6 belangrijkste wijzigingen voor zorgverzekering 2019

6 belangrijkste wijzigingen voor zorgverzekering 2019

Artikel door: Koen Kuijper - 22 reacties

6 belangrijkste wijzigingen voor zorgverzekering 2019

Op dinsdag 18 september is het Prinsjesdag. Wijzigingen rondom het basispakket, de zorgpremie en het eigen risico worden op die dag officieel bekend gemaakt.

Gaat de zorgpremie net als vorig jaar weer omhoog?

In de afgelopen maanden is een deel van de veranderingen rondom de zorgverzekering van 2019 al naar buiten gekomen. Zorgwijzer brengt daarom de belangrijkste wijzigingen die tot dusver bekend zijn voor je in kaart.

1. Zorgpremie 124 euro omhoog

Het is aannemelijk dat de premie van de zorgverzekering per 1 januari gaat stijgen. Zorgverzekeraar CZ heeft al een voorzichtige voorspelling gedaan dat verzekerden rekening moeten houden met een stijging van ten minste 84 euro op jaarbasis, ofwel 7 euro per maand. Maar het kabinet zelf gaat uit van maar liefst 124 euro per verzekerde.

De stijging wordt veroorzaakt door de groeiende economie en de alsmaar toenemende zorgkosten. Daar komt bij dat de financiële reserves – die verzekeraars gebruiken om de premie te drukken – juist afnemen.

2. Eigen risico blijft gelijk

Het eigen risico blijft wel gelijk op 385 euro. Dit is het gevolg van kabinetafspraken. Zolang de huidige regering aan de macht blijft, wordt het eigen risico bevroren. In 2021 zijn er nieuwe Tweede Kamerverkiezingen.

Doordat het eigen risico onveranderd blijft, bestaat de kans dat de zorgpremies hierdoor verder toenemen.

3. Maximum voor eigen bijdrage medicijnen

Per 2019 komt er een maximum van 250 euro voor de eigen bijdrage van geneesmiddelen. Op dit moment is er geen grens, wat betekent dat sommige patiënten soms fors moeten bijbetalen voor hun medicatie. Vooral mensen die ADHD-medicijnen gebruiken, hebben baat bij de nieuwe maatregel. Voor hen kan de eigen bijdrage op dit moment nog oplopen tot enkele honderden euro’s. Daar komt straks een einde aan.

Verzekeraars zijn bang dat medicijnen hierdoor duurder worden, omdat farmaceuten compensatieregelingen zullen afschaffen. Daardoor gaat er volgend jaar mogelijk voor meer medicijnen een eigen bijdrage gelden.

4. Hulp bij overgewicht vergoed

In 2019 hebben mensen met ernstig overgewicht recht op vergoeding van een Gecombineerd Leefstijl Interventieprogramma (kortweg: GLI). Er geldt wel de voorwaarde dat er sprake is van een verhoogd gewichtsgerelateerd gezondheidsrisico. De huisarts kan dit vaststellen.

De GLI richt zich op gewichtsvermindering door minder te eten en meer te bewegen. Met de patiënt wordt gewerkt aan leefstijl, voeding en gedrag. Ook het psychologische vlak wordt beetgepakt.

Een GLI kan worden aangeboden door een leefstijlcoach, diëtist of fysiotherapeut.

5. Paracetamol en voedingssupplementen geschrapt

Zware paracetamol (1000 mg dosering) wordt per 2019 niet langer vergoed vanuit de basisverzekering. Het ministerie van Volksgezondheid vindt dat patiënten de kosten voor het middel (één euro per week) zelf moeten kunnen dragen. De besparing levert de schatkist jaarlijks 20 miljoen euro op.

Er is nog een grote groep reumapatiënten die dagelijks 1000 mg (zware) paracetamol slikt om pijn te bestrijden. Zij moeten de kosten voor paracetamol vanaf volgend jaar zelf betalen. Daarbovenop komt nog dat bepaalde voedingssupplementen, zoals vitamines en mineralen, worden geschrapt uit het basispakket.

Door deze bezuinigingen gaan reumapatiënten 80 tot 200 euro per jaar aan extra zorgkosten maken.

6. Basisdekking oefentherapie bij COPD

Patiënten met COPD die gebruikmaken van oefentherapie krijgen vanaf volgend jaar direct vergoeding voor hun behandelingen. Op dit moment moeten de eerste 20 behandelingen uit eigen zak betaald worden.

Vanaf volgend jaar geldt alleen nog het eigen risico.

22 reacties

 • GGea

  Hoe zit het dan als jr 2x 500 gaat gebruiken chronisch?
  Wordt dat wel vergoed

 • LLoes Schriek

  Klopt het dat er een maximum aan vergoeding voor spullen, insuline, naalden etc voor diabetici komt in 2019

 • Mmarti

  Ik ben er ook achter wat voor een stel … het daar zijn in den Haag zit. Dit jaar heb ik ineens 600,- eigen bijdrage te betalen. Is niet vooraf gezegd en komt de rekening nu aan het einde van het jaar.
  Dit is gewoon een vorm van diefstal.
  Eerst hoge premie dan hoog eigen risico en dan nog (verkapt)een zgn. eigen bijdrage.
  weet wel wat ik bij de verkiezingen ga doen.

 • FF.Rutenfrans

  Na 16 jaar fysio therapie en oefentherapie komt er in 2019 hier een eind aan. Na da ze er hart patiënten en reuma patiënten gaan er nu ook dr COPD patiënten eraan door de bezuinigingen op de zorg. Door miljarden steun te geven aan de ondernemers moeten nu de chronischezieken het zelf maar gaan betalen wat natuurlijk niet lukt van mijn AOW en een klein pensioentje. De laatste jaren van mijn leven maar elke dag pijnleiden een mooi vooruitzicht. De miljarden klotsen tegen de wanden bij de zorgverzekeraars en de patiënten hebben het nakijken met dit rechtse kabinet.

