Zorgverzekering 2019

Wat verandert er in 2019?

Het is onvermijdelijk dat de zorgverzekering per 1 januari 2019 weer duurder gaat worden. Dit komt omdat de zorgkosten de laatste jaren alleen maar toenemen. Bovendien nemen de financiële reserves – die verzekeraars gebruiken om de premie te drukken – juist af. Hoeveel de premies precies gaan stijgen is onbekend, maar analytici gaan uit van 30 a 50 euro per verzekerde op jaarbasis.

Mits het huidige kabinet aan de macht blijft zal wel het wettelijke eigen risico gelijk blijven op 385 euro. Dit is vorig jaar al aangekondigd.

Ook aan de dekking van het basispakket zal waarschijnlijk niet getornd worden. Sterker nog, de kans is sterk dat er wederom nieuwe behandelingen en medicijnen aan de patiënt beschikbaar worden gesteld via het basispakket.

Hou deze pagina in de gaten voor het laatste nieuws rondom verzekeraars, de zorgpremie, het eigen risico, het basispakket en de zorgtoeslag in 2019.

Het laatste nieuws

 • Hoge werkdruk in de zorg kost miljarden

  De bezuinigingen en decentralisatie in de zorg heeft ervoor gezorgd dat de werkdruk in de zorg zeer sterk is toegenomen. Artsen en zorgverleners ervaren daardoor meer stress waardoor het langdurige ziekteverzuim sterk is gestegen. Maar liefst 6 procent van de zorgmedewerkers zat in 2017 langdurig ziek thuis.

  Het grootschalige ziekteverzuim kost ruim een half miljard euro per jaar, zo blijkt uit berekeningen. Mits er actie wordt ondernomen, gaat de premie van de zorgverzekering volgend jaar dus fors omhoog.

  Lees meer
 • ‘Medicijn longkanker niet vergoeden door basisverzekering’

  Het geneesmiddel Atezolizumab, ter behandeling van longkanker, moet niet worden opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Daarover adviseert Zorginstituut Nederland. Het middel is te duur. Zeker gezien het feit dat er al twee alternatieven voor Atezolizumab op de markt zijn.

  Een derde alternatief zou juist een prijsdempend effect moeten geven en moeten zorgen voor meer concurrentie. Maar daar is helemaal geen sprake van.

  Lees meer
 • Medicijn spierziekte niet in basisverzekering

  Het medicijn Spinraza voor de zeldzame spierziekte Spinale Musculaire Atrofie (SMA) kan voorlopig niet rekenen op vergoeding vanuit de basisverzekering. Het voorlopige advies dat op 26 januari werd gegeven door een speciale adviescommissie van Zorginstituut Nederland wordt ook door het bestuur van overgenomen.

  De prijs van het middel ligt simpelweg te hoog, namelijk op zo’n slordige 250.000 euro per patiënt per jaar. Dat is veel meer dan de normale maatstaf die het Zorginstituut hanteert.

  Lees meer
 • Zorgverzekering in 2019: wat is er al bekend?

  Ook in 2019 zal er weer wat veranderen rondom de zorgverzekering. Tijdens Prinsjesdag worden de belangrijkste wijzigingen gepresenteerd, zoals de hoogte van de nominale premie en de zorgtoeslag. Toch zijn er begin dit jaar, in februari, al een aantal dingen bekend over de zorg en de basisverzekering in 2019.

  Zo is al bekend dat het eigen risico gelijk blijft en dat het basispakket waarschijnlijk wordt uitgebreid met een nieuwe behandeling van overgewicht en obesitas. Ook kunnen we weer nieuwe geneesmiddelen verwachten die beschikbaar worden gesteld aan de patiënt.

  Lees meer
 • Zorgstelsel Nederland nummer 1 Europa

  Nederland staat bovenaan als het gaat om de landen in Europa met het beste zorgstelsel. Ons land scoort goed op verschillende criteria, zoals toegankelijkheid, preventie en behandelingsresultaten. Dat blijkt uit een onderzoek van het Health Consumer Powerhouse (HCP), die de gebruiksvriendelijkheid van Europese zorgstelsels meet.

  Nederland scoort 928 uit de maximaal 1.000 punten. Dat zijn 26 punten meer dan de nummer 2, Denemarken. HCP concludeert overigens dat de algehele gezondheidszorg in Europa verbetert.

  Lees meer
 • Ruim miljoen Nederlanders wisselen van zorgverzekering

  Per 1 januari van dit jaar hebben 1,1 miljoen Nederlanders een nieuwe zorgverzekeraar. Zij zijn voor 1 januari overgestapt van zorgverzekering of hebben hun huidige polis opgezegd en voor 1 februari een nieuwe zorgpolis uitgekozen. Dit komt neer op 6,2 procent van de verzekerde bevolking, blijk uit gegevens van Vektis.

  In de afgelopen twee jaar lag het aantal overstappers iets hoger, namelijk op respectievelijk 6,4 en 6,9 procent. De oorzaak voor het lagere percentage overstappers is niet bekend bij Vektis.

  Lees meer
 • Angst voor de tandarts? Dit vergoedt je zorgverzekering

  Angst voor de tandarts komt veel voor. Sommige mensen hebben zelfs een extreme angst voor de tandarts, waardoor zij de tandendokter bewust vermijden. Dit heeft als gevolg dat het gebit sterk achteruit kan gaan. Gelukkig zijn er allerlei manieren om angst voor de tandarts te verhelpen, dan wel ermee om te gaan.

  Ook bestaat er een angsttandarts die gewend is om mensen te behandelen die een extreme angst hebben. De extra tijd die de angsttandarts nodig heeft, kan worden vergoed vanuit de basisverzekering.

  Lees meer

Belangrijke data

 

 

18 september 2018

Prinsjesdag: op deze dag worden de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot je zorgverzekering in 2019 bekend gemaakt, zoals de nominale premie, het eigen risico en de zorgtoeslag.

 

24 september 2018

Een week na Prinsjesdag is de datum waarop zorgverzekeraar (DSW) traditiegetrouw de eerste premie voor het nieuwe verzekeringsjaar bekend maakt. Dit is een vaak een leidraad voor de verzekeringspremie bij overige verzekeraars.

 

12 november 2018

De uiterste datum waarop alle zorgverzekeraars hun zorgpremie voor 2019 bekend moeten. Vanaf dit moment kun je een zorgverzekering vergelijken.

 

31 december 2018

Dit is de uiterste datum voor het wisselen van verzekeraar, waarbij je huidige zorgpolis automatisch wordt opgezegd.