ADHD-medicijnen goedkoper in 2019

- 18 reacties

Voor ADHD-patiënten die dure medicatie gebruiken, is er goed nieuws: in 2019 komt er een limiet van 250 euro voor bijbetaling van geneesmiddelen. Het bedrag boven de 250 euro moet de zorgverzekeraar vergoeden.

Het kabinet wil de kosten van geneesmiddelen beheersen en daarom wordt deze maatregel doorgevoerd.

Veel gebruikers van ADHD-medicijnen betalen op dit moment nog honderden euro’s per jaar aan eigen bijdrage voor hun medicatie. Voor sommige geneesmiddelen lopen de kosten zelfs op tot meer dan 1.000 euro. Door de nieuwe grens zijn zij volgend jaar dus fors goedkoper uit.

Maximale vergoeding medicijnen

Medicijnen komen alleen in aanmerking voor vergoeding als deze geregistreerd zijn in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Daarin staat per werkzame stof, dosering en merk wat de maximale vergoedingen zijn vanuit de basisverzekering. Maar als de prijs van een middel hoger is dan de maximale vergoeding, moet de patiënt een deel zelf betalen: de ‘eigen bijdrage’.

Deze eigen bijdrage wordt per 2019 begrensd op 250 euro per jaar per patiënt. Alles daarboven wordt door de zorgverzekeraar vergoed. Kortom, iemand die in 2018 nog 1.000 euro aan eigen bijdrage kwijt was voor Methylfenidaat of Dexamfetamine hoeft volgend jaar maar 250 euro te betalen.

Verschil eigen risico

Houdt er rekening mee dat je voor ADHD-medicijnen naast een eigen bijdrage ook een eigen risico betaalt. De eigen bijdrage en het eigen risico zijn dus twee verschillende dingen:

Eigen risico Eigen bijdrage
Een vast drempelbedrag (385 euro) dat wordt betaald voor de meeste zorg uit de basisverzekering Geldt alleen voor bepaalde zorgvormen. De eigen bijdrage stapelt zich normaal gesproken niet op gedurende het jaar (behalve voor medicijnen, vanaf 2019)
Kan niet worden gedekt middels een aanvullende verzekering Kan worden gedekt door een aanvullende verzekering

Aan de hand van de onderstaande voorbeelden wordt uitgelegd hoe het eigen risico en de eigen bijdrage werken.

Voorbeeld

Stijn gebruikt dagelijks Dexamfetamine (3 tabletten van 5 mg) voor ADHD. De totale jaarlijkse kosten bedragen 1050 euro. De zorgverzekeraar hoeft op grond van de Zorgverzekeringswet (basispakket) echter maar 140 euro te vergoeden. Over het deel wat vergoed wordt, moet Stijn 140 euro aan eigen risico betalen. De resterende 910 euro valt onder zijn eigen bijdrage. In de praktijk komt het erop neer dat de volledige kosten voor eigen rekening vallen.

In de nieuwe situatie (per 1 januari 2019) verandert dit:

Oude situatie (2018) Nieuwe situatie (2019)
 • Medicijnkosten: 1050 euro
 • Eigen bijdrage: 910 euro
 • Zorgverzekeraar vergoedt maximaal: 1050 – 910 = 140 euro
 • Eigen risico: 140 euro
 • Medicijnkosten: 1050 euro
 • Eigen bijdrage: 250 euro
 • Zorgverzekeraar vergoedt maximaal: 1050 – 250 = 800 euro
 • Stijn betaalt 385 euro eigen risico. Kortom, de zorgverzekeraar dekt: 800 – 385 = 415 euro.

Als Stijn in de nieuwe situatie al zijn eigen risico had betaald, zou de zorgverzekeraar dus 800 euro aan kosten vergoeden.

Eigen bijdrage verzekeren

Het is ook in 2019 mogelijk om de eigen bijdrage te verzekeren als je helemaal geen eigen bijdrage wilt betalen. Daarvoor kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Houdt er rekening mee dat verzekeraars voorwaarden kunnen stellen aan de medicijnen waarvoor de vergoeding geldt. Zo sluiten sommige verzekeraars ADHD-medicijnen uit.

