Zorgverzekering minimaal 30 euro duurder in 2018

- 59 reacties

De premie voor de zorgverzekering stijgt in 2018 met ten minste 30 euro per verzekerde. Dit heeft te maken met een onverwachte tegenvaller van zo’n 400 miljoen euro. Geld dat volgens Chris Oomen van DSW hoe dan ook wordt doorberekend aan de premiebetaler. Zo vertelt hij aan de NOS: “Bij de premievaststelling hebben we in ieder geval te maken met deze 30 euro, een onaangename boodschap vooraf”.

De kans is dus groot dat de genoemde 30 euro (ofwel, 2,50 euro per maand) slechts een minimale stijging is en dat de daadwerkelijke premies nog verder omhoog schieten. De zorguitgaven zijn immers nog steeds aan het stijgen.

Waar komt de 400 miljoen vandaan?

Zorgverzekeraars kunnen op drie manieren geld verdienen: via premies van klanten, via rendement van beleggingen en via het zogenaamde zorgverzekeringsfonds. Dit fonds wordt gespekt door middel van werkgeversbijdragen en subsidies van de overheid. Maar wat blijkt na grondige herberekeningen: zorgverzekeraars krijgen voor 2016 minder geld uit dat fonds dan dat zij hadden berekend. Kortom, een flink en onvoorzien gat in de financiën.

Verzekeraars zouden gezamenlijk een kleine 400 miljoen euro te veel hebben gekregen als compensatie voor risicogroepen, bijvoorbeeld voor het bekostigen van ziekenhuisopnames voor chronisch zieken. Het aantal declaraties was in 2016 echter fors minder hoog dan gedacht waardoor verzekeraars te veel zijn gecompenseerd. Dit geld moet nu worden teruggestort in het zorgfonds.

Ministerie van VWS

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat in een reactie weten uit te zoeken waar de 400 miljoen euro precies is op gebaseerd. Verder benadrukt ze dat in november pas de definitieve premies worden vastgesteld door de individuele zorgverzekeraars.

Zorgverzekeraars Nederland was wel bekend met de tegenvaller, maar geeft aan dat het effect ervan op de premies van volgend jaar nog onduidelijk is. Een woordvoerder geeft aan dat er verschillende factoren zijn die de daadwerkelijke premie bepalen, waaronder de inflatie, prijsafspraken met zorgaanbieders en de inhoud van de basisverzekering.

Zorgpremie 2018

Doordat ziektekostenverzekeraars nu hun reserves moeten gebruiken om dit gat te dichten, zullen zij voor 2018 minder geld in kas hebben om de zorgpremie zo laag mogelijk te houden. De verzekerde is de dupe en zal dit gaan voelen in de portemonnee.

Tijdens Prinsjesdag, op 19 september, wordt de rekenpremie bekend gemaakt door de overheid. Dit is meestal een leidraad voor de definitieve premie bij de verschillende zorgverzekeraars. Ook wordt er op deze dag meer bekend over het verplichte eigen risico, die nu 385 euro bedraagt.

Eigen risico zorgverzekering voorlopig niet omlaag

DSW is traditiegetrouw de eerste die haar premie bekend maakt. Meestal gebeurt dit rond eind september. Vorig jaar steeg de premie bij de verzekeraar uit Schiedam met 9,4 procent, ofwel 111 euro per verzekerde.

59 reacties op: “Zorgverzekering minimaal 30 euro duurder in 2018”

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.
 • Waarom klaagt iedereen toch zo altijd over Nederland? Ik denk dat het in veel landen vele male slechter gesteld is met de zorg. Wij zijn nie voor niks een voorbeeld voor veel landen…

  Maria -

  Schrijf een reactie op: Maria

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Schandalig kan de zorg niet meer ophoesten weg met eigen bijdrage en premie omlaag
  word je lekker gemaakt eigen bijdrage blijf, ja lekker en dan de premie 3x zo duur gekke werk.

  Jet -

  Schrijf een reactie op: Jet

  Het e-mailadres blijft prive.
 • BELACHELIJK VOOR WOORDEN , NEDERLAND STA OP
  PROTESTEREN MET Z’N ALLE , ZORGVERZEKERING GELD WORD BINNEKORT NET ZO DUUR ALS EEN HUIS HUURPRIJS . GENOEG GENOEG GENOEG .

  Goki -

  Schrijf een reactie op: Goki

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Opgerot met de zorgverzekering! De beste behandeling voor een burn out

  David -

  Schrijf een reactie op: David

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Dit is echt ongelooflijk. Alle buitenlanders die binnengehaald worden hoeven geen fluit te betalen, niet aan zorg en aan vele andere dingen en krijgen dan ook nog eens 18.000 euro? aan interieurgeld en het eigen volk mag van de Nederlandse regering lekker wegrotten. Als de zorg zo veel moet gaan kosten dan moeten ze maar zorgen dat het niet verplicht is en dat de mensen de keus hebben om er zelf voor te sparen of bij een zorgverzekeraar te gaan. Instanties en de regering hebben geen besef wat dit met de mens doet. Nederlanders zijn steeds vaker depressief op steeds jongere leeftijden. Mensen weten niet hoe ze een eigen risico van 400 moeten ophoesten en durven straks niet meer naar de dokter. Suïcides zullen we zien stijgen. Dat is wat ik denk!

