Zorgverzekering 2019


“Premie 2019 stijgt minder hard”

Premie zorgverzekering 2019

DSW heeft als eerste de premie voor 2019 bekend gemaakt. In tegenstelling tot de geraamde 124 euro van het kabinet, verhoogt DSW de premie van de basisverzekering met ‘slechts’ 54 euro.

Leidraad

De zorgpremie van DSW kan gezien worden als een goede leidraad voor alle andere (40+) zorgverzekeraars. De verwachting is dan ook nu dat de premie daar ook minder hard gaat stijgen.

Meer info

“Veranderingen zorg bekend”

Eigen risico 2019

Tijdens Prinsjesdag heeft de minister van Financiën de miljoennota aangeboden aan de Tweede Kamer. Hierin staan de belangrijkste veranderingen voor de zorg(verzekering) in 2019.

Enkele cijfers

 • Zorguitgaven stijgen naar € 79,7 miljard
 • Nominale zorgpremie wordt € 1.423,-
 • Eigen risico blijft € 385,-
 • Inkomensafhankelijke bijdrage stijgt minimaal

Meer info & cijfers

“Zorgtoeslag ook omhoog”

Zorgtoeslag 2019

De stijging van de premie zal grotendeels gecompenseerd worden door een verhoging van de zorgtoeslag. Echter zal dit niet volledig het geval zijn bij eenpersoonshuishoudens. Zij zullen een klein deel zelf moeten ophoesten.

Zorgtoeslag 2019

 • Eenpersoonshuishoudens: € 94,- omhoog
 • Meerpersoonshuishoudens: € 281,- omhoog
 • Ouderen voornamelijk de dupe

Meer info

Laatste nieuws

Steeds minder wanbetalers zorgverzekering

Steeds minder wanbetalers zorgverzekering

- geen reacties

Steeds meer Nederlanders betalen netjes de premie van hun zorgverzekering. Dat zorgt ervoor dat het aantal wanbetalers afneemt, blijkt uit cijfers van het CBS. Nederland telt op dit moment zo’n 230.000 wanbetalers. Dat zijn er bijna 100.000 minder dan een aantal jaar geleden.

De afname van het aantal mensen met een betalingsachterstand kan met toekennen aan het feit dat de regelgeving omtrent wanbetaling soepeler is geworden. Daardoor is het gemakkelijker om een schuld af te lossen.

Lees meer
Mindfulness steeds vaker vergoed via zorgverzekering

Mindfulness steeds vaker vergoed via zorgverzekering

- geen reacties

Mindfulness-trainingen zijn steeds populairder en worden steeds vaker vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Dat meldt het algemeen dagblad. Zorgverzekeraar VGZ was de eerste verzekeraar die een vergoeding voor mindfulness opnam. Maar inmiddels zijn er meer verzekeraars die dekking bieden.

Mindfulness kan helpen bij lichte en milde psychische klachten. Door middel van aandachtstraining sta je stil bij wat er nu gebeurt.

Lees meer
Nieuwe zorgverzekering: CZdirect wordt Just

Nieuwe zorgverzekering: CZdirect wordt Just

- Reacties 8

De online zorgverzekering van CZ – CZdirect – wordt in 2019 omgedoopt tot Just. Niet alleen de naam is anders, maar ook de manier van verzekeren heeft een nieuwe aanpak. Just van CZ denkt namelijk niet in vergoedingen, maar in risico’s. Dit komt tot uiting doordat zij aanvullende verzekeringen gaan aanbieden die enkel vergoeden bij een ongeval.

CZdirect zal op den duur ophouden te bestaan. De premie voor Just per 2019 is op dit moment nog onbekend.

Lees meer
Patiënt krijgt meestal goedkoopste medicijn mee

Patiënt krijgt meestal goedkoopste medicijn mee

- Reacties 5

Patiënten krijgen in veel gevallen het goedkoopste merk van een bepaald medicijn van hun apotheek. Zelfs als de arts nadrukkelijk een bepaald merk voorschrijft in verband met medische noodzaak. Dat blijkt uit een onderzoek onder leden van Patiëntenfederatie Nederland.

De apothekers geven aan zich te houden aan prijsafspraken die zij maken met zorgverzekeraars. Die zouden de apothekers verplichten om te kiezen voor het goedkoopste middel.

