‘Zorgtoeslag 240 euro omlaag bij afschaffen eigen risico’

Als het eigen risico van de zorgverzekering na de verkiezingen wordt afgeschaft, zal de zorgtoeslag met 240 euro omlaag gaan. Dat blijkt uit een opiniestuk van Wim Groot en Henriette Maassen van den Brink in Zorgvisie. Beiden zijn hoogleraar economie aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Maastricht.

Zij stellen dat het eigen risico is gekoppeld aan de zorgtoeslag en dat het verlagen of afschaffen van het eigen risico daarom direct invloed zal hebben op de hoogte van premies, belastingen, maar ook toeslagen. Afschaffing van het eigen risico moet immers ergens van worden bekostigd.

Verkiezingsthema

De zorg en het eigen risico zijn een belangrijk verkiezingsthema. Veel partijen zien het hoge eigen risico als een serieus probleem, omdat sommige burgers zorg zouden mijden.

Standpunten politiek: landelijk zorgfonds en afschaffen eigen risico

Toch laat een onderzoek van het CBS zien dat de eigen betalingen in de afgelopen 15 jaar relatief gezien niet zijn toegenomen. In 2000 en 2015 betaalde een gemiddelde zorggebruiker ongeveer 11 procent van zijn/haar totale zorguitgaven zelf. Voor lagere inkomens zou het percentage in 2015 zelfs lager liggen, omdat men in tegenstelling tot het jaar 2000, wel zorgtoeslag ontving.

Ondanks dat de eigen betalingen in de zorg relatief gezien niet zijn toegenomen, willen GroenLinks, PvdA, SP en 50Plus het eigen risico volledig afschaffen. PVV, CDA, ChristenUnie en de SGP zijn van plan om het eigen risico te verlagen. Maar wie profiteert er nu werkelijk van deze plannen?

Hogere inkomens profiteren

Bij het afschaffen van het eigen risico zullen vooral de zorggebruikers met een middelbaar of hoger inkomen profiteren. Zij komen namelijk niet in aanmerking voor zorgtoeslag, maar gaan er wel op vooruit omdat zij geen eigen risico meer hoeven te betalen. Op de tweede plaats komen de lagere inkomens die veel zorg gebruiken dat onder het eigen risico valt. Zij krijgen minder zorgtoeslag, maar gaan er netto toch ongeveer 145 euro op vooruit omdat zij geen eigen risico meer betalen.

Lagere inkomens die weinig of geen zorg gebruiken dat onder het eigen risico valt, zijn het kind van de rekening. Zij gaan er juist hard op achteruit, omdat zij minder zorgtoeslag krijgen en niet profiteren van de afschaffing. Kortom, een lastenverschuiving van de ouderen naar de jongeren: studenten, jonge gezinnen en startende ondernemers zullen moeten opdraaien voor de hoge zorgkosten van de oudere generatie.

Meer premie en belasting

Toch is verlaging van de zorgtoeslag niet genoeg om afschaffing van het eigen risico te bekostigen. De meeste inkomensgroepen zullen daarom meer premie en/of belasting gaan betalen. Hoe dan ook zullen de linkse partijen zich moeten realiseren dat juist de middelbare en hogere inkomens het meest zullen profiteren van verlaging of afschaffing van het eigen risico.

Koen Auteur Zorgwijzer.nl

Als auteur voor ZorgWijzer.nl houd ik mij bezig om alle informatie binnen de snel veranderende zorgsector zo goed mogelijk in kaart te brengen. Heb je vragen aan de hand van mijn artikelen? Stel ze dan gerust hieronder of via de verschillende sociale media kanalen.

5 reacties ‘Zorgtoeslag 240 euro omlaag bij afschaffen eigen risico’
Schrijf een reactie
Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
 • Brian
  Schreef op om 07:08

  Ik heb al vaker zorg gemeden omdat ik de eigen risico niet kan betalen. Dit gaat dan vooral om medicatie.

  Je reageert op
  Brian Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Monique
  Schreef op om 16:12

  De zorgtoeslag is gekoppeld aan de premie, niet aan het eigen risico. Zie belastingdienst.nl /toeslagen / zorgtoeslag: Dit is een bijdrage in de kosten voor uw Nederlandse zorgverzekering. Of u zorgtoeslag krijgt en hoe hoog de toeslag is, hangt af van uw inkomen.

  Je reageert op
  Monique Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Niek
  Schreef op om 15:39

  Wanneer je geen € 385 eigen risico meer heeft te betalen en de zorgtoeslag gaat met max. € 240 omlaag dan wordt je er nog steeds beter van.

  Je reageert op
  Niek Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • Lady33
  Schreef op om 10:01

  Als je een gezin hebt 2 kinderen boven de 18 je man en jezelf en je moet 385 euro pp per jaar betalen en je werkt niet komt het op 1540 euro per jaar uit.
  Doe wat aan de werkloosheid,mensen die schulden blijven maken of niet kunnen betalen.
  Vuil belasting en waterbelasting per jaar tel dat maar eens bij elkaar op

  Je reageert op
  Lady33 Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op
 • habets
  Schreef op om 11:25

  Weg met die eigen bijdtage dit heeft al te laag geduurd en de premie omlaag wij betalen alleen zorgkosten belastingen vind je gek dat de mensen steeds dieper ln de schulden komen doe hier maar eens wat aan.

  Je reageert op
  habets Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
  Sluit scherm Reageer hier op

Vrije zorgkeuze


Het laatste nieuws