  Hekel aan nederland wordt groter -

  Schrijf een reactie op: Hekel aan nederland wordt groter

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Houd toch op met jammeren beste kerel. Verhuis dan maar naar een lekker land waar je geen hekel aan hebt. Onzinnige reactie onnodig te ventileren…

   Sardar -

   Schrijf een reactie op: Sardar

   Het e-mailadres blijft prive.
 • Lieve mensen ga aan de CBD olie. Of iets anders alternatief waar je hele goede berichten over leest.Het werkt echt. De gezondheidszorg is als de dood dat iedereen dit gaan doen..want dan valt er niks meer te verdienen. Kijk als moderne geneeskunde zo goed is waarom zijn er dan zoveel zieken..

  Els -

  Schrijf een reactie op: Els

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Klopt Els, de farmaceutische industrie wil gespekt blijven, omdat aan medicijnen flink fors verdiend kan worden. Alternatieve geneeswijzen worden de kop ingedrukt vanwege inkomsten gevaar.
   Precies deze reden, waarin ik zie dat de gezondheid van mensen sterk achteruit loopt, voedings industrie overal maar chemische stoffen inpropt, en de mensen alleen maar meer klachten en/of ziek worden, ben ik mij weer meer gaan verdiepen in Natuur voeding. Het hele concept farmaceutische industrie is tenslotte gebaseerd op wat ons in de natuur (gratis) geboden wordt!! Mensen stop met al die troep aan kunstmatige middelen en leef puur en bewust, en tal van ziekte(symptomen) verdwijnen als gras voor de zon

   CJ Everts -

   Schrijf een reactie op: CJ Everts

   Het e-mailadres blijft prive.
 • Het wordt hoog tijd dat de heren vvd af gezet worden want die zijn voor de rijken.
  En de man van mevr.schippers heeft een top functie bij de zorgverzekering.
  Dus dan weet je waar het geld naar toe gaat een voorbeeld.
  M.v.g.

  j.vandersanden -

  Schrijf een reactie op: j.vandersanden

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Waar gaat dit heen?
  Mijn man werkt zich de tandjes om nog enigszins de maand door te komen, we hebben alles low budget en ik kan niet werken door complexe ptss, ik ben geen uitkering want ik vind dat dat echt niet nodig is, we hebben twee kinderen en moeten elke dubbel omdraaien….. Gaat goed in Nederland, ben echt van plan om lekker ergens anders te gaan wonen waar de overheid wel geeft om zijn volk ipv de cijfertjes…… Goedzo Nederland nog even en het verschil tussen arm en rijk wordt met zoals 3e wereld landen, de rijken in villa’s en de armen in kartonnen dozen onder de brug. Maar ja dat mag ook niet in Nederland want wordt je dakloos zien ze je als belastingontduikers. Vraag me af wanneer wij als volk het beter gaan krijgen ipv slechter..

  Lies -

  Schrijf een reactie op: Lies

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Ik ben verplan om mijn niet meer te verzekeren En dan maar zien waar het schip strand

  A Bouw -

  Schrijf een reactie op: A Bouw

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Gisteren een rekening van 199,36 binnengekregen….nu dit nieuws. Ik kan dit soort bedragen gewoonweg niet ‘even’ nog deze maand. (of welke maand dan ook) in 1 keer betalen. Dan ‘mag’ je een betalingsregeling treffen.. Toch aardig… (Grom). Dit komt uiteraard wel ‘even’ bovenop de maandelijkse premie. Ik ben chronisch ziek en heb hier, net als velen met mij, niet om gevraagd. Vorig jaar volop actie gevoerd voor Nationaal Zorgfonds waarbij het al geruime tijd ernstig stil is…mensen komen volop in financiele problemen hierdoir. De kredietbanken zullen het nog drukker gaan krijgen met aanmeldingen…dit moet stoppen gewoon….

  Monique Schluep -

  Schrijf een reactie op: Monique Schluep

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Hier door komen gezinnen nog meer in de problemen
  Dit gaat niet goed

  Waar blijft sp verkiezing belofte

  Hj -

  Schrijf een reactie op: Hj

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Advies: zoek op alle niveau’s naar klokkenluiders in de Gezondheidszorg. Dan zal blijken dat men niets tekort komt, maar een zee aan geld overhoudt.

