Zorgverzekering vergelijken 2018: in drie simpele stappen

- 0 reacties

Inmiddels weet iedereen wat hij of zij gaat betalen voor de zorgverzekering in 2018. Gemiddeld gezien gaat de premie omhoog, maar het positieve is dat er wel genoeg te besparen valt. Toch doet maar een klein gedeelte van de Nederlanders dit en zit een groot deel nog steeds bij dezelfde verzekeraar als 10 jaar geleden.

Dat komt vaak doordat zij collectief verzekerd zijn bij een van de grote vier zorgverzekeraars, namelijk Zilveren Kruis Achmea, VGZ, CZ of Menzis. Dit zijn uiteraard uitstekende partijen die met veel ziekenhuizen en andere zorgverleners een contract hebben. Echter zijn er nog tientallen andere zorgverzekeringen die dit ook hebben, maar toch vele malen goedkoper zijn (tot wel 300 euro per jaar).

Waarom kiezen veel Nederlanders dan niet voor een nieuwe zorgverzekering? Twee belangrijke redenen zijn dat men het teveel gedoe vindt of men in de veronderstelling is dat een collectieve zorgverzekering altijd goedkoper is. Deze redenen zijn echter volledig ongegrond.

Via ZorgWijzer.nl kun je eenvoudig je zorgverzekering vergelijken in drie simpele stappen. Door te vergelijken en over te stappen kun je ervoor te zorgen dat je volgend jaar hetzelfde vergoed krijgt door je zorgverzekering, maar toch flink bespaart op de maandelijkse premie. Het onderstaande stappenplan helpt je bij het maken van een goede vergelijking.

  1. Verfijn je voorkeuren

De eerste vraag die je jezelf moet afvragen is: waarvoor wil ik mijzelf verzekeren in 2018? Vandaar dat je als eerste in de zorgvergelijker je voorkeuren verfijnt. Dit begint met het invullen van de geboortedatum en de huidige verzekeraar. Dit laatste is handig om in te vullen, aangezien je dan direct kunt zien of je wel kunt besparen voor 2018.

Zorgvergelijker 2018: verfijn je voorkeuren

Wanneer dit is gedaan, ga je de hoogte van het eigen risico bepalen. 385 euro is het minimale en betaal je wanneer je gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering, zoals ziekenhuiszorg en medicijnen. Wanneer je dit verhoogt zie je de premies in het resultaat direct lager worden. Een hoger eigen risico zorgt voor een lagere zorgpremie. Dit kan tot wel 25 euro per maand schelen. Echter moet dit een weloverwogen keuze blijven van jezelf.

Vervolgens kunnen eventuele aanvullende dekkingen worden toegevoegd aan de vergelijking. Denk hierbij aan tandartskosten, fysiotherapie, buitenlandzorg, maar ook meer specifieke vergoedingen als: alternatieve geneeswijzen, brillen/lenzen, kraamzorg of laserontharing. Wanneer de dekking van je keuze wordt geselecteerd, dan wordt de premie direct opnieuw berekend.

Illustratie 1: verfijnen van je voorkeur

Verfijn voorkeur

Tot slot kun je optioneel het ziekenhuis of ziekenhuizen van jouw keuze selecteren. In dat geval wordt in het vergelijkingsresultaat alleen de zorgpolissen getoond waarmee je ook een volledige vergoeding ontvangt bij een nota van dat specifieke ziekenhuis.

  1. Vergelijk en kies de geschikte zorgverzekering

De voorkeuren zijn gegeven en de geschikte zorgverzekeringen inclusief de totale maandpremie worden nu onder elkaar getoond. Standaard worden de verzekeraars gesorteerd op prijs, waarvan de goedkoopste bovenaan staat (met uitzondering van je huidige verzekering).

Uiteraard is de hoogte van de premie niet het enige wat belangrijk is. Daarom wordt bij iedere polis ook de reviews getoond met een gemiddeld cijfer. Dit cijfer is gebaseerd op ervaringen van anderen. Ook wordt de zorgkeuze benoemd en uitgelegd. Dus bijvoorbeeld: met hoeveel ziekenhuizen heb je recht op een volledige vergoeding bij deze zorgpolis en wat is het tarief bij niet-gecontracteerde zorg. Verder zie je direct wat voor soort polis het betreft, of er een wachttijd geldt voor bepaalde vergoedingen en of je direct geaccepteerd wordt ja of nee.

Twijfel je nog over welke je nu precies moet kiezen, dan is het mogelijk om de zorgverzekeringen onderling met elkaar te vergelijken. Dit kan door op “Vergelijk details” te klikken bij de polissen die je naast elkaar wilt zien.

Illustratie 2: onderling vergelijken

Vergelijk details

  1. Overstappen bij de zorgverzekeraar zelf

Heb je een keuze gemaakt? Dan is het tijd om over te stappen van zorgverzekering. Het unieke aan ZorgWijzer.nl is dat je altijd de nieuwe zorgverzekering aanvraagt op de officiële website van de verzekeraar. Mocht je dan nog specifieke vragen hebben over de polis en/of dekking, dan is er altijd een verzekeraar-specifieke klantenservice die je verder kunt helpen.

Op de website van de zorgverzekeraar zijn de voorkeuren die je in de zorgvergelijker hebt gemaakt al voor je ingevuld, zodat je dit niet alsnog hoeft te doen. Het is wel handig om te checken of dit overeen komt. Nu kun je de zorgverzekering aanvragen, waarbij enkele persoonsgegevens ingevuld moeten worden, zoals de NAW-gegevens, bankrekeningnummer en het Burgerservicenummer (BSN).

Je ontvangt vervolgens een bevestigingsmail van de gekozen zorgverzekering. Binnen enkele dagen wordt het nieuwe zorgpasje naar het opgegeven adres opgestuurd.

Deze aanvraag is overigens nooit direct definitief. Je hebt altijd na je overstap nog 14 dagen bedenktijd. Dit is wettelijk vastgelegd en kan binnen die termijn zonder opgave van reden geannuleerd worden.

Tot slot wordt je huidige zorgverzekering automatisch voor je opgezegd. Hiervoor hoef je zelf niets te doen.

Meer hulp nodig?

Is een van de hierboven genoemde stappen niet duidelijk? Dan kun je ons altijd bellen, mailen of hieronder reageren, zodat iemand van ons team je verder kan informeren.

0 reacties op: “Zorgverzekering vergelijken 2018: in drie simpele stappen”

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.