41 zorgverzekeraars in Nederland: wie hoort bij wie?

41 zorgverzekeraars in Nederland: wie hoort bij wie?

Artikel door: Koen Kuijper41 zorgverzekeraars in Nederland: wie hoort bij wie?

Tot en met 31 december kunnen Nederlanders weer een nieuwe zorgverzekering kiezen voor 2019. Op tv en radio wordt nu al veel geadverteerd met aanbiedingen en premies. Maar wat valt er precies te kiezen volgend jaar?

In 2019 kan er gekozen worden uit 41 zorgverzekeraars. Hieronder vallen verzekeraars, volmachten en onderliggende zorglabels. Ieder verzekeringslabel biedt één of meerdere basisverzekeringen aan. In 2019 zijn er ongeveer 60 basisverzekeringen waaruit gekozen kan worden.

De meeste Nederlanders hebben een naturapolis bij één van de grote vier ziektekostenverzekeraars: Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis. Deze maatschappijen hebben een gezamenlijk marktaandeel van 86,5 procent.

Infographic

In de onderstaande infographic worden alle verzekeraars getoond waar iedereen een zorgverzekering kan afsluiten. Collectieve verzekeringen die alleen toegankelijk zijn voor bepaalde doelgroepen, zoals ex-defensiepersoneel of de politie, worden hierin niet meegenomen.

(Klik op de afbeelding voor een vergroting)

Een groot deel van de bovenstaande zorgverzekeraars opereert zelfstandig, maar zijn wel onderdeel van een groter concern.

Voorbeelden:

  • Nationale Nederlanden
  • De Friesland
  • Anderzorg

Deze verzekeraars zijn zelf risicodrager.

Een risicodrager is verantwoordelijk voor het betalen van de zorgkosten (declaraties).

Wijzigingen

In 2019 vinden de volgende wijzigingen plaats in het aanbod zorgverzekeringen:

  • CZ introduceert een nieuw verzekeringslabel: Just. Dit label vervangt tevens CZdirect.
  • Het Zorgcollectief FNV Menzis wordt per 1 januari 2019 opgeheven.
  • Volmacht IAK heeft een nieuwe naam: One Underwriting
  • ProLife heeft een nieuwe basisverzekering: Principe Polis Budget

Overstappen

Tot en met eind december kun je wisselen van ziektekostenverzekeraar. Je huidige zorgpolis wordt dan automatisch voor je opgezegd.

Het is ook mogelijk om in de maand januari nog een zorgverzekering af te sluiten voor 2019, maar dan moet je zelf je zorgverzekering opzeggen.