‘Eén zorgverzekering voor het hele gezin niet voordelig’

‘Eén zorgverzekering voor het hele gezin niet voordelig’

Artikel door: Thomas - geen reacties

‘Eén zorgverzekering voor het hele gezin niet voordelig’

De meeste mensen sluiten één en dezelfde zorgverzekering af voor het hele gezin. Dat klinkt gemakkelijk en overzichtelijk, maar in de praktijk wordt er vaak onnodig veel premie betaald. Zeker als jij en je partner verschillende zorgbehoeften hebben.

Als je samen één polis afsluit bij dezelfde verzekeraar heb je exact dezelfde dekking, maar je betaal je meestal ook precies dezelfde premie. Er wordt geen korting geboden als je gezamenlijk een zorgpolis afsluit. Het meeverzekeren van gezinsleden is dan vaak ook helemaal niet voordelig.

‘Samen verzekeren niet voordeliger’

Bij veel consumenten bestaat de misvatting dat het gunstiger en gemakkelijker is om samen verzekerd te zijn bij dezelfde verzekeraar. Het tegendeel is waar, want in veel gevallen hebben jij en je partner verschillende eisen en zorgbehoeften. Het is dan ook vaak goedkoper om apart een ziektekostenverzekering af te sluiten bij verschillende verzekeraars. Anders betaalt één van de partners mogelijk premie voor dekkingen die hij/zij helemaal niet nodig heeft.

Zorgvergelijker: sluit een nieuwe zorgverzekering af

Let op:

In tegenstelling tot wat sommige consumenten denken, wordt er door verzekeraars geen korting gegeven als men de polis gezamenlijk afsluit.

Kinderen meeverzekerd

Kinderen zijn tot hun 18e gratis meeverzekerd bij één van de ouders. Er hoeft geen premie of eigen risico te worden betaald. Zodra het 18e levensjaar wordt bereikt, mag hij/zij zelf een zorgverzekering afsluiten. Ook dient er premie en eigen risico te worden betaald.

Meer over zorgverzekering en 18 jaar

Het is overigens wel voordelig om het kind mee te verzekeren met de ouder die de ruimst dekkende polis heeft. Aangezien het kind dan gebruik kan maken van de dekkingen die zijn opgenomen in de aanvullende verzekering.

Gezinsleden bijschrijven

Wil je een gezinslid bijschrijven op jouw zorgpolis? Neem dan contact op met de verzekeraar. Houdt er wel rekening mee dat deze persoon dezelfde zorgverzekering krijgt en evenveel ziektekostenpremie dient te betalen. Het loont daarom vaak om apart een vergelijking te maken en dus ook een andere verzekering (elders) af te sluiten.

Pasgeboren baby’s kunnen ook eenvoudig op de polis van één van de ouders worden meeverzekerd. Dit dient binnen vier maanden na de geboorte te gebeuren.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.