Zorgverzekeraars verhogen tarieven wijkverpleging

- 0 reacties

De drie grootste zorgverzekeraars in Nederland, Zilveren Kruis, CZ en VGZ, verhogen de tarieven voor de wijkverpleging. Hierdoor hebben thuiszorginstellingen meer te besteden en kan er meer personeel bij- of omgeschoold worden. Dat is ook hard nodig, want aangezien ouderen steeds langer thuis wonen, wordt de zorg die zij nodig hebben ook steeds omvangrijker en complexer.

Het zou overigens gaan om een structurele verbetering van de tarieven, niet alleen een inflatiecorrectie. Volgens De Monitor van de NCRV stijgen de tarieven in de wijkverpleging met 4 procent of meer bij de eerder genoemde verzekeraars.

Voorwaarde

Ondanks dat de verzekeraars meer geld uitgeven, wordt er van de thuiszorginstellingen wel verwacht dat er doelmatiger wordt gewerkt. Dat betekent dat er minder tijd wordt besteed per cliënt.

Volgens Ruud Dijkers van Thuiszorg West-Brabant is de tariefverhoging genoeg om zorginstellingen te laten overleven, maar niet genoeg voor het doen van nieuwe investeringen om de thuiszorg door te ontwikkelen.

Verlies

Uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit blijkt dat veel thuiszorginstellingen verlies lijden, omdat er onder de kostprijs wordt gewerkt.

Hans Bujing van de brancheorganisatie van thuiszorginstellingen (BTN) is blij dat er nu wat extra geld bijkomt, maar volgens hem is het tarief voor wijkverpleging nog niet hoog genoeg.

Veel thuiszorgorganisaties zouden zelfs contracten hebben geweigerd omdat het tarief niet ver genoeg omhoog gaat. Daarnaast is er onvrede over het aantal uren aan zorg dat per cliënt mag worden besteed voor persoonlijke verzorging en verpleging.

Basisverzekering

Bij wijkverpleging kun je denken aan persoonlijke verzorging en verpleging bij cliënten thuis, zoals:

  • Hulp bij het wassen en aankleden
  • Toedienen van medicatie
  • Verzorgen van wonden

Deze zorg wordt sinds 2015 gedekt vanuit de basisverzekering van de Zorgverzekeringswet. Zorgverzekeraars zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van deze wet. Iedereen die wijkverpleging ontvangt, betaalt hiervoor overigens geen eigen risico.

0 reacties op: “Zorgverzekeraars verhogen tarieven wijkverpleging”

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.