Zorgverzekeraar op stoel behandelaar bij bezuiniging ooginjecties?

- 4 reacties

Zorgverzekeraars leggen soms enorme beperkingen op in de vergoeding van medicijnen voor patiënten met een netvliesafwijking. Dat beweren patiëntenorganisaties. Een patiënt moet het bijvoorbeeld doen met een goedkoper middel, dat meestal lang niet zo goed werkt als een duurdere variant.

Er zijn in Nederland zo’n 50.000 mensen met een afwijking aan het netvlies. Zonder de juiste ooginjecties kan een dergelijke aandoening leiden tot slechtziendheid, of zelfs blindheid. Een patiënt krijgt daarom jaarlijks meerdere ooginjecties, zodat hij of zij het zicht kan blijven behouden.

Bezuiniging

Het probleem is volgens patiëntenorganisaties dat er verzekeraars zijn die het ziekenhuis of de behandelkliniek opdragen om voor het merendeel van de behandelingen het goedkopere geneesmiddel te gebruiken. Dat blijkt uit een rapport over de toegankelijkheid van ooginjecties bij netvliesafwijkingen. Hierdoor ontstaat er volgens de patiëntenorganisaties twijfel of de patiënt wel altijd de beste en juiste zorg krijgt, want de goedkopere ooginjectie werkt niet bij alle patiënten even goed. De resultaten uit het rapport zijn op 24 oktober aan de Tweede Kamer aangeboden.

De Oogvereniging en Maculavereniging zijn van mening dat de vertrouwensbasis tussen de arts en patiënt in gevaar komt. Zo kan in theorie een reddende injectie uitblijven, omdat de zorgverzekeraar wil beknibbelen op de zorguitgaven.

Brief Zorgverzekeraars Nederland

In de zomer van 2017 stuurden de beroepsvereniging van Oogartsen en de eerder genoemde patiëntenorganisaties al een brief aan Zorgverzekeraars Nederland. Daarin verzochten zij dat de duurdere ooginjecties beschikbaar zouden moeten worden gesteld aan iedereen die ze nodig heeft. Alle artsen moeten volgens de organisaties ten allen tijde in staat worden gesteld om de best beschikbare zorg te leveren of voor te schrijven.

Oogartsen en specialisten willen zelf niet ingaan op de verzekeraars die het meest bezuinigingen op de ooginjecties. Dit zou nieuwe afspraken over betere vergoedingsvoorwaarden kunnen belemmeren. Het is dus niet bekend of het gaat zorgverzekeringen met beperkende voorwaarden.

Zorgverzekeraars Nederland verwijst naar de ziekenhuizen en verzekeraars voor meer uitleg. Het is immers aan hen om te onderhandelen over de prijs en kwaliteit van geneesmiddelen.

SP

SP-Kamerlid Nine Kooiman reageert woedend op het rapport over de toegankelijkheid van de ooginjecties. Zij vraagt zich af hoe het kan dat een zorgverzekeraar zich in het hoofd haalt om op de stoel te gaan zitten van de behandelaar. Zeker als door dit wangedrag patiënten blind kunnen worden. Zij roept de minister van Volksgezondheid dan ook op om deze problematiek zo snel mogelijk op te lossen.

Bron: AD

4 reacties op: “Zorgverzekeraar op stoel behandelaar bij bezuiniging ooginjecties?”

 • Van Engelen, helaas wordt er op ons gezondheidszorgsysteem steeds meer een beroep gedaan door niet-betalende personen, zoals u zich wel foed kunt voorstellen met de grote instroom van immigranten. Bij gevolg gaan ondanks premie-verhogingen de vergoedingen TOCH omlaag. Oplossing: alleen zorg verlenen aan degenen die hiervoor ook premies hebben betaald (‘sluitend systeem’), anders is deze tendens niet te stoppen.

  Realist -

  Schrijf een reactie op: Realist

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Hoe zoek ik uit of vader bijna blind is geworden omdat ze in april met het goedkoopste niet werkende medicijn zijn begonnen ? En hij moest afwachten of dit optimaal werkte anders zouden ze gaan starten met iets duurdere…helaas te lang geen reactie in het lichaam met nu littekenweefsel op het netvlies
  Dit geeft toch kippenvel!?
  Wie denkt er nog mee of we deze inmenging in zorg willen en hoe we het tij keren

  Van engelen -

  Schrijf een reactie op: Van engelen

  Het e-mailadres blijft prive.
 • In veel situaties kan een zorgverzekeraar het ook beter inschatten dan een medisch specialist, aangezien een verzekeraar naar het totaalplaatje kijkt.

  Adjudant -

  Schrijf een reactie op: Adjudant

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Je reactie bevalt me allerminst. De zorgverzekeraar kijkt vooral naar de prijs… Een arts kijkt naar de kwaliteit van de behandeling.

   Marinke -

   Schrijf een reactie op: Marinke

   Het e-mailadres blijft prive.
 • Schrijf een reactie

  Het e-mailadres blijft prive.