Lees meer
Onnodige chemo’s door weigeren borstkankertest basispakket

Onnodige chemo’s door weigeren borstkankertest basispakket

- Reactie 1

Zo’n 1.000 borstkankerpatienten in Nederland zullen in de toekomst mogelijk een onnodige zware chemokuur moeten ondergaan. Een test die terugkerende borstkanker kan voorspellen, wordt niet mogelijk vergoed door de basisverzekering.

Dit tot grote woede van patiëntenverenigingen en oncologen. Zij zijn het oneens met de redenering van Zorginstituut Nederland, die stelt er twee keer zoveel vrouwen overlijden als borstkankerpatienten niet altijd met chemotherapie behandeld worden.

Lees meer
‘Patiënt heeft geen vrije huisartsenkeuze’

‘Patiënt heeft geen vrije huisartsenkeuze’

- geen reacties

Patiënten worden regelmatig geweigerd als zij willen overstappen van huisarts. Dat blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland. Huisartsen zitten vol of er blijken onderling afspraken zijn gemaakt.

Ieder jaar stappen honderdduizenden mensen over van huisarts, veelal vanwege verhuizing, maar ook omdat ze niet tevreden zijn over de kwaliteit van de geleverde zorg.

Lees meer

Zorgverzekering vergelijken 2019

Het kabinet gaat ervan uit dat de zorgverzekering per 1 januari 2019 weer duurder gaat worden. Volgens ramingen stijgt de nominale premie volgend jaar met 124 euro, ofwel 10,33 euro per maand.

De stijging wordt veroorzaakt door een aantal dingen:

 • Door de groeiende economie stijgen de lonen en prijzen in de zorg.
 • Vorig jaar is de zorgpremie te hoog geraamd, evenals de bijdrage voor ondernemers en gepensioneerden. Dit moet worden gecorrigeerd.
 • De zorgkosten stijgen, vooral door vergrijzen en nieuwe (en betere) medicijnen en behandeltechnieken in het basispakket.
 • De financiering van de wijkverpleging, die sinds enkele jaren onder de zorgverzekering valt, wordt nog tot 2020 doorberekend in de premie.

Nieuwe zorgverzekering

Omdat de premie stijgt, is het ook in 2019 de moeite waard om de huidige ziektekostenverzekering onder de loep te nemen en te vergelijken met het nieuwe aanbod van verzekeraars. Op deze manier kom je er snel achter hoeveel je kunt besparen bij eenzelfde zorgbehoefte.

Let bij het vergelijken vooral op de premie en de dekking die je daarvoor terugkrijgt. Op Zorgwijzer staan bovendien duizenden klantbeoordelingen van verzekerden. Zo krijg je een goed inzicht in de klanttevredenheid bij verschillende maatschappijen.

Overstappen

Net als vorig jaar hebben alle Nederlanders een week langer de tijd om een over te stappen van zorgverzekering voor 2019.

Vanaf dinsdag 13 november zijn alle nieuwe premies van de basis- en aanvullende verzekering bekend. Bij een overstap wordt je huidige zorgverzekering automatisch opgezegd.

Belangrijke data

Een overzicht van belangrijke data voor de zorgverzekering van volgend jaar:

18 september 2018

Prinsjesdag: op deze dag maakt het kabinet de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot de zorgverzekering van komend kalenderjaar.

Denk aan de hoogte van de nominale premie, de zorgtoeslag en de volledige begroting voor de volksgezondheid.

24 september 2018

Een week na Prinsjesdag is de datum waarop zorgverzekeraar DSW traditiegetrouw de eerste premie voor het nieuwe verzekeringsjaar bekend maakt.

Dit is vaak een leidraad voor de verzekeringspremie bij overige verzekeraars.

12 november 2018

De uiterste datum waarop alle zorgverzekeraars hun zorgpremie voor 2019 bekend moeten maken. Vanaf dit moment kun je een zorgverzekering vergelijken.

31 december 2018

Dit is de uiterste datum voor het wisselen van verzekeraar, waarbij je huidige zorgpolis automatisch wordt opgezegd.

31 januari 2019

Heb je jouw zorgverzekering voor 1 januari 2019 opgezegd? Dan kun je nog tot 31 januari 2019 een nieuwe zorgverzekering afsluiten.