Zorgeloos niet van start als zorgverzekeraar

Bart Koenraadt 12 reacties

Zorgeloos werd 2 jaar geleden ambitieus aangekondigd als alternatieve zorgverzekering waarin de mens voorop zou staan. Zij zouden een eigen verzekeraar gaan starten waarbij de zorg menselijker, eenvoudiger en goedkoper zou worden. Nu blijkt echter dat dit plan (financieel) niet haalbaar is en bedrijf verder gaat als coöperatie per 1 januari 2018.

Dat meldt Zorgeloos dinsdag in een e-mail aan haar leden.

Buffer

De zorgverzekeraarsmarkt is tien jaar geleden geprivatiseerd en daardoor zijn initiatieven, zoals Zorgeloos Care, verplicht om minimaal 1.000 euro per verzekerde als buffer aan te leggen. Voor Zorgeloos hebben in 2 jaar tijd 19.000 mensen zich aangemeld en dat betekent een bedrag van 19 miljoen euro. Een onmogelijk hoog bedrag, wat zij zich niet kunnen permitteren. Voor Zorgeloos betekent dit dat de financiële drempel – om als nieuwe zorgverzekeraar te starten – te hoog is.

Uit de e-mail aan haar leden blijkt ook dat Zorgeloos nog pogingen heeft gedaan om samen te werken met een bestaande verzekeraar. Maar ook dat is mislukt. Naar eigen zeggen doordat de huidige markt wel geïnteresseerd is in extra klanten, maar niet in de uitgangspunten van Zorgeloos. Om welke zorgverzekeraar het ging, wordt niet gemeld.

Coöperatie

Initiatiefnemers Jos de Blok en Jan Rotmans geven nog niet op, want er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Wat zijn dan nu de toekomstplannen?

“Vanaf 1 januari 2018 zal met behulp van enkele sponsors een professionele, kleine organisatie worden opgetuigd die de doelstellingen van Zorgeloos en haar ondertekenaars verder gaat uitdragen. In samenwerking met andere initiatieven en netwerken gaan we de mogelijkheid onderzoeken om een inkoopcoöperatie te starten.”

Maar wat houdt dat precies in?

“De leden van de coöperatie zijn straks verzekerd bij een van de bestaande zorgverzekeraars. Het is de verzekeraar die het beste bij zijn of haar persoonlijke situatie past en die door de tussenkomst van de van de coöperatie Zorgeloos zich zal houden aan de afspraken.”

Verdeling

Al decennia lang is er geen nieuwe verzekeraar toegetreden tot de zorgverzekeringenmarkt. Van alle miljoenen verzekerden is het merendeel (90 procent) klant bij Achmea, VGZ, CZ of Menzis. De overige tien procent wordt verdeeld onder DSW, Zorg en Zekerheid, ASR, ONVZ en ENO.

Meer over verdeling zorgverzekeraars

Vanaf 2018 zal er echter een buitenlandse verzekeraar de markt gaan betreden. Het Zwitserse IptiQ wordt de nieuwe risicodrager van de labels Promovendum, Besured en National Academic.

12 reacties

 • AAnita Leemburg

  Wat jammer dat het dit jaar nog niet te realiseren is om Zorgeloos als verzekering te nemen. Mijn vraag is wat er voor nodig is om het wel een doorstart te kunnen geven. Mensen mobiliseren misschien? Geen idee.

 • HHenk Minnebreuker

  Jammer dat zorgeloos niet gaat starten, maar het is opvallend dat geen van de andere zorgverzekeraars met hun wil samen werken, vooral van DSW die eigenlijk altijd voorop loopt met goedkope zorg premie?

 • JJan Büchner

  Tegenlicht afgelopen weekend heb ik gezien (buurtzorg), fantastisch. Hoe kan ik met mijn vrouw deelnemen of ondersteunen/tekenen? Mijn leeftijd is 63 ik ben gezond/fit.

 • FFrank Buijs

  Had mij graag aangemeld bij zorgeloos Ben bereid die 1000 euro bij te dragen als dat het initiatief van start kan helpen. Dus waarom niet een actie voor crowdfunding gestart?

 • Mmanon van wijk

  Geweldig!
  Een gezond initiatief om de bestaande machthebbende zorgverzekeraars die vaak vanuit wantrouwen afspraken maken met zorg organisaties een meer op vertrouwen gebaseerd alternatief te laten zien. Had mij graag aangesloten. Blijf het proces volgen!

 • HHJE Modderman

  Ook ik vind het heel jammer. Indrukwekkend zoals Buurtzorg werkt. Mijn moeder , nu 96, woont nog zelfstandig thuis en wordt dagelijks met veel liefde en zorgvuldigheid geholpen door een superteam van Buurtzorg. Steun graag het idee. Mocht het eralsnog van komen, twee klanten erbij.

 • KKarlijn

  Wat ontzettend jammer dat zo’n goed in Shah-tyf niet van de grond komt.
  Ik had mij graag aangemeld als lid bij deze zorgverzekering , Heb namelijk de documentaire over buurtzorg gekeken en zeer geïnterpreteerd geraakt door deze Jan de blok. Mocht deze zorgverzekering toch van start gegaan heeft hij er direct twee nieuwe aanmeldingen bij, die van mijn man en mij. Dus ik hou het in de gaten!
  Groeten
  Karlijn

 • JJeanette Kroesen

  Wat ontzettend jammer als het echt niet lukt.
  Ik wil overstappen.Heeft iemand een tip wat ik hierin kan doen om de kans op een start van Zorgeloos te vergroten?

 • TTheo van den Berk

  Wat ontzettend jammer dat het niet door gaat !! Eindelijk een verzekering waar duizenden mensen op zitten te wachten ! Maar er zijn toch wel fondsen aan te boren zodat u in 2018 alsnog iets van de grond komt ??

 • TToto

  nav special op TV ben ik enthousiast over het zorgeloos concept, ik blijf het volgen en zal me tzt zeker aansluiten!

  Toto, Amsterdam

 • TTristan

  Wat ontzettend jammer dat het nog niet is gelukt.
  Volhouden! En fondsen werven!
  Er zijn voldoende kandidaten die klant bij Zorgeloos willen worden (uiteraard mits de risico’s gedekt zijn).
  Hou vol dit goede initiatief! Ga zo door!
  m vr grt Tristan en Saskia

 • AAdjudant

  Leuk hoor een “menselijke” zorgverzekeraar, maar daar ga je de oorlog echt niet meer winnen…

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.