

Rekenvoorbeeld
Beschrijving Aantal Kosten
Periodieke controle 2 € 42
Kleine röntgenfoto 2 € 30,94
Gebitsreiniging 5 minuten 1 € 12,39
Totaal € 85,33

De premie van zijn verzekering bedraagt 174 euro op per jaar terwijl hij jaarlijks slechts zo’n 80 a 90 euro kwijt is aan zorgkosten. Kortom, Aaron is jaren onnodig verzekerd geweest: hij had de tandartskosten in dit geval beter uit eigen zak kunnen betalen. De vergoeding die hij krijgt van zijn verzekeraar weegt niet op tegen de premie die hij betaalt.

Door over te stappen en zijn tandartsverzekering stop te zetten en de kosten zelf te betalen, bespaart hij jaarlijks (174 – 85,33 = 88,67 euro) ongeveer 90 euro.

Overstappen zorgverzekering

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.