“Zorgverzekering 2018 goedkoper dan verwacht?”

- 5 reacties

Dinsdag heeft zorgverzekeraar DSW bekend gemaakt dat de premie in 2018 met 6 euro omlaag gaat. Dat is tegen alle verhoudingen in, maar uiteraard wel goed nieuws, nadat eerder werd gedacht dat de zorgverzekering met tientallen euro’s zou gaan stijgen.

Maar wat betekent deze onthulling voor de overige verzekeraars en dan met name voor Achmea, VGZ, CZ en Menzis. Deze vier beheren namelijk zo’n 90 procent van de zorgverzekeringsmarkt.

Reserves

Zorgeconoom Wim Groot zegt dat door de premieverlaging van DSW er een maatschappelijke druk is gekomen op de overige partijen. Er wordt vanuit de Kamer ook verwacht dat zorgverzekeraars hun reserves inzetten om de premie te drukken komend jaar.

Dat doet DSW ook. Een verstandige keuze, zo vindt Groot, maar op de langere termijn kan dit niet zo blijven.

Voorbeeld

Andere zorgverzekeraars zullen naar alle waarschijnlijkheid het voorbeeld van DSW gaan volgen. Maar die zorgverzekeringen worden niet goedkoper, maar de verwachting is eerder dat zij gelijk blijven of iets omhoog gaan.

Er moet niet vergeten worden dat DSW vorig jaar de premie met bijna 10 euro heeft verhoogd, terwijl andere verzekeraars een mildere stijging hebben doorgevoerd. Dat is de reden dat de Schiedamse verzekeraar voor 2018 een gunstiger resultaat kan neerzetten.

Miljoenennota

Waarom kan DSW de premie überhaupt verlagen? Naar eigen zeggen komt dit door de simpele reden dat de zorgkosten in de Miljoenennota te hoog zijn geschat. De kosten vallen volgens Chris Oomen – de directeur van DSW – mee, aangezien de lonen in de zorg minder hard zijn gestegen en de prijsontwikkeling van de geneesmiddelen is meegevallen.

De zorgpremie had overigens nog lager uit kunnen vallen. De verzekeraars hebben namelijk recentelijk een tegenvaller van 400 miljoen euro moeten verwerken. Als dit niet het geval was geweest had DSW de zorgverzekering met 36 euro verlaagd voor 2018.

Rekenen

De premieverwachting voor onder andere grote verzekeraars als Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis is wat rooskleuriger geworden na het nieuws van DSW. Zij zullen zeker niet gaan voor de geraamde stijging van 72 euro van het kabinet, maar de zorgpremie gelijk proberen te houden.

Vooralsnog houden de grote vier verzekeraars hun kaken nog stijf op elkaar hierover, zo blijkt uit een rondgang. Ook over wanneer ze met de premie naar buiten gaan komen, willen de verzekeraars nog niets kwijt. Een woordvoerder van Menzis geeft aan dat er nog druk gerekend wordt en, hoewel er notie is genomen van de verlaging bij DSW, gewoon de eigen koers wordt gevaren. Ook Zilveren Kruis geeft aan nog zeker de hele maand oktober nodig te hebben om de premie voor 2018 te berekenen. Ten slotte vertelt een woordvoerder van CZ dat er ook gekeken wordt naar de concurrentie en in hoeverre er een financiële buffer beschikbaar is om de premie te dempen.

Alle zorgverzekeraars (hier een overzicht) hebben dit jaar tot uiterlijk om 12 november om de premies en voorwaarden bekend te maken. Dit is een week eerder dan de andere jaren, waardoor Nederlanders een week extra de tijd hebben om eventueel naar een andere zorgverzekering over te stappen. Dit kan tot en met 31 december middernacht.

Zorgtoeslag

Uit eerdere berekeningen uit de Rijksbegroting zou de zorgtoeslag in 2018 gaan stijgen met 131 euro per alleenstaande en 194 euro voor meerpersoonshuishoudens. Deze forse stijging zou ingevoerd worden om de laagste inkomens te compenseren voor de hogere premie.

Zorgtoeslag 194 euro omhoog in 2018

Echter als de zorgverzekeraars hun premies nu gaan verlagen, gelijk houden of licht laten stijgen, dan zal de zorgtoeslag ook minder hoog worden.

Wanneer alle premies bekend zijn (halverwege november) berekent de overheid de daadwerkelijke hoogte van de zorgtoeslag. Op dit moment is dat nog gissen.

5 reacties op: ““Zorgverzekering 2018 goedkoper dan verwacht?””

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.
 • Ik ben van mening alle Nederlanders mensen moesten recht tegen de zorgverzekeraar in gaan of de zorgverzekeraar maar is een keer niet betalen

  Tonny -

  Schrijf een reactie op: Tonny

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Ik ben van mening alle Nederlanders mensen moesten recht tegen de zorgverzekeraar in gaan of de zorgverzekeraar maar is een keer niet betalen

  Tonny -

  Schrijf een reactie op: Tonny

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Dat ken ik dan nog meer zorg weg halen dames die een borsten korekci nodig heb ben en een buikwand korekci laten alle zorgverzekeraar zich afweten bij jullie draait alles om het geld anders niks

  Tonny -

  Schrijf een reactie op: Tonny

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Je kunt beter ergens anders gaan wonen dan in dat land hier ,want je moet altijd meer betalen de regering beslist maar of je daar komt of niet wij zijn beiden ghronisch ziek kijk maar hoe je rond komt

  H. Ollers -

  Schrijf een reactie op: H. Ollers

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Vorig jaar toen de premies duidelijk hoger uitvielen dan beraamd door de regering werd de zorgtoeslag niet verhoogd, dus waarom zou de regering nu de zorgtoeslag verlagen nu blijkt dat ze het weer verkeerd hadden.

  Paul -

  Schrijf een reactie op: Paul

  Het e-mailadres blijft prive.