Zorgwijzer

Zorgverzekering met alternatieve geneeswijzen: wat wordt vergoed?

Ongeveer 2 miljoen Nederlanders maken wel eens gebruik van alternatieve en complementaire geneeswijzen, zoals acupunctuur, homeopathie of natuurgeneeskunde.

De basisverzekering biedt geen dekking voor deze geneeswijzen. Er zijn wel verschillende vergoedingsmogelijkheden vanuit de aanvullende verzekering. Ook in 2018. Let wel dat er beperkende voorwaarden van toepassing kunnen zijn. Zo worden bepaalde geneeswijzen niet door alle verzekeraars gedekt. Verdiep je dus goed in de polisvoorwaarden.

Kortom: waar let je allemaal op bij het afsluiten bij een aanvullende verzekering met dekking voor alternatieve geneeskunde?

Vergoeding en premie

Een belangrijk item bij het afsluiten van een aanvullende polis is de maximale vergoeding en de premie die daarbij hoort. Hier kan per verzekeraar en aanvullend pakket veel verschil in zitten.

Voorbeelden van aanvullende pakketten:

Naam verzekering Maximale vergoeding alternatieve geneeswijzen Premie
AV-Start1 € 3002 (tot € 40 per dag)3 € 15,95 p/m4
AV-Top1 € 5002 (tot € 45 per dag)3 € 46,95 p/m4
Gezin pakket1 € 6002 (tot € 35 per dag)3 € 32,95 p/m4

Legenda

  1. Dit is de naam van de aanvullende verzekering.
  2. Dit is maximale vergoeding die de verzekeraar maximaal op jaarbasis zal uitkeren voor alternatieve/complementaire geneeswijzen.
  3. Dit is de maximale vergoeding in euro die verzekeraar maximaal per dag zal uitkeren voor alternatieve/complementaire geneeswijzen.
  4. Dit is de premie die je op maandbasis betaalt aan de verzekeraar.
Zorgvergelijker 2018: vergelijken voor alternatieve geneeswijzen

Een voorbeeld:

Yvonne sluit bij verzekeraar A het pakket AV-Start af voor 15,95 euro per maand. Ze gaat naar een acupuncturist praktijk voor de behandeling:

Welke geneeswijzen worden vergoed?

Niet alle geneeswijzen en therapieën worden door iedere zorgverzekering gedekt. Dit hangt af van de zorgverzekeraar en de afspraken die er met behandelaars zijn gemaakt. In de polisvoorwaarden van de verzekering staat meer informatie over de geneeswijzen die worden gedekt. Een vereiste die veel verzekeraars hanteren zijn:

Op ZorgWijzer.nl staan een overzicht met alle alternatieve geneeswijzen en de bijbehorende vergoedingen per verzekeraar.

Overzicht alternatieve geneeswijzen

Ben je van plan om jezelf te verzekeren voor alternatieve geneeswijzen? Dan kunnen de volgende tips je helpen: