Zorgverzekeringen vergelijken 2018: wat kiest Nederland?

Bart Koenraadt geen reacties

Inmiddels is het al bijna 5 weken mogelijk om over te stappen van zorgverzekering voor 2018. Ondanks dat veel Nederlanders weer zullen wachten tot de laatste week, is er toch al gretig gebruik gemaakt van de Zorgvergelijker. Doordat de premie van de aanvullende verzekering in sommige gevallen fors omhoog gaat volgend jaar en/of de dekking wordt verlaagd, willen veel mensen weten of het elders goedkoper kan of wel volledig gedekt wordt.

Maar wat vinden Nederlanders belangrijk aan hun nieuwe zorgverzekering? Ofwel, wat is belangrijk bij het maken van een vergelijking? ZorgWijzer.nl heeft op basis van ruim 180.000 vergelijkingen een analyse gemaakt van het vergelijkgedrag van consumenten.

Eigen risico

Het eigen risico is standaard 385 euro en kan maximaal worden verhoogd naar 885 euro. Dit wordt de laatste jaren dan ook steeds vaker gedaan door overstappers. De reden hiervoor is simpel; je ontvangt namelijk een korting op de premie die op kan lopen tot maximaal 25 euro per maand. Dat kan dus een fors deel van de zorgpremie afsnoepen. Uiteraard loop je hierdoor wel een extra financieel risico mochten er onverhoopt toch zorgkosten betaald moeten worden.

Toch lijkt dat een deel van de consumenten niet in de weg te zitten. Voor 2018 wil namelijk 17 procent een verhoogd eigen risico. Waarbij het maximale van 885 euro verreweg het meest wordt gekozen (14 procent).

Hieronder een voorbeeld van een vergelijking op ZorgWijzer.nl, inclusief de gemaakte keuzes voor het eigen risico en de tandartsverzekering.

Tandartsverzekering

De meest afgesloten aanvullende verzekering is die voor een dekking van de tandartskosten. Bijna 35 procent van de bezoekers vergelijkt op basis van een tandartsverzekering. Populaire dekkingen zijn dan de 2 minst dekkende opties, namelijk 75 en 100 procent vergoed tot aan maximaal 250 euro.

Met dit bedrag heb je de kosten voor de controle en eventuele gebitsreinigingen en gaatjes in ieder geval gedekt voor 2018.

Soms is het afsluiten van een tandartsverzekering helemaal niet voordelig en kun je de gemaakte kosten beter uit eigen zak betalen. Maak daarom altijd een goede afweging tussen de vergoeding die je van de verzekeraar ontvangt en de premie die je voor de tandartsverzekering betaalt.

Fysiotherapie

Ook een vergoeding voor fysiotherapie is voor 31 procent van de bezoekers een belangrijk gegeven voor volgend jaar. Ook hier zijn de laagste dekkingen het meest populair. Namelijk voor 6 en 9 behandelingen.

Van alle mensen die op zoek zijn naar een zorgverzekering met fysiotherapie wil slechts 1 procent alle behandelingen vergoed hebben.  De reden hiervoor is dat onbeperkt fysiotherapie steeds moeilijker is af te sluiten door middel van een medische selectie die verzekeraars toepassen voor dergelijke dekkingen.

Spoedzorg buitenland

Spoedeisende zorg in het buitenland wordt door de basisverzekering vergoed tot aan het tarief dat in Nederland gebruikelijk of marktconform is. Is de zorg of behandeling in het buitenland duurder? Dan betaal je een deel van de rekening zelf. Vooral in buitenlandse privé klinieken kan dit een probleem vormen, gezien hier de tarieven gemiddeld hoger liggen dan in Nederland.

Wil je dit voorkomen? Dan is het mogelijk om een aanvullende buitenland verzekering af te sluiten. Waarbij verzekeraars vaak onderscheid maken tussen Europa en werelddekking. 14 procent kiest dan ook voor één van de twee opties.

Meer dekkingen

Er kan ook een vergelijking worden gemaakt op de iets meer specifieke dekkingen. Zo wordt er in 5 procent van de gevallen ook een vergoeding gezocht voor alternatieve geneeswijzen. Iets minder vaak wordt er gekozen voor een brillen en lenzen dekking, waarbij een kleine vergoeding van 100 euro het meest wordt gekozen.

Ook orthodontie tot en met 18 jaar is een veel gekozen dekking. Ouders doen dit dan wanner zij verwachten dat hun kind in de komende jaren een beugel nodig gaat hebben.

Tot slot wordt laserontharing/laserepilatie (bij overmatige haargroei) ook opvallend vaak gekozen om vergoed te krijgen middels een aanvullende verzekering.

31 december

Ben jij van plan om ook over te stappen? Het loont in ieder geval zeker de moeite om je huidige polis even onder de loep te nemen. Zo is het verschil tussen de duurste en goedkoopste zorgverzekering in 2018 meer dan 300 euro. Je hebt nog tot en met 31 december middernacht de tijd om over te stappen van zorgverzekering. Voor die tijd wordt je huidige verzekeraar automatisch opgezegd en ben je niet dubbel verzekerd. Dankzij de overstapservice wordt dit allemaal voor je geregeld.

Net zoals andere jaren wacht het grote deel van de Nederlanders tot na de kerstdagen met het vergelijken van de zorgverzekering. De verwachting is dat in de dagen na kerst tot aan nieuwjaar zo’n half miljoen Nederlanders een andere zorgpolis gaan kiezen.

Maar heb je iets meer tijd nodig, ga dan naar de zorgvergelijker van ZorgWijzer.nl en kijk of jij ergens anders beter verzekerd kan zijn.

Zorgvergelijker 2018: vergelijk zorgverzekeringen

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.