  W. Voskamp -

  Schrijf een reactie op: W. Voskamp

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Dank u! Managersbonusjes…

   Monique Schluep -

   Schrijf een reactie op: Monique Schluep

   Het e-mailadres blijft prive.
 • Onmogelijk om nog te betalen. Mijn partner werkt in België, en is daarom verzekerd in België. Uitstekende gezondheidszorg daar. Hij betaalt daar € 16 per kwartaal! Wat gaat er mis in Nederland. Deze verhogingen moeten we een HALT toeroepen. Onacceptabel!

  Anneke -

  Schrijf een reactie op: Anneke

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Is dat echt zo waar zit het dan in.
   Zou heel onbeschoft zijn, als landen om ons heen 16,00.- per kwartaal betalen.
   wat is Nederland dan een uitzuig land en wordt het tijd dat we het hele land platleggen.
   Net als als bij de fransen echt het hele land totaal stil leggen.

   Jet -

   Schrijf een reactie op: Jet

   Het e-mailadres blijft prive.
  • In Belgie wordt de premie al ingehouden op je loon. Net als hier vroeger. Die €16 is een soort aanvullende verzekering die hier in Nederland net zo hoog is. Je betaald dus net zoveel maar je merkt het niet.

   Maria -

   Schrijf een reactie op: Maria

   Het e-mailadres blijft prive.
 • Juist Mark van W , Burgers betaal je premie niet en lat het voorkomen ,het klinkt smakelijker gezegd dan gedane , doch met alle burgers bij elkaar zou dat zeer zeker luken ,

  Mike -

  Schrijf een reactie op: Mike

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Alles gelezen te hebben is onze reactie dit is niet meer te behappen,
   niet meer betalen dan het gemiddelde van de laatste 3 jaar.
   Algehele betalings boycot zal deze gekte keren.

   H. van O. -

   Schrijf een reactie op: H. van O.

   Het e-mailadres blijft prive.
 • Begrijp ik het nu goed, de zorgverzekeraars krijgen 400 miljoen minder dan begroot omdat ze 400 miljoen minder hebben uit gegeven aan zorg, en dat noemt de zorgverzekeraar een verlies van 400 miljoen dat wij als premie betalers mogen gaan betalen?

  Ik zie het als geen verlies, wat je niet uitgeeft en dus ook niet terug krijgt kan nooit een verlies zijn, tenzij je die 400 miljoen aan iets anders hebt uitgegeven, en dan is het weer een (slechte) bedrijfsvoering, en dan meer laten betalen per maand, zo lus ik er nog wel een paar, wat een stelletje graaiers daar.

  Nederlanders kom in actie, betaal je premie niet en laat het voorkomen, sta nu op want het word gekker en gekker hier in Nederland.

  Marc van W. -

  Schrijf een reactie op: Marc van W.

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Dit is een loden lariekoekredenering. Verzekeraars krijgen op twee manieren geld binnen: via de premies en het zorgverzekeringsfonds. Het fonds waar de verzekeraars geld uit krijgen wordt gevuld met bijdragen via werkgevers en door de rijksoverheid. Na allerlei herberekeningen over 2016 blijkt dat de zorgverzekeraars 400 miljoen minder uit dat fonds krijgen dan gedacht. Waar komen die herberekeningen vandaan? Deels door ZZP-ers. Net als mensen met een pensioen betalen die een percentage van hun inkomen als zorgpremie zo rond de 5,5 procent. ZZP-ers krijgen hiervoor een voorlopige aanslag in dit geval in 2015 voor het jaar 2016. Nadat ze deze voolopige aanslag hebben betaald vullen ze begin 2017 netjes hun belastingformulier in. Dan blijkt dat ze (veel) minder verdiend hebben dan gedacht. Hun voorlopige aanslag is daarmee hoger geweest dan wat ze werkelijk moeten betalen. Zo wordt voor een werknemer ook meer zorgpremie betaald dan voor een werkloze. Dalende pensioenen zorgen ook nog eens voor dalende inkomsten in het zorgverzekeringsfonds. De overheid heeft tegen de zorgverzekeraars gezegd dat ze verwachten dat er een x bedrag uit het zorgverzekeringsfonds naar de zorgverzekeraars stroomt. Hier hebben de zorgverzekeraars hun begroting (en nog belangrijker hun zorgpremie) mee vastgesteld. Achteraf zegt de overheid dan tegen de zorgverzekeraars dat het bedrag dat daadwerkelijk is binnengekomen in het fonds helaas 400 miljoen lager is uitgevallen dan ze voorspeld hadden. Gevolg is dus dat de uitgaven van de zorgverzekeraars groter geweest zijn dan de inkomsten (400 miljoen) en iemand (wij dus als premiebetaler want daar heeft de overheid gemakshalve het risico van dit soort verschillen neergelegd) zal daar voor moeten betalen.

