Zorgvergoeding nodig voor huidtherapie in 2018?

- 1 reacties

Veel huidtherapieën komen in aanmerking voor een (gedeeltelijke) vergoeding van je zorgverzekeraar. Je dient dan doorgaans wel een aanvullende zorgverzekering te hebben afgesloten voor 2018. Vanuit de basisverzekering is de vergoeding beperkt, hoewel er wel degelijk huidbehandelingen worden vergoed, zoals een behandelsessie bij een dermatoloog. Hiervoor is wel een verwijzing van een (huis)arts vereist.

Er zijn verschillende soorten huidaandoeningen waarbij huidtherapie een uitkomst kan bieden. Denk aan acne, brandwonden, littekens, pigmentvlekken, overbeharing en voetwonden. Voor behandeling hiervan zijn er verschillende specialismen en dus ook verschillende vergoedingen.

Welke vergoedingen zijn er?

Vanuit de aanvullende zorgverzekering zijn er bij de meeste zorgverzekeraars vergoedingsmogelijkheden voor:

De vergoeding voor deze therapieën en behandelingen kunnen per verzekeraar en gekozen pakket sterk verschillen. Zo zijn er verzekeringen die 100 euro per jaar dekken, maar ook pakketten met een uitkering van meer dan 750 euro.

Let daarom bij het vergelijken van zorgverzekeringen goed op de voorwaarden en maximale dekkingsgraad. Houdt ook rekening met de premie die je gaat betalen. Soms is de premie namelijk dusdanig hoog dat het voordeliger is om de therapie of behandeling zelf te betalen.

Vast budget

De vergoeding van huidtherapieën valt bij veel verzekeraars onder dezelfde noemer. Met andere woorden, er is één vaste uitkering (budget) voor alle huidtherapieën samen. Op zich is dit niet erg als je maar van één therapie gebruik maakt. Maar zodra je onder behandeling bent bij verschillende huidtherapeuten dien je wel rekening te houden met het feit dat er een vast budget geldt.

Directe toegang

Sinds 2011 heb je directe toegang tot een huidtherapeut. Een verwijzing van een huisarts of specialist is dus niet vereist.

Let wel op:

Sommige verzekeraars stellen in het kader van de vergoeding van huidtherapieën wel de vereiste dat er een verwijzing is van een arts. Ofwel: zonder verwijzing heb je dan geen recht op vergoeding.

Daarnaast zijn er verzekeraars die eisen dat de huidtherapie wordt uitgevoerd door een BIG-erkende therapeut of dat de behandelaar lid is van een erkende beroepsvereniging. Raadpleeg daarom altijd de polisvoorwaarden.

1 reacties op: “Zorgvergoeding nodig voor huidtherapie in 2018?”

 • Goedemorgen

  Ik ben heel benieuwd hoe het zit met lymfoedeem, is daar al wat over bekend.

  Groetjes van Ingrid

  Ingrid -

  Schrijf een reactie op: Ingrid

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Schrijf een reactie

  Het e-mailadres blijft prive.