Zorgverzekering 2019

Wat is er veranderd aan de zorgverzekering van 2019 en waar moet je op letten bij het vergelijken van je zorgverzekering?

Op zoek naar het laatste nieuws? Bezoek dan de volgende pagina: Zorgverzekering 2020.

“Vergelijken = besparen”

Het verschil tussen de goedkoopste en duurste zorgverzekering in 2019 bedraagt: 410 euro. Het loont daarom de moeite om je zorgverzekering te vergelijken met het overige aanbod van polissen.

Waarom vergelijken:

 • Enorme onderlinge premieverschillen (2019)
 • Veel zorgcollectieven stoppen
 • Bespaar tot 350 euro op je zorgverzekering met overstappen

Vergelijk hier zorgverzekeringen

“Collectief duurder uit”

Een collectief verzekerde betaalt gemiddeld 10 euro per maand meer aan zorgpremie dan wie een individuele zorgverzekering heeft afgesloten. Dat blijkt uit onderzoek van Radar.

Conclusie Radar:

 • Meer keuze bij individueel aanbod zorgverzekeringen
 • Je bent vaak onnodig aanvullend verzekerd
 • Vergelijk voor de beste zorgdeal

Zorgvergelijker 2019

“Vind de goedkoopste”

Een zorgverzekering is aan te vragen vanaf € 79,95 per maand. Dit is bij een maximaal eigen risico. Welke zorgverzekeraar is de goedkoopste met je zorgbehoefte in 2019?

Belangrijk bij overstap:

 • Je hebt altijd 14 dagen bedenktijd
 • Oude zorgverzekering wordt automatisch opgezegd
 • Online geregeld in 3 minuten

Vind de goedkoopste premie (2019)

Laatste nieuws

Enorme verschuiving klanten zorgverzekeringsmarkt

Enorme verschuiving klanten zorgverzekeringsmarkt

2 reacties

Er zijn dit jaar grote verschuivingen geweest in het aantal klanten bij de grote Nederlandse zorgverzekeraars: Achmea, VGZ, CZ en Menzis. Zo kreeg VGZ er dit jaar 200.000 nieuwe verzekerden bij. Achmea en CZ daarentegen zag hun marktaandeel afnemen. Zij moeten het in 2019 doen met ieder ruim 110.000 klanten minder

De verschuivingen vinden hun oorzaak in de enorme verschillen in zorgpremie tussen de basisverzekeringen en aanvullende verzekeringen. Veel consumenten zijn geschrokken van de fors hogere premies ten opzichte van 2018.

Lees het volledige artikel

Premie zorgverzekering 2 keer afgeschreven: en nu?

Premie zorgverzekering 2 keer afgeschreven: en nu?

3 reacties

Ben je eind vorig jaar overgestapt van zorgverzekering? Maar is er twee keer zorgpremie van je rekening afgeschreven? Maak je geen zorgen: hier is een logische verklaring voor. Je bent niet dubbel verzekerd en je krijgt de teveel betaalde premie weer automatisch op je rekening gestort. Het kan even duren voordat de opzegging van je oude zorgpolis verwerkt is.

Duurt het je te lang? Dan kun je de premie ook handmatig laten terugstorten via je bank. Dit noemt men storneren. Eventueel kun je ook contact opnemen met je oude verzekeraar om het proces te versnellen.

Lees het volledige artikel

Nederland telt 230.000 wanbetalers zorgverzekering

Nederland telt 230.000 wanbetalers zorgverzekering

4 reacties

Hoewel het aantal wanbetalers van de zorgverzekering is gedaald, zijn er nog altijd ruim 200.000 mensen met een betalingsachterstand van zes maanden of langer. Deze groep staat geregistreerd bij het CAK en betaalt een hogere, bestuursrechtelijke premie. Daarnaast kan er bij de wanbetaler beslag worden gelegd op loon, toeslagen of uitkeringen. Dit noemt men broninhouding.

Begin 2015 werd een piek bereikt van het aantal wanbetalers in Nederland, namelijk 330.000 mensen. Inmiddels is dat aantal middels overheidsmaatregelen en betere samenwerking teruggedrongen.

Lees het volledige artikel

Laatste kans om over te stappen van zorgverzekering

Laatste kans om over te stappen van zorgverzekering

geen reacties

Vandaag, op 31 december, is de laatste kans om voor 2019 een nieuwe zorgpolis te kiezen. Daarbij wordt de huidige zorgverzekering automatisch opgezegd en gaat de nieuwe verzekering in per 1 januari 2019. Ondanks de grote prijsverschillen, zijn veel Nederlanders huiverig bij het kiezen van een nieuwe verzekering.

Dat heeft grotendeels te maken met de collectieve korting die veel mensen krijgen via hun werkgever. Feit blijft dat die korting vaak gebakken lucht is en dat individueel verzekeren goedkoper is.

Lees het volledige artikel

Lastminute checklist: zorgverzekering vergelijken (2019)

Lastminute checklist: zorgverzekering vergelijken (2019)

geen reacties

Op zoek naar een nieuwe zorgverzekering, maar vind je het lastig om een keuze te maken voor een basisverzekering en/of aanvullende verzekering? Dan is het wellicht handig om deze checklist door te nemen. Daarin staan allerlei aandachtspunten die van pas kunnen komen wanneer je een zorgverzekering gaat vergelijken voor 2019.

