Zorgverzekering met onbeperkt fysiotherapie schaars én duur

Zorgverzekering met onbeperkt fysiotherapie schaars én duur

Artikel door: Koen Kuijper - 1 reactie

Zorgverzekering met onbeperkt fysiotherapie schaars én duur

Het afsluiten van een zorgverzekering met een onbeperkt aantal fysiotherapie vergoedingen wordt anno 2018 steeds moeilijker. Dat komt omdat er nog maar weinig verzekeraars zijn die een dergelijk hoge dekking aanbieden. En als dit dan wel gebeurt, dan is dat vaak tegen een zeer hoge verzekeringspremie of pas als de verzekerde een uitgebreide medische selectieprocedure heeft doorlopen, die in de praktijk meestal resulteert in een afwijzing voor de zorgpolis.

Update 14 november: Aanbod onbeperkt fysiovergoeding (2019) verder gekrompen

Een uitgebreide aanvullende verzekering met fysiotherapie is van groot belang voor mensen met een aandoening (of veel pijn) in de spieren en gewrichten. Denk hierbij aan reuma, artrose en jicht.

Maar bij welke verzekeraar kan men nog wel terecht voor onbeperkt fysiotherapie in 2018?

Die informatie wordt hieronder in kaart gebracht.

Wijzigingen

Allereerst zijn er ten opzichte van 2017 een aantal wijzigingen in het aanbod aanvullende zorgverzekeringen met onbeperkte fysiotherapie:

  • Nog maar 7 van de ruim 40 verzekeraars bieden in 2018 een aanvullende zorgpolis aan met dekking voor een onbeperkt aantal behandelingen fysiotherapie. Dat is er 1 minder dan in 2017: Avéro Achmea heeft zijn dekking voor onbeperkte fysiotherapie (in het excellent pakket) aangepast naar maximaal 40 behandelingen.
  • Van de 7 verzekeraars die fysiotherapie onbeperkt vergoeden, hanteren 3 van deze verzekeraars een medische selectieprocedure waarbij de verzekeraar de aspirant-verzekerde kan weigeren als het te verzekeren risico te groot is. In de praktijk blijkt het weigeren van mensen die veel fysio nodig hebben vaak te gebeuren.
  • Bij 5 van de 9 aanvullende verzekeringen met een onbeperkte fysiovergoeding ligt de premie hoger dan 1.000 euro op jaarbasis.

Overzicht verzekeraars

Hieronder staat een schematisch overzicht van alle verzekeringsmaatschappijen die een vergoeding bieden voor onbeperkte fysiotherapie in 2018.

VerzekeraarNaam verzekeringMaandpremie 2017Maandpremie 2018VerschilSelectieprocedure*
De FrieslandAV Optimaal** € 42,95€ 43,50+ € 0,65Nee
Delta LloydTop€ 133,02€ 146,34+ € 13,32Nee
IZZExtra 3€ 97,00€ 96,00– € 1,00Nee
FNV MenzisFNV Zorg 4€ 89,55€ 89,55€ 0,00Nee
PNOzorgCompleet€ 66,75€ 67,42+ € 0,67Ja
ONVZTopFit€ 56,73€ 58,17+ € 1,44Ja
ONVZSuperfit€ 110,67€ 119,18+ € 8,51Ja
VvAATop€ 54,90€ 55,04+ € 0,14Ja
VvAAExcellent€ 112,50€ 112,77+ € 0,27Ja
Gemiddelde:€ 84,90€ 87,55 +€ 2,65 

*Bij veel uitgebreide aanvullende verzekeringen is een medische selectieprocedure van toepassing waarbij de verzekerde aanvullende gezondheidsvragen moet stellen en kans heeft om door de verzekeraar geweigerd te worden voor de gevraagde dekking.
**Toestemming verzekeraar vereist na de 37e of 51e behandeling

In de zorgvergelijker van ZorgWijzer.nl is de dekking onbeperkt fysiotherapie toegevoegd om een goede vergelijking te kunnen maken.

Beperkte keuze

Het feit dat er voor zoveel zorgverzekeringen met onbeperkte fysiotherapie geen directe acceptatie bestaat, is geen goed nieuws voor mensen met pijn aan de spieren- en/of gewrichten. Voor hen rest nu nog de keuze uit 4 aanvullende pakketten waarbij de premie behoorlijk hoog ligt.

De verzekerde zal zich daarom ook moeten oriënteren op verzekeringspakketten met een lagere vergoeding voor fysiotherapie, bijvoorbeeld met een dekking voor 36 of 40 behandelingen per jaar, ook al is dat voor sommigen niet genoeg.

Basispakket

Onbeperkte fysiotherapie wordt bij een groot aantal chronische aandoeningen ook vanuit het basispakket vergoed. Dit kan men controleren door te kijken of de aandoening staat genoteerd op de lijst chronische fysiotherapie, vroeger ook wel bekend als de lijst Borst. Enkele aandoeningen die op deze lijst staan, zijn:

  • Ruggenmergaandoening
  • Multipele sclerose (MS)
  • Whiplash (tijdelijke onbeperkte vergoeding)
  • Lymfoedeem

Een onbeperkte vergoeding van fysiotherapie geldt in principe ook voor de meeste spierziekten. Ook na een amputatie heeft men vaak recht op een tijdelijke, onbeperkte vergoeding voor fysiotherapie.

Mocht je ooit in discussie komen met je verzekeraar over de vergoeding van fysiotherapie bij een bepaalde aandoening? Dan kunt u zich beroepen op bemiddeling.

1 reactie

  • WWillie Meijer

    Ik heb een probleem met mijn zorgverzekering over de vergoeding van fysiotherapie de behandelend arts zegt dat het crhonish is .maar de aandoening die ik heb komt maar zelden voor dus er is geen code voor. Ik heijn rug vastgezet met twee stangen en 14 schroeven ik heb twee maal per week fysiotherapie nodig om mobiel en stabiel te blijven. Ik heb algenid en gesmeekt ze wensen me veel sterkte. Maar ze vergoeden niet

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.