Een zorgverzekering kiezen met vrije artsenkeuze?

Een zorgverzekering kiezen met vrije artsenkeuze?

Artikel door: Bart Koenraadt - geen reacties

Een zorgverzekering kiezen met vrije artsenkeuze?

In Nederland mag iedereen zelf een arts of ziekenhuis kiezen. Dit betekent echter niet per definitie dat de rekening in een bepaald ziekenhuis of bij een bepaalde specialist ook volledig wordt vergoed. Dit hangt weer af van de voorwaarden die de zorgverzekeraar hanteert voor de basisverzekering.

Hoewel er in principe voor iedereen vrije artsenkeuze geldt, is het dus wel zaak om goed te letten op de voorwaarden die staan in de polis van je zorgverzekering. Het onderstaande artikel schept daarover meer duidelijkheid.

Soort polis

Als we kijken naar de voorwaarden van de basisverzekering zijn er drie type polissen die met elkaar vergeleken kunnen worden:

  • De naturapolis
  • De combinatiepolis
  • De restitutiepolis
Meer over deze zorgpolissen

Bij een naturapolis kun je voor volledige vergoeding terecht bij zorgaanbieders en ziekenhuizen die een contract hebben gesloten met de verzekeraar. Bij zorgaanbieders zonder contract betaal je een deel van de rekening zelf. Dit kan oplopen van 20 tot meer dan 30 procent. Sommige naturapolissen kennen beperkende voorwaarden. Je kan dan bijvoorbeeld uit slechts uit 70 procent van alle Nederlandse ziekenhuizen kiezen. Bij deze verzekeringen is er sprake van ‘beperkte zorgkeuze’.

Bij een combinatiepolis kun je terecht bij alle ziekenhuizen en bij overige zorgaanbieders die een contract hebben gesloten met de verzekeraar. Bij zorgverleners zonder contract krijgt u tot 100 procent van het gemiddeld gecontracteerde tarief vergoed.

Bij een restitutiepolis kies je naast alle ziekenhuizen uit een nog ruimer aanbod gecontracteerde zorgverleners en behandelaars. En bij alle niet-gecontracteerde zorgaanbieders wordt alsnog 100 procent van het marktconforme of wettelijke tarief vergoed. Dat is meestal de volledige nota, tenzij het om buitensporig dure zorg gaat.

Gecontracteerde zorgaanbieders

Wil je weten of een bepaalde zorgaanbieder, zoals een fysiotherapeut, psycholoog of alternatieve behandelaar een contract heeft gesloten met een zorgverzekeraar? Dan kun je kijken op de website van de desbetreffende verzekeraar. Deze bieden dikwijls een zorgvinder of zorgzoeker aan waarin alle zorgaanbieders zijn opgenomen.

Bij gecontracteerde zorgaanbieders hoef je in principe niets bij te betalen, tenzij de dekking niet binnen je zorgverzekering valt.

Vrije zorgkeuze

Op ZorgWijzer.nl wordt er per zorgverzekeraar aangegeven of er sprake is van vrije zorgkeuze. Bij deze verzekeraars geldt het volgende:

  • Zelf een ziekenhuis kiezen waarbij de behandeling volledig wordt vergoed volgens de voorwaarden in de zorgverzekeringswet.
  • Breed aanbod gecontracteerde zorgverleners.
  • Een relatief hoge vergoeding voor niet-gecontracteerde zorgverleners, namelijk minimaal 100 procent van het gemiddeld gecontracteerde tarief.
  • Het gaat om een combinatie- of restitutie basispolis.

In onze zorgvergelijker staat bovendien vermeld hoeveel ziekenhuizen de verzekeraar heeft gecontracteerd.

Je hebt nog tot en met 31 december 23:59 om een nieuwe zorgverzekering met vrije zorgkeuze te kiezen voor 2018. Je huidige polis wordt dan automatisch voor je opgezegd.

Zorgverzekering met vrije artsenkeuze kiezen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.