Ook via telefoon en e-mail staan we je graag te woord bij vragen over onze zorgvergelijker of het zorgverzekeringsstelsel. We zijn op werkdagen tot 17:30 bereikbaar. Onthoud wel: je hebt nog 4 dagen om een nieuwe zorgpolis aan te vragen.

Lees het volledige artikel

Half miljoen Nederlanders kiezen zorgverzekering komende dagen

Half miljoen Nederlanders kiezen zorgverzekering komende dagen

geen reacties

Na kerst stappen ruim een half miljoen Nederlanders over van zorgverzekering. Dat zijn bijna de helft van het totaal aantal overstappers. De meeste consumenten vinden na kerst wel een gaatje in hun agenda. Bovendien is de urgentie de laatste dagen van het jaar het grootst.

De premie stijgt in 2019 met gemiddeld 80 euro per verzekerde. Door een andere zorgverzekering te kiezen bespaart men al snel enkele tientjes tot honderden euro’s per jaar. Dit is nog mogelijk tot en met 31 december. In dat geval word je oude zorgpolis automatisch voor je opgezegd.

Lees het volledige artikel

Overstappen zorgverzekering 2019: hoe doe je dat?

Overstappen zorgverzekering 2019: hoe doe je dat?

geen reacties

Je hebt nog een aantal dagen de kans om voor 2019 over te stappen van zorgverzekering. Er valt ook dit jaar veel te besparen (tot wel 350 euro) en te kiezen. Ben je van plan om over te stappen? Dan is het handig om een aantal aandachtspunten door te nemen. In dit artikel ga ik daar verder op in.

Wist je bijvoorbeeld dat je na een online overstap altijd 14 dagen bedenktijd hebt om je aanvraag kosteloos te annuleren? Dit is wettelijk vastgelegd en kan zonder opgave van reden.

Lees het volledige artikel

Angst en twijfel bij keuze nieuwe zorgverzekering

Angst en twijfel bij keuze nieuwe zorgverzekering

3 reacties

Veel Nederlanders zijn nog nooit gewisseld van zorgverzekeraar. Zij houden liever alles bij het oude en zijn misschien zelfs bang voor verandering. Die angst is niet logisch, want in de praktijk blijkt dat overstappen van zorgverzekering een hoop geld kan opleveren. Zo bedraagt het premieverschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering ruim 400 euro in 2019.

Gedragspsycholoog Marijke van Putten zocht, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, uit waarom mensen niet switchen.

Lees het volledige artikel

Zorgverzekering vergelijken 2019

De zorgverzekering wordt per 1 januari 2019 gemiddeld 6 en een halve  euro per maand duurder. Dat blijkt nadat alle verzekeraars de prijzen bekend hebben gemaakt.

De stijging van de zorgpremie kent een aantal oorzaken:

 • Door de groeiende economie stijgen de lonen en prijzen in de zorg. Hierdoor zijn de kosten van verzekeraars ook hoger.
 • Vorig jaar is de zorgpremie te hoog geraamd, evenals de bijdrage voor ondernemers en gepensioneerden. Dit moet worden gecorrigeerd.
 • De zorgkosten stijgen. Dit komt vooral vanwege de vergrijzing en door opname van nieuwe (en betere) medicijnen en behandeltechnieken in het basispakket.
 • De financiering van de wijkverpleging, die sinds enkele jaren onder de zorgverzekering valt, wordt nog tot 2020 doorberekend in de premie.

Nieuwe zorgverzekering

Omdat de premie stijgt, is het ook in 2019 de moeite waard om de huidige ziektekostenverzekering onder de loep te nemen en te vergelijken met het nieuwe aanbod van verzekeraars. Op deze manier kom je er snel achter hoeveel je kunt besparen bij eenzelfde zorgbehoefte.

Let bij het vergelijken vooral op de premie en de dekking die je daarvoor terugkrijgt. Op Zorgwijzer staan bovendien duizenden klantbeoordelingen van verzekerden. Zo krijg je een goed inzicht in de klanttevredenheid bij verschillende maatschappijen.

Overstappen

Vanaf nu is het mogelijk een eerlijke vergelijking te maken. Net als vorig jaar hebben alle Nederlanders een week langer de tijd om een over te stappen van zorgverzekering voor 2019.

Bij een overstap voor 1 januari wordt je huidige zorgverzekering automatisch opgezegd.

Belangrijke data

Een overzicht van belangrijke data voor de zorgverzekering van volgend jaar:

18 september 2018

Prinsjesdag: op deze dag maakt het kabinet de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot de zorgverzekering van komend kalenderjaar.

Denk aan de hoogte van de nominale premie, de zorgtoeslag en de volledige begroting voor de volksgezondheid.

24 september 2018

Een week na Prinsjesdag is de datum waarop zorgverzekeraar DSW traditiegetrouw de eerste premie voor het nieuwe verzekeringsjaar bekend maakt.

Dit is vaak een leidraad voor de verzekeringspremie bij overige verzekeraars.

12 november 2018

De uiterste datum waarop alle zorgverzekeraars hun zorgpremie voor 2019 bekend moeten maken. Vanaf dit moment kun je een zorgverzekering vergelijken.

31 december 2018

Dit is de uiterste datum voor het wisselen van verzekeraar, waarbij je huidige zorgpolis automatisch wordt opgezegd.

31 januari 2019

Heb je jouw zorgverzekering voor 1 januari 2019 opgezegd? Dan kun je nog tot 31 januari 2019 een nieuwe zorgverzekering afsluiten.