Aanvullende zorgverzekering in 2019: voordelig of niet?

Koen Kuijper geen reacties

Ruim 80 procent van alle verzekerden heeft een aanvullende verzekering of tandartsverzekering. Veel Nederlanders betalen echter onnodig veel premie voor hun verzekering, omdat ze te uitgebreid zijn verzekerd. Ze betalen meer premie voor hun aanvullende pakket dan dat zij daaruit vergoed krijgen van hun verzekeraar. En dat is zonde van het geld.

Hieronder leg ik uit wanneer het wel of juist niet voordelig is om een aanvullende verzekering of tandartsverzekering af te sluiten.

Wat dekt een aanvullende verzekering?

Om te beginnen is het handig om stil te staan bij wat een aanvullende verzekering kan vergoeden. Een aanvullende verzekering dekt namelijk zorg die niet (volledig) uit de basisverzekering wordt vergoed.

Enkele voorbeelden:

  • Tandartskosten (bijvoorbeeld controles, mondhygiëne en vullingen)
  • Alternatieve geneeswijzen (bijvoorbeeld chiropractie, acupunctuur en natuurgeneeskunde)
  • Fysiotherapie
  • Podotherapie en steunzolen
  • Reisvaccinaties

Goed om te weten, is dat er geen eigen risico geldt bij zorg die wordt vergoed door de aanvullende verzekering.

Daarnaast geldt er geen wettelijke acceptatieplicht voor aanvullende verzekeringen. Dat houdt in dat sommige verzekeraars een medische acceptatieprocedure hanteren voor bepaalde uitgebreide pakketten.

Wel of niet voordelig?

De grote vraag voor veel mensen is of het voordelig is om een aanvullende verzekering af te sluiten in 2019.

Dit kun je als volgt bepalen:

Aanvullende verzekering: ja of nee?

  1. Bepaal welke zorg je nodig hebt, bijvoorbeeld medicijnen, ziekenhuiszorg en fysiotherapie.
  2. Ga na welke kosten uit de basisverzekering worden vergoed of alleen uit de aanvullende verzekering.
  3. Maak een inschatting van de zorgkosten die je in 2019 verwacht te maken, maar die buiten de dekking van de basisverzekering vallen. Bijvoorbeeld: 6 behandelingen fysiotherapie (180 euro) en 160 euro aan tandartskosten.
  4. Ga na in hoeverre een aanvullende verzekering deze kosten vergoed en hoeveel premie je moet betalen. Bijvoorbeeld: de tandartsverzekering kost 11,50 euro per maand en dekt 75 procent van de tandheelkundige kosten tot maximaal 250 euro.

Tot slot:

Maak de inschatting of de premie die je jaarlijks moet betalen voor de aanvullende verzekering hoger of lager is dan de zorgkosten die je gebruikt én vergoed krijgt:

5. Betaal je op jaarbasis meer premie dan je vergoed krijgt? Dan ben je onvoordelig uit. Het is dan goedkoper om wat geld apart te houden om deze kosten zelf te betalen.
6. Betaal je minder premie dan je vergoed krijgt? Dan ben je voordelig uit met een aanvullende verzekering. Let wel goed op de voorwaarden.

Steeds duurder

Het afsluiten van een aanvullende verzekering wordt steeds duurder. Sterker nog, de verwachting is dat deze vorm van verzekeren op langere termijn niet meer mogelijk zal zijn, omdat verzekeraars er structureel verlies op lijden. Daarvoor waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB).

Koen Kuijper van Zorgwijzer over de aanvullende verzekering:

“Een groot deel van de Nederlanders heeft een aanvullende verzekering en/of tandartsverzekering, maar maakt te weinig gebruik van de dekkingen in deze verzekering. Dat is weggegooid geld. Veel consumenten kijken bij het afsluiten van een zorgverzekering namelijk niet of een aanvullende polis wel echt voordelig is. Zij calculeren niet, maar verzekeren zich ‘gewoon’ aanvullend. In de praktijk is soms voordeliger om bepaalde zorgkosten zelf te betalen in plaats van te verzekeren.”

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.