10 miljoen Nederlanders kiezen te dure zorgverzekering

- 2 reacties

Bijna 10 miljoen consumenten kiezen een te dure zorgverzekering. Zij betalen gemiddeld 93 euro per jaar teveel. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

In het onderzoek is alleen gekeken naar de verschillen tussen de premies van de basisverzekeringen in 2018. Op basis daarvan blijkt dat het gros van de verzekerden een onnodig dure polis hebben. Er is vrijwel altijd een goedkoper alternatief te vinden met vergelijkbare voorwaarden.

Merkloyaliteit

Hoe het komt dat veel consumenten onnodig duur zijn verzekerd, heeft meerdere oorzaken, blijkt uit het onderzoek van ACM en NZa.

Allereerst hebben veel verzekerden een merkloyaliteit, bijvoorbeeld omdat ze al vele jaren bij dezelfde verzekeraar zitten. Deze groep is tevreden over de service van hun verzekeraar en ziet geen aanleiding om voor een paar tientjes over te stappen.

Zelfde polis, andere premie

Maar ook schijndifferentiatie speelt een rol. Dat houdt in dat veel verzekeringen op het eerste gezicht veel van elkaar verschillen, maar in de praktijk vrijwel hetzelfde zijn.

Van alle 55 basisverzekeringen die worden aangeboden, zijn er maar 10 waarbij er noemenswaardige verschillen zitten. En dat terwijl er wel forse verschillen in de premie zitten.

Kortom, de consument vindt het moeilijk om basisverzekeringen van elkaar te onderscheiden. Hierdoor wordt soms onbedoeld voor een duurdere optie gekozen, omdat men denkt dat duurder ook beter is.

Collectieve verzekering

Ook het enorme aanbod collectieve zorgverzekeringen gooit roet in het eten. Deze verzekeringen zijn op het eerste gezicht aantrekkelijk geprijsd middels een collectieve korting. Maar wie verder kijkt, ziet dat de premie zonder korting al erg hoog is. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg spreekt van een sigaar uit eigen doos. Hij stelt dat er een einde moet komen aan de nepkortingen.

Door het grote verzekeringsaanbod en het gebrek aan transparantie is het voor de consument niet meer inzichtelijk wat nu echt voordelig is. Slechts 6 a 7 procent van de verzekerden stapt daarom over.

Oplossing

De oplossing ligt volgens de onderzoekers in het vergroten van de transparantie en het verkleinen van het polisaanbod. Ook de collectieve verzekering moet aan banden worden gelegd. Alleen zo wordt het voor de consument gemakkelijker om verzekeringen met elkaar te vergelijken.

Op Zorgwijzer zijn basisverzekeringen duidelijk van elkaar te onderscheiden, en wel op de volgende punten:

 • Premie
 • Type verzekering (voorwaarden)
 • Zorgkeuze
 • Klantwaardering

2 reacties op: “10 miljoen Nederlanders kiezen te dure zorgverzekering”

 • Er zijn 55 basisverzekeringen maar in jullie vergelijker zie ik er maar 20 terugkomen in de resultaten, dat is niet eens de helft van de markt?

  J. Jansen -

  Schrijf een reactie op: J. Jansen

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Vooral die oudjes van de samenleving zouden eens moeten overstappen. Die betalen echt veel te veel weet ik uit ervaring. Maar omdat wat nieuw is eng is blijven ze lekker bij hun dure cz of VGZ. Kom op grijze, kijk eens verder dan de geraniums!

  Adjudant -

  Schrijf een reactie op: Adjudant

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Schrijf een reactie

  Het e-mailadres blijft prive.