Werknemer ‘honkvast’ bij keuze zorgverzekeraar

Koen Kuijper 0 reacties

Ruim de helft van alle verzekerden in Nederland met een collectieve zorgverzekering maakt daar al langer dan tien jaar gebruik van. Dat blijkt uit een onderzoek van pricewise. Ruim twee derde van alle Nederlanders heeft een collectieve zorgpolis, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Daarvan zijn er zo’n zes miljoen verzekerd via een werkgeverscollectief.

Zowel de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en minister Schippers van Volksgezondheid hebben al eens getwijfeld over de toegevoegde waarde van een collectieve zorgverzekering.

Nog nooit overgestapt

Van alle zorgverzekerden is 70 procent sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel nog nooit gewisseld van verzekeraar. Zo blijkt uit cijfers van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Deze groep ‘slapers’ heeft vaak een werkgeverscollectief en zijn niet van plan om andere verzekeringen in de markt met elkaar te vergelijken, laat staan te wisselen van verzekeraar.

Geen meerwaarde

In een brief aan de Tweede Kamer stelde Schippers dat het grootste deel van de 64.000 collectieve zorgverzekeringen geen meerwaarde biedt ten opzichte van de standaard zorgverzekering, behoudens een kleine korting op de premie. Dat is volgens haar niet transparant en bovendien niet eerlijk voor de mensen die niet in aanmerking komen voor een collectiviteitskorting.

De minister heeft dan ook al eens geopperd om te stoppen met werkgeverscollectieven, of ze moeten meer inhoud krijgen, bijvoorbeeld door middel van extra aandacht voor preventie, stress en ziekteverzuim.

Het grote aantal collectiviteiten maakt de zorgpolismarkt minder overzichtelijk. Collectiviteiten zijn vaak niet meer dan een nieuwe verpakking om één van de – huidige – 61 modelovereenkomsten, waardoor het kan bijdragen aan de keuzestress bij verzekerden”. Aldus Schippers.

Niet goedkoper

Daarnaast blijkt vaak dat de werkgeverscollectieven helemaal niet goedkoper hoeven te zijn dan een individueel afgesloten zorgverzekering. Sterker nog, het aanbod individuele zorgpolissen is vaak voordeliger dan het grootste deel van de werkgeverscollectieven. De groep collectief verzekerden die niet overstapt, laat dus ieder jaar een forse besparing liggen.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.