   Robbe3 -

   Schrijf een reactie op: Robbe3

   Het e-mailadres blijft prive.
 • Als de ziekenhuizen efficienter zouden werken kan er ook veel worden bespaard. Een overbodig regelgeving die het werken extra belast. Een te groot management. Ik kan mij nog herinneren dat 3 jaar geleden een ziekenhuis medewerker mij vertelde zich te ergeren aan de vriendjes politiek. Ben jij je baan kwijt geen probleem wij creëren er wel 1 ( het geld komt toch wel binnen ). Daarom kan ik mij niet voorstellen dat er een gezonde marktwerking is of kan ontstaan

  J. Heijnen -

  Schrijf een reactie op: J. Heijnen

  Het e-mailadres blijft prive.
 • De reden die de zorgverzekeraars daarvoor geven klinkt bizar: “we hebben een onverwachte tegenvaller van 400 miljoen euro in 2016”.

  Om die financiële tegenvaller te kunnen plaatsen, eerst een korte les over de inkomsten van de zorgverzekeraar.
  De zorgverzekeraar haalt zijn inkomsten uit de premies van zijn verzekerden, uit het zorgverzekeringsfonds dat is opgebouwd uit de werkgeversbijdragen en de subsidies van de overheid en het rendement uit hun beleggingen.
  Na een herberekening krijgen de zorgverzekeraars over 2016 minder inkomsten uit het zorgverzekeringsfonds. Dat is die 400 miljoen die ze verwacht hadden te zullen krijgen als compensatie voor risicogroepen, bijvoorbeeld voor opnamen van chronisch zieken in het ziekenhuis.
  Het aantal declaraties voor de risicogroepen was in 2016 minder dan verwacht en er is dus sprake van een overcompensatie. Dat geld moet terug naar de overheid.
  Hadden de zorgverzekeraars dat niet kunnen voorzien? Als ze een deugdelijke medische registratie voeren, hebben ze dat zeker gezien. Er is dan geen sprake van een onverwacht ‘financieel gat’, maar gewoonweg sprake van wanbeheer.

  In de eerste zin kon u het al lezen, de premie gaat minimaal 30 euro omhoog. Want ook de toename van de zorguitgaven willen de zorgverzekeraars gecompenseerd zien. Het CBS zet ieder jaar de zorguitgaven op een rijtje en dat overzicht vertelt ons het volgende.
  “In 2016 is ruim 96 miljard euro uitgegeven aan zorg. Dat is 1,7 miljard euro (1,8 procent) meer dan in 2015. Het grootste deel, bijna 60 miljard euro, is gefinancierd via de Zorgverzekeringswet en de Wet langdurige zorg. Het was het vierde jaar op rij dat de zorgkosten minder toenamen dan het bruto binnenlands product (BBP).”
  Grote veranderingen in de uitgaven aan de aanbieders van zorg zijn er in 2016 niet geweest. Aan ziekenhuizen (inclusief medisch specialisten) is 27 miljard euro uitgegeven, 0,6 miljard (2,5 procent) meer dan in 2015. De uitgaven aan geneesmiddelen via openbare apotheken, drogisten en supermarkten waren 5,6 miljard euro, ruim 3 procent meer dan in 2015. De uitgaven aan langdurige zorg (ouderenzorg en gehandicaptenzorg) zijn licht gestegen, na een daling in 2015. Vooral de betalingen via het persoonsgebonden budget van de Wet langdurige zorg namen fors toe, met 11,5 procent. (CBS op basis van de nieuwste, voorlopige, cijfers over de zorguitgaven over 2016).”

  Het nieuwe zorgverzekeringsstelsel is ruim tien jaar geleden ingevoerd met het doel de zorgkosten door marktwerking te beheersen. Beheersen is een containerbegrip: een continue stijging die minder is dan verwacht, is ook beheersen. En die stijging is inderdaad afgevlakt. Maar om dat aan de marktwerking toe te schrijven gaat toch echt een stap te ver.
  Wat we als premiebetaler van de zorgverzekeraar mogen verwachten is dat er een einde komt aan de stijging van de zorguitgaven als die een negatief effect, een stijging van de premie hebben. De prijs van de zorg, in verzekeringstermen ‘het product’, is te hoog. Immers productie maal prijs is jaarlijkse premiestijging. Zorgingewijden kunnen u een reeks mogelijke besparingen uiteenzetten. Ik ga er niet te diep op in, maar denk eens aan overmanagement, overburaucratisering, overregistratie.

