Zorguitgaven Nederland in top 3 Europa

- 0 reacties

De zorguitgaven in Nederland behoren tot de top 3 hoogste in Europa. Alleen in Duitsland en Luxemburg wordt er per inwoner meer uitgegeven aan zorg. Dat blijkt uit een tweejarig onderzoek dat in opdracht van de Europese Unie (EU) is uitgevoerd.

In Nederland geeft men per inwoner gemiddeld 3.954 euro uit aan zorg. Dat komt neer op 10,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Het gemiddelde in EU ligt een stuk lager, namelijk op 2.797 euro per inwoner.

Hoge kosten

De stijging van de zorgkosten is al enige tijd een belangrijk thema in de Nederlandse politiek, maar ook bij veel burgers. Zo pleit de SP en haar aanhangers voor een nieuw nationaal zorgstelsel.

Meer over Nationaal Zorgfonds

Het merendeel van de politieke partijen en Nederlandse bevolking zien hier echter niets in, vooral vanwege de hoge kosten die zijn verbonden aan de afschaffing van het huidige stelsel. Volgens het CPB zou de invoering van een nationaal zorgfonds ruim 30 miljard euro kosten, ofwel zo’n 4.000 euro per huishouden.

Daarnaast is sterk de vraag of een dergelijk stelsel effectief is. In het Verenigd Koninkrijk kent men bijvoorbeeld eenzelfde soort nationaal fonds (de NHS), maar zijn er veel problemen, zoals onhygiënische ziekenhuizen en lange wachtlijsten.

Wel dé beste zorg

Hoewel de zorgkosten in Nederland schrijnend hoog liggen, krijgen we er wel bijzonder goede zorg voor terug. Zo blijkt uit verschillende onderzoeken, uitgevoerd door gerenommeerde instituten. Nederland staat bovenaan als het gaat om de toegankelijkheid en kwaliteit. Ook wereldwijd gezien doen we het goed.

Ook de Europese Commissie is positief, zij bestempelen de zorg in Nederland als ‘duur, maar doeltreffend’.

Doodsoorzaken

Het aantal mensen dat in Nederland overlijdt aan hart- en vaatziekten is de laatste jaren sterk teruggedrongen. Tegenwoordig zijn dementie en longkanker de belangrijkste doodsoorzaken, blijkt uit het rapport. Het aantal vrouwen dat sterft aan longkanker blijft toenemen en dat is een kwalijke zaak volgens de Europese Commissie. Roken speelt hierin een grote rol.

De levensverwachting in Nederland ligt een jaar boven het EU-gemiddelde van 81,6. Een Nederlandse man van 65 heeft naar verwachting in de jaren erna nog in de helft van de tijd een goede gezondheid. Voor vrouwen is dat iets minder.

0 reacties op: “Zorguitgaven Nederland in top 3 Europa”

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.