Aandacht voor de Wereld Malaria Dag

Vandaag, dinsdag 25 april, is het Wereld Malaria Dag. Daarbij schenkt de hele wereld aandacht aan malaria en de vooruitgang in de strijd tegen deze dodelijke ziekte. Jaarlijks worden er nog altijd rond de 200 miljoen mensen ziek, waarvan er ongeveer een half miljoen overlijden. Onder de slachtoffers zijn veel jonge kinderen.

Hoewel de ziekte te voorkomen en te behandelen is, zijn er nog altijd veel (armere) gebieden op de wereld waar er onvoldoende wordt gedaan aan preventie en de behandeling van mensen die besmet zijn geraakt met de malaria ziekte.

Daarom werd in 2007 de Wereld Malaria Dag in het leven geroepen door de lidstaten van de World Health Organisation (WHO). De dag legt de nadruk op investeringen, donaties, wetenschappelijke inzet en politieke inzet voor het bestrijden van malaria. Dit jaar gaat er extra aandacht uit aan het voorkomen van de ziekte, onder het motto ‘push for prevention’.

Ook ZorgWijzer.nl vraagt jouw aandacht.

Wat is malaria?

Malaria is een parasitaire infectieziekte die op mens en dier kan worden overgedragen door besmette muggen. Iemand die wordt gebeten door een besmette mug kan te maken krijgen met koorts(aanvallen), koude rillingen, vermoeidheid, misselijkheid, bloedarmoede en hoofdpijnen. Er zijn verschillende vormen van malaria. De meest ernstige vorm, malaria tropica, lijdt – indien onbehandeld – tot beroertes, een coma en uiteindelijk de dood.

Vooral in (sub-)tropische landen in Afrika, onder de Sahara Woestijn, zijn de risico’s op malaria groot. Dat geldt vooral voor geïsoleerde gebieden waar dokters en medicijnen lastig kunnen komen. Vooral jonge kinderen en zwangere vrouwen zijn kwetsbaar voor de ziekte, omdat zij een minder sterk afweersysteem hebben.

Schrikbarende feiten

 • 20 procent van de kindersterfte in Afrika is het gevolg van malaria
 • 85 procent van alle slachtoffers van malaria zijn kinderen onder de 5 jaar oud
 • 90 procent van de slachtoffers komt uit sub-saharisch Afrika
 • Muggen die zijn besmet met malaria bijten na zonsondergang
 • In Afrika zijn maar liefst een derde van de medicijnen die worden verkocht nep.

Vecht tegen malaria en doneer

Er is nog steeds een enorme noodzaak voor hulp aan landen waar malaria veel voorkomt. Vooral in Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. In Nederland zijn er meerdere organisaties die zich inzetten om malaria te bestrijden, waaronder:

Ook jouw donatie kan een verschil maken. Het gedoneerde geld komt ten goede aan één of meerdere van de onderstaande facetten:

 1. Educatie: delen van kennis over de ziekte en het geven van voorlichting in gebieden waar malaria voorkomt.
 2. Preventie: verspreiding van preventieve middelen ter voorkoming van malaria, zoals muskietennetten, DEET en malariatabletten.
 3. Behandeling: verspreiding van levensreddende medicijnen ter behandeling van malaria.
 4. Bestrijding nep-medicijnen: er zijn veel nep-medicijnen in omloop, met name op het Afrikaanse continent. Verspreiding van deze medicijnen brengt aanzienlijke gevaren met zich mee. Dit moet worden tegengegaan.
 5. Onderzoek: onderzoek naar de implementatie van verantwoorde bestrijdingsmethoden.

Advies voor Nederlandse reizigers

Ben je zelf van plan om af te reizen naar een gebied waar de malariamug voorkomt? Dan is het raadzaam om de onderstaande tips door te nemen:

 • Ga bij een reizigersadvies- of vaccinatiecentrum langs voor een consult. Zij kunnen een gericht advies geven aan de hand van de landen die je gaat bezoeken tijdens je reis.
 • In malariagebied: bedek je huis zoveel mogelijk, vooral ’s avonds. Denk hierbij aan lange mouwen, sokken en broekspijpen.
 • Smeer onbedekte huid in met een middel waar DEET inzit.
 • Slaap onder een klamboe, bij voorkeur geïmpregneerd met een muggen werend middel.
 • Gebruik malariatabletten strikt volgens het voorschrift en het advies van het reizigersadvies- of vaccinatiecentrum
 • Indien je vermoedens hebt van malariasymptomen, zoals koorts, misselijkheid of vermoeidheid is het essentieel om binnen 24 uur een dokter op te zoeken. Dat komt omdat de ziekte in de eerste dagen nog goed te behandelen is. Na één of twee dagen kan de ziekte ernstige vormen aannemen.

Disclaimer

De informatie in dit artikel wordt beschikbaar gesteld met als enig doel behulpzame informatie te verstrekken aan bezoekers. Deze informatie heeft geen therapeutische of diagnostische waarde noch is deze informatie bedoeld als vervanging van diensten, informatie of gegevens van artsen, specialisten of andere gediplomeerden en professionals. Medisch advies, medische vragen, klachten of symptomen behoren besproken te worden met een gediplomeerd arts of professional.

Koen Auteur Zorgwijzer.nl

Als auteur voor ZorgWijzer.nl houd ik mij bezig om alle informatie binnen de snel veranderende zorgsector zo goed mogelijk in kaart te brengen. Heb je vragen aan de hand van mijn artikelen? Stel ze dan gerust hieronder of via de verschillende sociale media kanalen.

0 reacties Aandacht voor de Wereld Malaria Dag
Schrijf een reactie
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Vrije zorgkeuze


Het laatste nieuws