  Een andere bron van inkomsten, is het rendement uit de beleggingen. En daarmee wordt veel gezegd over ons huidig zorgverzekeringsstelsel. U en ik hebben een verplichte schadelastverzekering opgedrongen gekregen. Dat onze zorgverzekering een schadelastverzekering is, wordt onderschreven door de EU. Zo heffen veel landen waar Nederlanders met een verplichte Nederlandse zorgverzekering wonen, een extra belasting, omdat de zorg via een commerciële verzekering wordt gedekt.
  De zorgverzekering valt dus onder de regelgeving die voor alle commerciële verzekeringen geldt. Een belangrijk item is de hoogte van het eigen vermogen. Weet u hoeveel procent van uw zorgpremie “op de plank” bij uw verzekeraar ligt? Nee dus, niemand die u dat vertelt. En kent u het rendement van de spaarcentjes bij uw zorgverzekeraar? Nee, ook al onbekend.

  Ik ga niet zeggen dat er financieel wanbeheer is, maar een financieel slecht uitgevallen belegging betalen we dubbel en dwars terug in onze premie.

  Koos Dirkse -

  Schrijf een reactie op: Koos Dirkse

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Belachelijk, verzekeraars vullen al jaren hun zakken. En welke zorg krijg je voor de torenhoge premie terug, helemaal niets want je moet toch bijna op alles zelf een eigenbijdrage bij betalen! Nog meer gelukzoekers toelaten in ons land, want die schijnen niet te hoeven betalen, vandaar dat wij als echte Nederlandse bevolking maar moeten dokken. Heel simpel, wie hier wil leven, zal zich rap aan moeten passen en dezelfde kosten moeten betalen, en anders onmiddellijk een enkeltje retour naar land van afkomst. Het wordt ons immers ook maar verplicht te betalen, terwijl voor heel veel echte Nederlanders de premie niet te betalen is, en wat gebeurd daar mee? Nou die worden gewoon hun huis uitgezet en dan? Wat voor land leven we eigenlijk! Zoals al vaker in de reacties genoemd, de echte bevolking moeten de koppen bij elkaar steken en eens duidelijk maken wat er mis is in dit landje bij de grote opvreters in Den Haag en dat de premie niet omhoog kan, maar juist min. 50 % minder. Maar helaas zijn er altijd nog mensen die het te goed hebben en alleen aan zich zelf denken…..

  Henk -

  Schrijf een reactie op: Henk

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Henk,
   Ik ben het volledig met je eens. Alle inwoners behoren dezelfde rechten en plichten te
   hebben, dan zouden vele gelukzoekers niet meer door onze “Haagse Sinterklazen”als koningen
   worden behandeld.

   smily -

   Schrijf een reactie op: smily

   Het e-mailadres blijft prive.
 • Als er minder declaraties zijn ingediend is er toch minder geld uitgegeven. Als je hiervoor een compensatie krijgt kun je op je klompen aanvoelen dat je terug moet betalen. Maar onder de streep zal het niet veel uitmaken. De minder uitgaven zal wel zo ongeveer wegvallen tegen de mindere compensatie. Maar terugbetalen is nooit leuk. Dit is een dogreden om de premie te kunnen verhogen.

  Desiree -

  Schrijf een reactie op: Desiree

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Nou wordt tijd dat we dan massaal in opstand komen maar ja dat zijn wij nederlanders niet meer gewend dus blijft dit zo door gaan . Er moet niet meer gekletst geworden het is nu tijd voor actie net als in de jaren 70 met de atoombom toen kwam onze generatie wel in opstand maar nu denken dat socialmedia alles oplost dan heb je het mis tijd voor actie .

  Jos Brilhuis -

  Schrijf een reactie op: Jos Brilhuis

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Gewoon zakkenvullerij – alle zorgverzekeraars naar Natzweilet voor een spoedcursus graniet hakken.

  Hans -

  Schrijf een reactie op: Hans

  Het e-mailadres blijft prive.
 • het is eengrote schande dat. in 2018. de premie .zorg kosten.weer hoger .worden schande.

  etimmer -

  Schrijf een reactie op: etimmer

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Beste Koen, je beschrijft het onder het kopje “Waar komt de 400 miljoen vandaan?” uitstekend. Dat is waar het om gaat. En nee, er is geen gat in de reserves, maar in hun begroting. Ze hadden zichzelf nog rijker gerekend, maar nu bleek de zorguitgaven zomaar lager te zijn geweest. Een moment waaruit bleek dat er minder kosten waren voor zorg. Oeps, ja maar dat kan zomaar niet. Onze begroting……we hadden gerekend op een bijdrage uit de zkw van de Belastingdienst. Dan maar gaan verhalen op de burger. Ik vind dat hierover wel eens een gerechtelijk proces mag worden gestart. Minister Schippers laat het allemaal gewoon gaan. Voor de rechter met die graaiers.

  Gerard Lettinck -

  Schrijf een reactie op: Gerard Lettinck

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Logische omkering bij zorgverzekeraars?
  Als de reserves dalen, stijgen de premies.
  Als de premies dalen, stijgen de reserves.

  Dick Klingens -

  Schrijf een reactie op: Dick Klingens

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Is de premieverhoging van 30 euro per maand of per jaar?

