Zorgtoeslag 194 euro omhoog in 2018

Zorgtoeslag 194 euro omhoog in 2018

Artikel door: Roy van Wensen - 16 reacties

Zorgtoeslag 194 euro omhoog in 2018

De zorgtoeslag voor de minima stijgt aanzienlijk in 2018. Alleenstaanden krijgen er tot 131 euro per persoon bij en meerpersoonshuishoudens kunnen zelfs rekenen op 194 euro extra. Dat blijkt uit de Rijksbegroting voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) die dinsdag tijdens Prinsjesdag is gepubliceerd.

Eerder was al bekend dat premie van de basisverzekering naar verwachting met 6 euro per maand stijgt en het eigen risico blijft in 2018 gelijk (lees: 385 euro). Informateur Zalm heeft dit bevestigd, ondanks eerdere berichten na Prinsjesdag.

Bereken je zorgtoeslag voor 2018

Update 20 november 2018: in 2018 zal de zorgtoeslag uitkomen op maximaal 94 euro per verzekerde per maand voor alleenstaanden en 176 euro per maand voor mensen met een toeslagpartner. Voor de laagste inkomens betekent dit voor beide categorieën een stijging van 6 euro.

Onderstaande informatie is gedateerd.

Lage inkomens

De meeste studenten, mensen met een minimuminkomen of kwetsbaren met een bijstandsuitkering krijgen in 2018 11 tot 16 euro per maand extra op hun rekening gestort van de Belastingdienst. Daarmee worden de kostenstijgingen van de premie en het eigen risico ruimschoots gecompenseerd.

Nadat zorgverzekeraars hun premies bekend maken, worden de definitieve toeslagen per inkomensgroep bekend gemaakt.

Berekenen

Eind dit jaar ken men dan op de website van de Belastingdienst precies uitrekenen op hoeveel zorgtoeslag er aanspraak kan worden gemaakt. Er zijn drie zaken die daarbij een rol spelen:

 • Het inkomen (totaal van box 1, 2 en 3 bij de aangifte inkomstenbelasting)
 • Het inkomen van een eventuele toeslagpartner
 • Het (gezamenlijke vermogen).

Om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag dient de leeftijd van 18 te zijn bereikt en er een zorgverzekering bij een Nederlandse maatschappij bekend te zijn.

Grensinkomen

Boven een bepaald inkomen heeft men geen recht meer op zorgtoeslag. Dit bedrag, ook wel ‘grensinkomen’ genoemd, ligt in 2017 op 27.857 euro voor alleenstaanden en 35.116 euro voor meerpersoonshuishoudens.

Hoe hoog de grensinkomens voor 2018 zijn, wordt later dit jaar bekendgemaakt.

16 reacties

 • WWillianne

  ik kan uitzoeken en vergelijken wat ik wil, maar goedkoper kom ik echt niet uit, wèl nog véél duurder (minstens € 50) dus ik blijf er maar 180 ophoesten, plus het verplichte eigen risico van 385, plus de vele reiskosten en bijbetalingen voor voorgeschreven medicijnen, pijnstillers, vitaminen, enz. enz. enz.
  met ‘n lagere premie en daardoor minder(e) vergoedingen red ik het niet na ‘n ongeval met zwaar lichamelijk letsel als gevolg. iets wat ‘n ander veroorzaakt en vervolgens ook nog eens compleet genegeerd heeft! als ik, zoals het hoort in het ziekenhuis had gelegen, had ik niet zoveel schade over gehouden en ook niet voor de verzekering zoveel gekost. veel dingen die aan de orde komen kan ik niet óók nog eens zèlf betalen en bepalen nu mijn lot! ik kan bijv. na 1 1/2 jaar met nieuwe brillenglazen moeten wachten niet wàchten op de rust voor mijn ogen, terwijl daar heel veel aan mankeert

 • GGerritsen

  Wanneer wordt er met ons ouderen eens rekenig gehouden? Wij hebben al 10 jaar geen pensioenindexatie gehad. Bovendien is de toeslag voor chronisch zieken vervallen.
  Door onze leeftijd, bijna 80 , zijn wij afhankelijk van allerlei medische voorzieningen, dus het eigen risico is bij ons al snel betaald, dit alles houdt in dat wij injanari ongeveer 1000 euro hebben te betalen. Hier moeten wij het hele jaar rekening mee hiuden om dat geld beschikbaar te hebben en dat gaat weer ten koste van ons budget waar wij mee uit moeten komen.

