Zorgpremie komende jaren met 300 euro omhoog

- 6 reacties

De premie van de zorgverzekering zal in de komende jaren met ruim 300 euro omhoog gaan en per 2021 uitkomen op gemiddeld 1.601 euro per verzekerde, ofwel 133 euro per maand. Dat blijkt uit een doorrekening van het Centraal Planbureau (CPB) naar aanleiding van vragen uit de Tweede Kamer. Dit jaar bedraagt de gemiddelde premie nog 1.291 euro per verzekerde.

Naast een hogere premie bij de verzekeraars moeten ook de inkomensafhankelijke premies voor de Zorgverzekeringswet (Zvw) omhoog.

Oorzaak

De oorzaak van de stijging kan men toekennen aan het verplichte eigen risico. Dit drempelbedrag is namelijk gekoppeld aan de totale zorguitgaven, en aangezien deze stijgen zou het eigen risico ook moeten stijgen.

Echter heeft de nieuwe regering besloten om het eigen risico gedurende de gehele regeerperiode te bevriezen op 385 euro. Daarover zijn afspraken gemaakt in het regeerakkoord. Hierdoor zal de premie voor verzekerden de komende jaren hoger uitvallen. Het geld moet immers ergens vandaan komen.

“Die akkoorden zijn cruciaal en ook echt nodig om de toename van de zorgkosten te beteugelen”, aldus premier Mark Rutte. Hij moet verder toegeven dat de huidige verwachtingen voor de premieontwikkeling ‘best schrikken’ zijn voor veel gewone burgers.

Ontwikkeling premie

Hieronder wordt de voorspelde gemiddelde premie voor de komende jaren schematisch in kaart gebracht:

Jaar Gemiddelde premie
2016 1.199 euro
2017 1.290 euro
2018 1.359 euro
2019 1.431 euro
2020 1.526 euro
2021 1.601 euro

Zorgverzekeraars

Hoewel de ontwikkeling van de zorgpremie aan de hand van berekeningen van het CPB realistisch is, zijn het nog altijd de zorgverzekeraars die de premies vaststellen. DSW en Stad Holland hebben hun jaarpremie voor 2018 bijvoorbeeld al bekend gemaakt, namelijk respectievelijk 1.290 euro en 1326 euro per verzekerde. Daarmee blijven ze relatief ver onder de premie-indicatie van het CPB (lees: 1.359 euro).

De overige verzekeraars dienen uiterlijk 12 november hun premies en polisvoorwaarden voor het komende kalenderjaar bekend te maken.

Inkomensafhankelijke bijdrage

Naast een stijgende basispremie verwacht het CPB verder dat de inkomensafhankelijke zorgpremies die werkgevers moeten betalen voor hun werknemers oploopt van 6,65 naar 7,15 procent per 2021.

Meer over inkomensafhankelijke bijdrage

Voor gepensioneerden en zelfstandigen stijgt het percentage van de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw van 5,4 naar 5,9 procent binnen vier jaar.

6 reacties op: “Zorgpremie komende jaren met 300 euro omhoog”

 • De regering kan beter de gulle giften van miljoenen aan de zorg in Nederland spenderen. Blijven plukken van de oudjes is zo gemakkelijk, die kunnen niet gaan staken. Een betere AOW zou de gezondheid van veel ouderen ten goede komen.

  M. Remers -

  Schrijf een reactie op: M. Remers

  Het e-mailadres blijft prive.
 • van de zotte! compleet van de pot gerukt! ja ik ben boos omdat er door de bestuurders in de zorg handjeklap gedaan word met de regering, deze heeft er voor gezorgd dat de sleutelposities in de zorg, of het nu de ziekenhuizen,of de zorgverzekeraars zijn,in handen zijn van de ex regeringslieden die daar vlijtig hun bodemloze zakken zitten te vullen. ik noem er een paar: andre rouwvoet , wouter bos,hans simons en ga zo maar door! Dan de ledenraden van de zorgverzekeraars, inmiddels gevuld met burgemeesters en wethouders, gewone verzekerden zijn eruit gewerkt omdat deze te critisch zijn. in de oude situatie ,ziekenfonds, bestuurders deden hun werk pro deo, met de verjaardag een flesje wijn,hetzelfde kerstpakket net als het personeel,en een kmvergoeding. kijk maar eens wat de huidige bestuurders in hun zakken steken! Eerst de mensen verplichten om zich te verzekeren,dan ongebreideld de premie omhoog drukken,dit is gewoon crimineel!
  ik word hier zo ziek van!

  will -

  Schrijf een reactie op: will

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Deze regering die krijgen hun nek niet vol genoeg .
  Het lijkt erop dat ze de ouderen met gebreken willen opruimen .
  Maar ze vergeten dat wij net als onze ouders en wij ook de schatkist hebben gevult .
  En er voor krom hebben gelegen .
  Nu worden wij uitgebuit en ons pesioen geld wordt ook al ingekort .
  Er zijn al zo veel ouderen die de zorg premie en de eigen risico niet meer kunnen betalen .
  Deze regering is geen gewone regering maar een groote maffia bende .

  H w . Bruntink -

  Schrijf een reactie op: H w . Bruntink

  Het e-mailadres blijft prive.
 • En het gaat maar door. Alles betaal je zelf door dat idiote hoge eigen risico en moet je straks 1600 euro gaan betalen voor.. , ja waarvoor eigenlijk? En dan zouden we “gematst“ worden dat het eigen risico niet nog verder stijgt? Ze brengen het zo overtuigend dat je het nog gelooft ook. Wat aardig van de overheid toch! Ze moeten de farmaceutica maar aanpakken met hun miljardenwinsten en belachelijk dure medicijnen. En hoe kan het dat een bepaald medicijn in Spanje een tiende kost van wat we er hier in Nederland voor moeten betalen? En dan nog al die management- en bestuurslagen die miljoenen kosten dankzij de privatisering. Dat was ook zo’n geweldig idee, alles zou door concurrerende werking goedkoper worden. Yeah sure! Verder zuigt de EU en Brussel veel geld weg, ook de niet aflatende migrantenstroom vanuit Syrië en Afrika kost een vermogen. Ook het Oostblok blijft volgens de berichten maar hierheen komen. Die hebben allemaal huizen nodig en later uitkeringen want die gaan niet meer weg. Daardoor wordt het tekort aan huizen alleen maar groter en wordt de zorg verder uitgehold. Waarom gaat dat nou nog steeds allemaal maar zo makkelijk? Die migratie moet gewoon eens stoppen, ons kleine postzegellandje is tjok, maar dan ook tjokvol. En dan zou die premiestijging zogenaamd al zijn meegenomen in de berekening van de lastenverlichting? Dat geldt dan ook zeker voor de BTW-stijging en de vele energie- en milieuheffingen, gemeentebelastingen, etc, wat er allemaal aangekondigd is? Ammehoela!

  anne -

  Schrijf een reactie op: anne

  Het e-mailadres blijft prive.
 • zorg gaat nog meer omhoog..en dan mij verplichten dat ik dit ga betalen dacht van niet..stelletjuh inklauwers..g…

  henk vd meulen -

  Schrijf een reactie op: henk vd meulen

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Premies gaan dit jaar gewoon omlaag hoor, dus dit zegt echt niet alles..

  Driek -

  Schrijf een reactie op: Driek

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Schrijf een reactie

  Het e-mailadres blijft prive.