  Frank van bokhoven -

  Schrijf een reactie op: Frank van bokhoven

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Dat staat in de titel

   Hans -

   Schrijf een reactie op: Hans

   Het e-mailadres blijft prive.
  • Het Is Euro: 2.50 Per Maand.

   HJ.Westerink -

   Schrijf een reactie op: HJ.Westerink

   Het e-mailadres blijft prive.
 • Waarom zegt men niet de waarheid over de verhoging van de z.fonds v.Er komen steeds meer vluchtelingen bij die niet willen werken maar wel de hand ophouden.Dit gaat allemaal af van de belasting betaler vooral van de ouderen en sommigen vluchtelingen gaan ook nog even op vakantie in hun eigen land waar men gevlucht is. Hier in Nederland word maar alles goedgevonden en zegt men niets wand Nederlanders zijn een laf volkje en zeggen maar ja en amen.

  M.Beijleveld -

  Schrijf een reactie op: M.Beijleveld

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Ja en steeds meer Nederlanders in de schulden!! Echt te belachelijk dit!
   Gaan de lonen, uitkeringen, studie financieringen dan ook omhoog?

   Jolanda -

   Schrijf een reactie op: Jolanda

   Het e-mailadres blijft prive.
  • Daar heb je helemaal gelijk in. Net zoals dat er nog steeds kindergeld wordt uitbetaald aan mensen waarvan de kinderen weer in het buitenland wonen.

   G. de Vries -

   Schrijf een reactie op: G. de Vries

   Het e-mailadres blijft prive.
  • Heeft niets te maken met vluchtelingen. De kosten voor zorg is zelfs lager uitgevallen en daarom krijgen de zorgverzekeraars geen deel uitbetaald door de Belastingdienst. Dat zien zij als verlies. Nou zo lusten wij er nog wel een denk ik zo. We worden dus brutaal opgelicht en beroofd. Want waag het niet om niet te betalen, dan staan daar sancties op. Dat is in de letterlijke zin de definitie van roven.

   Gerard Lettinck -

   Schrijf een reactie op: Gerard Lettinck

   Het e-mailadres blijft prive.
 • Hallo Koen. Ik heb het er met mijn vrouw over gehad dat we in een goedkopere zorgverzekering ons laten inschrijven. Het maakt nu toch geen zak meer uit want als je kanker krijgt zoals mijn vrouw word je fors gestraft. Alleen al voor mijn vrouw ben ik per maand 142.50 plus eigen bijdrage van ongeveer 32.00=2220 e maal 2 =4440 per jaar. Dan ben ik er nog niet want daar komen nog pillen (paracetemol) bij per jaar 75 euro en doeken 150 euro niet in het pakket. Afsluitend maak er maar een kleine 4700 euro van Koen. Die Schippers moet eens de fraude aan gaan pakken en geen mooi weer spelen bij Max. In het buitenland is het nog duurder volgens haar. Volgens mij wonen wij in Nederland en niet in het buitenland. Heeft Schippers van de VVD ook een eigen risico of loopt er een eigen dokter van de VVD rond bij het torentje. Wat vind jij er eigenlijk van Koen want daar ben ik heel benieuwd naar???. Groet Hennie

  Hennie -

  Schrijf een reactie op: Hennie

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Ik ben vaak in het buitenland. Ik koop vaker medicijnen ter plaatse. Het verschil met hier is factor 10x. Veel producten kosten maar 10% van de prijs hier. Mijn oude apotheek had vaak mijn medicijnen met vreemde talen erop.
   Gevraagd waarom…. Heel simpel het is daar vele malen goedkoper!!!
   Het gaat hier om Bricanyl 500…. Welke producten kosten wat in het buitenland??? Een onderzoek moet maar eens uitwijzen waarom de medicijnen hier veel duurder zijn dan in vele andere landen (er zijn ook een paar landen duurder).

   Hans Orlich -

   Schrijf een reactie op: Hans Orlich

   Het e-mailadres blijft prive.
  • Beste Hans, een onderzoek is niet nodig de reden is gewoon bekent net als met reizen en producten wordt er gekeken naar wat mensen uit een land kunnen betalen en daar op maakt men de prijs per land (als de rente 6% of hoger zou zijn worden de woningen bv ook weer goedkoper)
   anders koopt niemand meer een huis zo ook voor alles wat je koopt.
   Eigelijk moeten we gewoon terug naar 1 zorgverzekeraar en geen 1000 verschillende polissen
   kunnen al die dure panden als woning worden omgebouwd en de dure mensen (directeuren / aandeelhouders) lekker wat anders gaan doen.