  • JJanny

   Misschien kunt u uw zorgverzekering vragen het eigen risico in 10 maanden af te schrijven vanaf maart. Veel maatschappijen bieden die mogelijkheid.

 • JJoepenlola

  Zozo… denk dat ik maar een uitkering neem… je bent gek als je werkt, geen kinderen hebt, alleenstaand en 2x het minimumloon verdiend! Tenzij je grootverdiener bent natuurlijk

 • PPeter

  Mensen met een vermogen boven 132000 krijgen geen zorgtoeslag meer . Waarom is dit bedrag zo hoog. Schad de zorgtoeslag af boven een vermogen van 10000 euro. Dan kan de zorgtoeslag voor de lage inkomens omhoog.

  • DDouwe

   Een vermogen van €10.000,- is niks als je een eigen huis wil kopen of een beetje wil sparen om met z’n twee een auto te kopen laat staan een huis. €132.000 is misschien wat veel, maar als je wil dat de woningmarkt op z’n gat gaat omdat niemand met een modaal inkomen voldoende kan sparen om een huis te betalen dan moet je vooral hierop hopen.

 • JJoep

  Dus wij allen moeten voor de vluchtelingen betalen?In Spanje kost de (prima)zorgverzekering:€78.- per persoon!

 • DD. Mast

  Dit kan zo niet langer doorgaan, want stijgende ZORGpremies leggen een groter budgettair beslag op de zorgtoeslag. Met als gevolg dat de solidariteit tussen ziek en gezond en tussen rijk en arm steeds meer onder druk komt te staan. Tijd dat de gehele zorgsector en ook de zorgverzekeraars financieel helemaal doorgelicht wordt en er in de zorg flink bezuinigd wordt, zonder dat de patiënt met nog hogere eigen betalingen wordt opgezadeld!

  Stel dat de zorgpremie bij bijv. het Zilveren Kruis 20 Euro per maand stijgt en de zorgtoeslag met 11 Euro per maand omhoog gaat, dan ga je wel9 Euro per maand op achteruit.

 • EErik71

  Je word gek van alle toeslagen maak het ziekenfonds inkomen afhankelijk de zwaksten betalen het minst en de rijkste betaald het meest en niet vanuit belasting inkomen maar het bruto inkomen

  • LLeco

   Groot gelijk. Dan ook graag weer een scheiding tussen verplicht en vrijwillige verzekering.
   Laag inkomen en een ton op de spaarbank en toch toeslagen krijgen is niet acceptabel.
   Vlgs mij ben je dan in staat om zelf je verzekering te betalen.
   Terug naar de oude regelingen.

 • Jjohan

  dit land is compleet gek geworden alweer duurder terwijl de zorgverzekeraars miljardair zijn geworden en de bestuurders een paar ton betalen allemaal op de kap van de gewone burger een prof zei dat is hetzelfde zoals men zou zeggen ik heb recht op eten mijn brood moet gratis zijn excuseer hé meneer daar heeft den bakker voor gewerkt in tegenstelling tot die premie’s dat is gewoon afromen en de zwakste wordt nog het meest geraakt !!!het is zo dat zorgverzekeraars met hun miljarden in prof clubs zitten met wat zijn ze bezig schande en walgelijk dit geld zou naar zieke mensen moeten gaan sorry ik begrijp dit land niet meer .

 • Mmarloes

  Nivelleren is en blijft een feest!!!! Geknipt en geschoren worden we! Walgelijk

  • Mmieke

   helemaal mee eens marloes je word helemaal uitgemelkt in nederland

  • RRene

   Zo is het Marloes je wordt hier aan alle kanten uitgeknepen we worden belazerd

  • WWalter

   Kan wel janken,kan het echt niet meer betalen word er zwaar Depressief van.Mijn hele leven kei hard gewerkt 47 jaar lang en nu DIT.

  • RRien

   Wel stilzitten als je geschoren wordt.
   Het is mijns inziens de grootste fout die onze volksvertegenwoordigers hebben gemaakt door de “volksverzekering” onder te brengen bij commerciele verzekeraars (zakkenvullers)

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.