 • HHennie

  Wij hebben alleen WAO.waar moet ik mijn eten en dergelijke van betalen.als ik huur energie betaald heb is dat al bijna op,en dan nog de zorgpremie erbij.een schande is dit.wat dit kabinet ons aandoet

  • EEllie

   je bent zelf verantwoordelijk voor je leven. Je kunt niet mopperen op premies die er voor zorgen dat je, wat je ziekte ook zal zijn, je geholpen gaat worden. Waar denk je anders dat dat betaald van gaat worden, en vooral: door wie?

  • JJanWillem

   Wat een dom antwoord Ellie. Wij leven in een graai cultuur. Rutte en zijn mede mensen in dit kabinet zorgen ervoor dat het grote geld in de zakken verdwijnt van de alsmaar rijker wordende directeuren, managers, enz enz.. daardoor wordt de zorg duurder, niet door productie kosten. Aangezien de directeur van bv een medicijn productie 20 % salaris verhoging moet hebben net als zijn managers, is het logisch dat het medicijn duurder wordt. Als al dat geld wat er aan salarisverhogingen wordt betaald, nu eens naar de werkelijke zorg zou gaan, ipv naar het plezierjacht van de directeur, kan iedereen zijn medicijn vergoed krijgen. Maar ja, zal jou worst wezen natuurlijk. Jij hebt natuurlijk geen medicijnen nodig. Ik mag hopen dat dat voor jou en mensen die net zo denken als jij, heel snel veranderd. Dan merk je het wel.

  • JJeroen

   Ach ach Jan-Willem toch…
   Is dat allemaal echt gebeurd? Waar?

 • MMirza

  mensen dit is Rutte,deze mensen hebben geen gevoel voor zieke mensen,alles woord comerceel,het gaat om geld,waarom is in belgie zo goedkoop,mijn dochter woont daar,en zij betaalt 150euro zorgpremie per jaar,is Belgie soms niet in europa ofzo .deze ned,regering heb geld zat om naar het buitenland te sturen,en niet voor eigen volk.mensen wordt wakker kom op straat.anders blijft regering ons uitmelken.

  • PPaul

   Ik kan je verzekeren: in België is de zorg net zo duur als in Nederland, alleen wordt het op een andere manier betaald. Namelijk door de regering (uit de belastingopbrengst of door schulden te maken), door de premies en door eigen bijdragen van de patiënten. Linksom of rechtsom, uiteindelijk betalen de inwoners de prijs. Via de belastingen, de premie en de eigen bijdrage. Wonderen zijn er niet.

 • Hhar

  Mensen met een AOWtje zijn en gaan nog meer de armoede in.
  Het is beter in de gevangenis als dat je van een AOWtje moet komen schijnt.

  • DDushii

   Wat een onzin weer, in de gevangenis is het echt niet beter. Zeker nooit vast gezeten?

 • MMaria

  De normale inkomens krijgen het moeilijk alles wordt duurder en dan nog eens de energie belasting omhooggevallen dus rutten wij kunnen het bijna niet meer betalende rutten die 25 miljoen die je naar Rusland hebt gestuurd hadden je beter aan de Nederlander kunnen besteden

 • LLissa

  Nou ik vraag mij af hoe dat dan moet gaan bij met mijn b12 insufficiëntie ik moet dat spul spuiten en heb dus de ampullen , spuiten en naalden etc. nodig is niet even een pilletje . Ik zet de spuiten zelf maar vraag mij af of het zetten van de prikken door de huisarts voor vele mensen die dat niet kunnen nog wel vergoed gaat worden . Het niet zetten van deze injecties kan rolstoelgebruik door rugklachten en alzheimer veroorzaken wat uiteindelijk veel meer kosten met zich mee brengt . Wat een ontzettend fout beleid weer !!!

 • GGerrit

  Wat een stel boeven daar in de regering, heb de paracetamol 1000 hard nodig bij Tramadol voor de pijnen die ik heb.
  Moet nu gaan zoeken samen met de huisarts naar een ander (lees veel duurder ) medicijn, is echt niet normaal hoe je hier in Nederland behandeld wordt als je ziek bent.

  • PPetra

   Boeven is zachtjes uitgedrukt het zijn gewoon schoften

 • NN.Rajram

  Zo een regeling maak AOW snel dood .
  Zo een manier ruim ze op dan kan geld over houwen, veel succes met je regeling de AOW gaan snel dood zonder medicatie goed zo

 • WWini

  Het is een zooitje weg met de VVD klopt zak die mark Rutte.de rijke worden rijker en de armen worden armen je wordt gewoon uit bekleedt door dat zooitje in den Haag.

 • LLaura

  Wat sneu dat mensen met reuma straks volop kunnen betalen terwijl mensen met overgewicht wat ze meestal zelf veroorzaken wel een vergoeding krijgen! echt belachelijk!

 • AAngelie

  Denkt de overheid er ook nog een keer aan dat het betaalbaar moet blijven voor de mens? Ik vind het echt van de zotte wat de premies zijn. ik begrijp dat er veel zorgvraag is, maar is er nou niks anders te regelen? Ik heb een normaal salaris maar mensen met een AOWtje ……….heb ik echt medelijden mee!
  Overheid doe er wat aan!!

 • RRon

  Helder Koen,

  Hoe zit t met de zorgtoeslag? Stijgt die wel mee?

  • KKoen

   Beste Ron,

   De zorgtoeslag zal waarschijnlijk meestijgen met de premietoename. De minma worden dus gecompenseerd. Exacte bedragen volgen later dit jaar.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.