Zorgverzekering met alternatieve geneeswijzen: wat wordt vergoed?

- 0 reacties

Ongeveer 2 miljoen Nederlanders maken wel eens gebruik van alternatieve en complementaire geneeswijzen, zoals acupunctuur, homeopathie of natuurgeneeskunde.

De basisverzekering biedt geen dekking voor deze geneeswijzen. Er zijn wel verschillende vergoedingsmogelijkheden vanuit de aanvullende verzekering. Ook in 2018. Let wel dat er beperkende voorwaarden van toepassing kunnen zijn. Zo worden bepaalde geneeswijzen niet door alle verzekeraars gedekt. Verdiep je dus goed in de polisvoorwaarden.

Kortom: waar let je allemaal op bij het afsluiten bij een aanvullende verzekering met dekking voor alternatieve geneeskunde?

Vergoeding en premie

Een belangrijk item bij het afsluiten van een aanvullende polis is de maximale vergoeding en de premie die daarbij hoort. Hier kan per verzekeraar en aanvullend pakket veel verschil in zitten.

Voorbeelden van aanvullende pakketten:

Naam verzekering Maximale vergoeding alternatieve geneeswijzen Premie
AV-Start1 € 3002 (tot € 40 per dag)3 € 15,95 p/m4
AV-Top1 € 5002 (tot € 45 per dag)3 € 46,95 p/m4
Gezin pakket1 € 6002 (tot € 35 per dag)3 € 32,95 p/m4

Legenda

 1. Dit is de naam van de aanvullende verzekering.
 2. Dit is maximale vergoeding die de verzekeraar maximaal op jaarbasis zal uitkeren voor alternatieve/complementaire geneeswijzen.
 3. Dit is de maximale vergoeding in euro die verzekeraar maximaal per dag zal uitkeren voor alternatieve/complementaire geneeswijzen.
 4. Dit is de premie die je op maandbasis betaalt aan de verzekeraar.
Zorgvergelijker 2018: vergelijken voor alternatieve geneeswijzen

Een voorbeeld:

Yvonne sluit bij verzekeraar A het pakket AV-Start af voor 15,95 euro per maand. Ze gaat naar een acupuncturist praktijk voor de behandeling:

 • De behandeling duurt 1 uur en de praktijk brengt 65 euro in rekening bij Yvonne.
 • Yvonne schiet de kosten voor en declareert de factuur bij haar zorgverzekeraar.
 • Haar zorgverzekeraar vergoedt (op basis van AV-Start) maximaal 40 euro van de behandeling. De overige 25 euro zijn voor rekening van Yvonne.
 • Yvonne kan dat jaar minstens 7 keer (7 x 40 = 280 euro) naar de acupuncturist voordat het limiet van 300 euro wordt bereikt.
 • Ze moet er wel rekening mee houden dat ze iedere keer 25 euro uit eigen zak moet betalen. Het daglimiet ligt immers op 40 euro.

Welke geneeswijzen worden vergoed?

Niet alle geneeswijzen en therapieën worden door iedere zorgverzekering gedekt. Dit hangt af van de zorgverzekeraar en de afspraken die er met behandelaars zijn gemaakt. In de polisvoorwaarden van de verzekering staat meer informatie over de geneeswijzen die worden gedekt. Een vereiste die veel verzekeraars hanteren zijn:

 • Dat de therapeut/behandelaar is aangesloten bij een beroepsvereniging en/of koepelorganisatie die door de zorgverzekeraar wordt erkend op grond van de polisvoorwaarden.
 • Dat de factuur die de cliënt van de zorgverlener/therapeut krijgt voor de behandeling of therapie aan bepaalde voorwaarden voldoet, zoals AGB-codes, NAW-gegevens, etc.

Op ZorgWijzer.nl staan een overzicht met alle alternatieve geneeswijzen en de bijbehorende vergoedingen per verzekeraar.

Overzicht alternatieve geneeswijzen

Ben je van plan om jezelf te verzekeren voor alternatieve geneeswijzen? Dan kunnen de volgende tips je helpen:

 • Weeg de premie die je gaat betalen af tegen de vergoedingen die je krijgt. Soms is het goedkoper om de behandelingen uit eigen zak te betalen.
 • Controleer of de geneeswijzen waar je gebruik van maakt, daadwerkelijk worden vergoed door je zorgverzekeraar. Dit kan van jaar-op-jaar verschillen. Neem desnoods contact op met de verzekeraar en je behandelaar.
 • Stap over naar een een voordelige zorgverzekering met dekking voor alternatieve geneeswijzen.

0 reacties op: “Zorgverzekering met alternatieve geneeswijzen: wat wordt vergoed?”

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.