41 zorgverzekeraars in Nederland: wie hoort bij wie?

41 zorgverzekeraars in Nederland: wie hoort bij wie?

Artikel door: Koen Kuijper - 4 reacties

41 zorgverzekeraars in Nederland: wie hoort bij wie?

Tot en met 31 december kunnen Nederlanders weer een nieuwe zorgverzekering kiezen voor 2019. Op tv en radio wordt nu al veel geadverteerd met aanbiedingen en premies. Maar wat valt er precies te kiezen volgend jaar?

In 2019 kan er gekozen worden uit 41 zorgverzekeraars. Hieronder vallen verzekeraars, volmachten en onderliggende zorglabels. Ieder verzekeringslabel biedt één of meerdere basisverzekeringen aan. In 2019 zijn er ongeveer 60 basisverzekeringen waaruit gekozen kan worden.

De meeste Nederlanders hebben een naturapolis bij één van de grote vier ziektekostenverzekeraars: Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis. Deze maatschappijen hebben een gezamenlijk marktaandeel van 86,5 procent.

Infographic

In de onderstaande infographic worden alle verzekeraars getoond waar iedereen een zorgverzekering kan afsluiten. Collectieve verzekeringen die alleen toegankelijk zijn voor bepaalde doelgroepen, zoals ex-defensiepersoneel of de politie, worden hierin niet meegenomen.

(Klik op de afbeelding voor een vergroting)

Een groot deel van de bovenstaande zorgverzekeraars opereert zelfstandig, maar zijn wel onderdeel van een groter concern.

Voorbeelden:

 • Nationale Nederlanden
 • De Friesland
 • Anderzorg

Deze verzekeraars zijn zelf risicodrager.

Een risicodrager is verantwoordelijk voor het betalen van de zorgkosten (declaraties).

Wijzigingen

In 2019 vinden de volgende wijzigingen plaats in het aanbod zorgverzekeringen:

 • CZ introduceert een nieuw verzekeringslabel: Just. Dit label vervangt tevens CZdirect.
 • Het Zorgcollectief FNV Menzis wordt per 1 januari 2019 opgeheven.
 • Volmacht IAK heeft een nieuwe naam: One Underwriting
 • ProLife heeft een nieuwe basisverzekering: Principe Polis Budget

Overstappen

Tot en met eind december kun je wisselen van ziektekostenverzekeraar. Je huidige zorgpolis wordt dan automatisch voor je opgezegd.

Het is ook mogelijk om in de maand januari nog een zorgverzekering af te sluiten voor 2019, maar dan moet je zelf je zorgverzekering opzeggen.

4 reacties

 • Hhbaas

  er is al een 2 deling.gevaccineerden en niet gevaccineerden ,deze laatste groep word straks alees veboden.in 1940 mochten de joden niks meer sterdragen en in een joodse wijk wonen.straks worden wij ook afgezonderd van deze maatschappij?de SD ging pet de politie op joden jacht.straks op niet gevacineerden??waar gaan we heen met nederlan he

 • AAlex

  Joop, Zekur en Anderzorg zijn labels van grotere maatschappijen. Staan netjes in bovenstaand overzicht. Zekur onder VGZ, Anderzorg onder Menzis. Al die labels maken het overigens wel verwarrend. Zo moeten mensen in Amsterdam en Flevoland die het niet eens zijn met de handelswijze van Zilveren Kruis Achmea over het Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen goed opletten waar ze zich in 2019 verzekeren, want Achmea voert heel veel verschillende namen.

 • JJoop

  Waarom vergelijken jullie niet alle zorgverzekeringen? Bijv anderzorg en zekur ontbreken.

  • KKoen

   Beste Joop,
   Je kunt de premie en inhoud van deze verzekeringen wel degelijk vergelijken door ze toe te voegen bij ‘huidige zorgverzekeraar’ in de zorgvergelijker.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.