   Mark -

   Schrijf een reactie op: Mark

   Het e-mailadres blijft prive.
  • Niemand vraagt erom, om ziek te worden, dat kan je overkomen. de kosten gelden voor iedereen! Daar heeft dus (meestal) niemand schuld aan. Er is dus geen sprake van straf/beloning!!! U koopt voor 75 euro per jaar paracetamol??? die kosten 3 cent per tablet…….!

   anja -

   Schrijf een reactie op: anja

   Het e-mailadres blijft prive.
 • Chris Oomen, directeur van zorgverzekeraar DSW, verwacht dat de basisverzekering in 2018 gemiddeld € 2,50 per maand duurder wordt. Deze uitspraak deed hij vanmorgen in het Radio 1 Journaal. DSW is hiermee niet de enige. In maart lieten Achmea en CZ al doorschemeren dat de zorgpremies waarschijnlijk omhooggaan. Deze speculaties komen niet uit de lucht vallen.

  tooske -

  Schrijf een reactie op: tooske

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Schandalig! Waar halen ze het lef vandaan om te melden dat ze tekort komen, het is nu al onbetaalbaar! Mensen die jaren niet meer naar de tandarts gaan omdat ze het geld er niet voor hebben om zich apart daarvoor kunnen verzekeren
  Stelletje smerige criminelen, de top wil er warmpjes bij zitten en dikke bonussen opstrijken over de ruggen van de “normale man”
  Pleur toch op met je tekort!
  Zoveel mensen die in problemen komen die hun zorgverzekering niet kunnen betalen, walgelijke geldbeluste monsters
  De grootste criminelen zijn degene in pak!
  Eigen risico moet ook worden afgeschaft, bedragen gaan nergens over!
  Nederland word wakker, boycotten die smerige verzekeraars

  Sandra van der Swaluw -

  Schrijf een reactie op: Sandra van der Swaluw

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Jeetje wat een taalgebruik! De waarheid is dat we als mensen steeds ongezonder gaan leven. Iets wat velen niet willen horen. Doktoren moeten mensen meer aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid. Ook is het een feit dat steeds meer ziektes genezen kunnen. Ziektes die b.v. 25 jaar nog niks of weinig tegen kunnen doen, kunnen in 2017 wel aangepakt worden. Net weer op TV gezien een vrouw die COPD heeft (longziekte) en hersenbloeding heeft gehad, maar het niet nodig vindt om te stoppen met roken! Eigenlijk zou een arts gewoon moeten durven zeggen, als je niet gaat stoppen (in ieder geval proberen) met roken, gaan we je ook de medicijnen niet meer geven. Of zelf betalen! Mensen die altijd roepen ik mag toch leven zoals ik dat wil, die moeten zelf ook de consequenties daar voor dragen dan maar. Helaas hebben we in Nederland een systeem dat we er allemaal aan mee moeten betalen. En voor mensen die ziek worden en daar echt niks aan kunnen doen, vind ik dat ook normaal. Maar niet voor mensen die heel duidelijk zichzelf ziek maken door hun gedrag!

   Gonnie -

   Schrijf een reactie op: Gonnie

   Het e-mailadres blijft prive.
  • Sorry hoor maar niet iedereen die n laag inkomen hebben hebben genoeg geld over om bv. Elke dag gezond te eten en tegenspoedig is niks meer gezond om te eten!
   Daarbij niet iedereen die ziek is of word heeft dat aan zichzelf te danken bij sommige speelt er ook erfelijke factoren in zoals o.a bij mij.
   Altijd hard gewerkt voor mn inkomen en nu kom ik on de WIA terecht met mn 40ste jaar! En ik eet voor zover ik kan gezond etc. Maar bij mij gaat t om lichamelijk erfelijke ziekte. en ik kan je zeggen dat n WIA uitkering ook geen vetpot met 2 kinderen en dan alle verhogingen van premies.
   En daarbij gaan mensen minder nu naar n arts, tandarts, ziekenhuis etc omdat t te duur word voor sommige inkomensgroepen!!
   En dan nog mogen sommige mensen idd leven en zeker in hun laatste fase zoals ze willen, want zoals mijn opa zei ik heb nog ca 3 mnd te leven moet ik dan nu alles opgeven wat ik gedaan heb terwijl ik er over ca 3 mnd er toch niet ben met of zonder dat ik stop met bv roken of drinken!!
   Groot gelijk gaf ik m daarin.

   Dus als ze tekort komen laten.ze dan lekker bij alle Kamerleden hun lonen verlagen en flink ook!!

   Jolanda -

   Schrijf een reactie op: Jolanda

   Het e-mailadres blijft prive.
  • Jammer dat ik hier geen “like” kan geven. Dit is een grote reden waarom zorgkosten stijgen. Mensen die zichzelf maar volstoppen met allerlei ongezond voedsel, roken en alcohol. Wanneer die mensen dan ziek worden houden ze hun hand op, maar weigeren hun leefpatroon aan te passen want met medicijnen kan ik toch gewoon doorleven. Jaar erop weer een pilletje erbij, nog maar eens langs de dokter en de specialist want ja dat rare hoestje gaat maar niet weg dokter.

