Zorgverzekering 2019

Wijzigingen zorgverzekering 2019

Het is onvermijdelijk dat de zorgverzekering per 1 januari 2019 weer duurder gaat worden. Sterker nog, zorgverzekeraar CZ heeft al aangekondigd dat de premie volgend jaar met minimaal 84 euro zal stijgen.

De stijging komt omdat de zorgkosten de laatste jaren alleen maar toenemen. Bovendien nemen de financiële reserves – die verzekeraars gebruiken om de premie te drukken – juist af. Hoeveel de premies precies gaan stijgen is onbekend, maar analytici gaan uit van ten minste 80 euro per verzekerde op jaarbasis.

Een zorgverzekering vergelijken, loont daarom ook in 2019 zeker de moeite.

 

Eigen risico

Mits het huidige kabinet aan de macht blijft, zal wel het wettelijke eigen risico gelijk blijven op 385 euro. Dit is vorig jaar al aangekondigd.

Basisverzekering

Ook aan de dekking van het basispakket zal waarschijnlijk niet getornd worden. De kans is zelfs groot dat er wederom nieuwe behandelingen en medicijnen aan de patiënt beschikbaar worden gesteld via het basispakket.

Houdt deze pagina in de gaten voor meer ontwikkelingen rondom de zorgverzekering in 2019.

Het laatste nieuws

 • Facebook kijkt mee bij zorgverzekeraars

  Een aantal zorgverzekeraars in Nederland maken gebruik van zogenaamde tracking pixels van Facebook. Dat houdt dat het surfgedrag van mensen die op de website zoeken naar medische informatie wordt bijgehouden. Ofwel, Facebook kan meekijken en op die manier gerichtere advertenties laten zien.

  Na deze berichtgeving is een aantal verzekeraars, zoals Menzis, gestopt met de tracking pixels. Het is onduidelijk of dit nu nog steeds gebeurd bij andere verzekeraars.

  Lees meer
 • Kabinet dreigt met boetes voor lange wachtlijsten GGZ

  Er wordt door verzekeraars en zorgaanbieders te weinig gedaan om de enorme wachtlijsten in de Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) op te lossen. Het kabinet dreigt daarom met boetes als er niet snel verbeteringen zichtbaar zijn.

  De staatssecretaris roept overigens ook patiënten zelf op om in actie te komen, bijvoorbeeld om over te stappen naar een andere behandelaar.

  Lees meer
 • Week van de Teek 2018: voorkom een tekenbeet

  De lente is weer begonnen, maar dat betekent ook dat de teek kan toeslaan. Tijdens de week van de Teek die van 16 tot en met 22 april plaatsvindt, wordt er daarom extra aandacht besteed aan teken, tekenbeten en de mogelijke gevolgen daarvan (Lyme). De week wordt georganiseerd door een groot aantal landelijke en lokale organisaties.

  ZorgWijzer draagt bij door middel van heldere informatievoorziening ter bescherming van tekenbeten en legt uit over de aanpak en zorgvergoedingen zodra iemand onverhoopt toch is gebeten door een teek.

  Lees meer
 • Zorgaanbieder sleept zorgverzekeraar steeds vaker voor rechter

  Zorgaanbieders stappen steeds vaker naar de rechter als ze het niet eens kunnen worden over een marktconforme vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg. En met enig success: een rechter in leeuwarden oordeelde dat het verschil in vergoeding tussen gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg maximaal 500 euro mag bedragen.

  Hoogleraar Wynand van de Ven denkt dat de prikkel om contracten met aanbieders af te sluiten hiermee dreigt te verdwijnen en dat dit leidt tot een explosieve kostenstijging in de zorg.

  Lees meer
 • Overheid pakt macht zorgkosten terug

  Het kabinet neemt de macht van de zorgkosten weer over van Zorginstituut Nederland. Daarmee wil men voorkomen dat ze gedwongen uitgaven moeten doen, zoals vorig jaar het geval was voor de verpleeghuiszorg: er moest toen structureel 2,1 miljard euro worden geinvesteerd.

  Het kabinet wil enkel betrokken worden bij financiële keuze, maar geeft aan zich niet te gaan bemoeien met de inhoud van kwaliteitsstandaarden- en eisen.

  Lees meer
 • VGZ: “Zorgpremie 2019 hoeft niet hard omhoog te gaan”

  Zorgverzekeraar VGZ is een stuk optimistischer als het gaat om de zorgpremie van 2019. In tegenstelling tot de concurrentie verwacht VGZ niet dat de premie van de zorgverzekering in 2019 met 7 euro per verzekerde per maand gaat stijgen. Althans niet bij VGZ.

  Door meerjarencontracten te sluiten met zorgaanbieders verwacht de verzekeraar dat er flinke kostenbesparingen zijn. Er is dan meer geld over om de premie laag te houden.

  Lees meer

Belangrijke data

 

 

18 september 2018

Prinsjesdag: op deze dag worden de belangrijkste wijzigingen met betrekking tot je zorgverzekering in 2019 bekend gemaakt, zoals de nominale premie, het eigen risico en de zorgtoeslag.

 

24 september 2018

Een week na Prinsjesdag is de datum waarop zorgverzekeraar DSW traditiegetrouw de eerste premie voor het nieuwe verzekeringsjaar bekend maakt. Dit is vaak een leidraad voor de verzekeringspremie bij overige verzekeraars.

 

12 november 2018

De uiterste datum waarop alle zorgverzekeraars hun zorgpremie voor 2019 bekend moeten maken. Vanaf dit moment kun je een zorgverzekering vergelijken.

 

31 december 2018

Dit is de uiterste datum voor het wisselen van verzekeraar, waarbij je huidige zorgpolis automatisch wordt opgezegd.