   Maar daarnaast is de farma industrie gewoon crimineel bezig door medicijnen met een hogere winstmarge (= duurder voor de gebruiker) bij apotheken, dokters en specialisten door de strot te duwen onder de noemer dat ze beter werken. In 99% van de gevallen is dit niet eens het geval, maar krijg de dokter in kwestie een bonus of en leuk snoepreisje naar mooie congressen cadeau als ze het medicijn voorschrijven. Farma is gewoon een bedrijfstak met een winstverplichting naar hun aandeelhouders. En zijn farmabedrijven met een begroting groter dan het BNP van de meeste landen. Kijk maar eens de aflevering van Radar hierover terug. Medicijnen die eerst 40 cent per pilletje kosten, kosten nu een paar euro per pilletje terwijl de werking exact hetzelfde is als de oude pil.

   Pieter -

   Schrijf een reactie op: Pieter

   Het e-mailadres blijft prive.
  • Ik wil graag een verhoging van de premie voor degenen die sportblessures oplopen, zich onverantwoordelijk gedragen in het openbaar, in hun auto, anderen ziek pesten op het werk en de universiteit, en zo kan ik nog wel een poosje doorgaan….

   Elizabeth -

   Schrijf een reactie op: Elizabeth

   Het e-mailadres blijft prive.
  • JE HEBT GROOT, MAAR DAN OOK ECHT GROOT GELIJK!! ZO DENK IK ER OOK OVER SANDRA!!!

   Rob -

   Schrijf een reactie op: Rob

   Het e-mailadres blijft prive.
  • Een tandartsverzekering is ook helemaal niet nodig, als je je gebit regelmatig poetst/ onderhoud en jaarlijks naar de tandarts gaat, dan blijven de kosten beperkt tot ong. 100 euro per jaar

   anja -

   Schrijf een reactie op: anja

   Het e-mailadres blijft prive.
  • Jij krijgt van mij de hoofdprijs voor de meest domme opmerking hier.

   Elizabeth -

   Schrijf een reactie op: Elizabeth

   Het e-mailadres blijft prive.
 • wel ja joh, we betalen al 285 per maand aan zorg, en 77 aan eigen risico, geen recht op zorgtoeslag. gaat richting de 400 per maand aan zorgkosten, bizar voor een modaal gezin ! En het dan gek vinden dat mensen niet meer rond kunnen komen, kinderen in armoede op moeten groeien, nu ik ga je zeggen dat de modale werknemers de nieuwe armen zijn. De mensen die minimale inkomens hebben krijgen zoveel toeslagen en tegemoetkomingen om rond te kunnen komen dat zij onderhand meer overhouden dan de modale gezinnen. Maar blijf maar blind politiek !

  truus -

  Schrijf een reactie op: truus

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Waarom staat er nergens bij vermeld dat dit een stijging per jaar is en niet per maand?

  Jamila -

  Schrijf een reactie op: Jamila

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Jamila, kun je niet lezen? Het staat zelfs in de titel: zorgverzekering 30 euro duurder in 2018… Als het om een maandbedrag zou gaan dan zou dat waarschijnlijk wel worden aangegeven.

   Huub -

   Schrijf een reactie op: Huub

   Het e-mailadres blijft prive.
  • Huub
   ik hoor net op het nieuws dat het met wel 600 euro pj omhoog gaat , dat geld voor mensen zonder kinderen.

   francin -

   Schrijf een reactie op: francin

   Het e-mailadres blijft prive.
  • idd. Jamilla ik zit naar de tv te kijken RTL Summer met Beau van Erven en daar zit dus een dame net te verkondigen dat het 30,00 euro per maand is, slechte informatie en die mensen schrikken zich nu helemaal rot. en 30,00 per jaar 2.15 per maand ! andere lasten gaan toch ook omhoog ! Ziggo per 1 juli ook weer 2,50 euro per maand omhoog en die doen ook maar !

   Joannie -

   Schrijf een reactie op: Joannie

   Het e-mailadres blijft prive.
  • Uhh wtf is dit voor een reactie. Ziggo is je eigen keus voor je eigen entertainment. Zorg is verplicht en abnormale prijzenkaartjes hangen eraan.
   Iets wat iedere nederlander maar moet ophoesten. Nederland is gewoon geen knip meer voor hun ogen waard

   Hekel aan nederland wordt groter -

   Schrijf een reactie op: Hekel aan nederland wordt groter

   Het e-mailadres blijft prive.
  • vroeger….toen was alles beter! Toen werden de kosten van deze verzekering van je loon af gehouden voor je het gestort kreeg!

   anja -

   Schrijf een reactie op: anja

   Het e-mailadres blijft prive.