18 reacties op: “ADHD-medicijnen goedkoper in 2019”

 • Hoi mijn zoon gebruikt conserta 1×27 mg em1x 36 mg krijg ik deze bijdrage vergoed (€250 zelf betalen de rest wirs dan wel vergoed?)

  susan -

  Schrijf een reactie op: susan

  Het e-mailadres blijft prive.
 • LS,

  Ik heb twee kinderen die beide Concerta MVA 36mg gebruiken. We betalen circa 85 euro per kwartaal; dus circa 340 euro per jaar per kind. Wat gaat het mij kosten per kind vanaf 2019 als ik geen aanvullende verzekering heb om voor de Concerta 36mg te dekken?

  Bedankt voor uw reactie.

  Joel -

  Schrijf een reactie op: Joel

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Hoe zit het dan met strattera.
  99.95 per maand

  Jelanda -

  Schrijf een reactie op: Jelanda

  Het e-mailadres blijft prive.
 • Kinderen betalen toch geen eigen risico? Dus voor hun blijft het te betalen bedrag voor adhd medicatie toch max.250,00 voor 2019?
  Dan kan ik eindelijk naar strattera omdat die voor ons dit jaar te duur was.
  Het is nu een drama voor hem om telkens die schommelingen te hebben vanwege zijn dubbele diagnose adhd/ass.

  Eveline -

  Schrijf een reactie op: Eveline

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Beste Eveline,
   Je haalt de eigen bijdrage en het eigen risico door elkaar. Dat zijn twee verschillende dingen, zie ook: https://www.zorgwijzer.nl/faq/verschil-eigen-risico-eigen-bijdrage

   Koen -

   Schrijf een reactie op: Koen

   Het e-mailadres blijft prive.
  • Volgens mij haalt ze die 2 dingen niet door elkaar. Voor kinderen hoeft voortaan nog maar maximaal 250,- betaald te worden voor bijvoorbeeld strattera (eigen bijdrage). Een volwassene zou hier 250 + 385 aan kwijt zijn (eigen bijdrage + eigen risico), zoals in jullie voorbeeld.

   Floor -

   Schrijf een reactie op: Floor

   Het e-mailadres blijft prive.
  • ik betaal voor kleinzoon van 4 die foetale alcohol simdroom heeft en adhd 85 euro voor 27 tabletjes is me nog al een bedrag

   l willemsen -

   Schrijf een reactie op: l willemsen

   Het e-mailadres blijft prive.
  • Kijk zo is die duidelijk heb ook 2 kinderen met ADHD en beide medicatie waarvan 1 volgend jaar 18 wordt … dus dat wordt nog wat

   Debby -

   Schrijf een reactie op: Debby

   Het e-mailadres blijft prive.
 • Ik vind het allemaal erg vaag.
  Voor volwassenen met ADHD is dit misschien gunstig. Maar ik heb 2 kids die beiden concerta gebruiken per kind betaal ik nu 85 euro per 3 maanden aan eigen bijdrage. Ik had dit jaar een verzekering die dit vergoedde tot Max 1250 per jaar. Dezelfde verzekering vergoed in 2019 nog Max 250 euro. Dit betekend dus dat ik juist heel veel zelf moet gaan betalen ten opzichte van vorig jaar. En overstappen is lastig want veel verzekeraars weigeren kids die ADHD medicatie gebruiken voor de aanvullende verzekering. Ik wordt doodmoe van die medicatie discussie de kinderarts schrijft niets voor niks Concerta voor i.p.v. de gebruikelijke methylfenidaat. Zullen leerkrachten ook blij mee zijn kids die alleen van de concerta af moeten omdat het onbetaalbaar wordt. Dus weer 20 wekkers op het bureau omdat kinderen nu eenmaal vaak te jong zijn om het zelf in te regelen.

  Mar -

  Schrijf een reactie op: Mar

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Dan betaal je nu per kind jaarlijks 340 euro eigen bijdrage. In 2019 betaal je nooit meer dan 250 euro eigen bijdrage. Dus betaal je 90 euro minder. Of mis ik iets?

   Een zorgverzekeraar kan dus ook niet meer dan die 250 euro vergoeding aanbieden. En dan is een aanvullende verzekering misschien overbodig.

   Woei -

   Schrijf een reactie op: Woei

   Het e-mailadres blijft prive.
 • Beste Koen,
  Er staat in je artikel dat je de eigen bijdrage op ADHD medicatie met een aanvullende verzekering kan verzekeren: dit is onjuist. Ik ken geen enkele verzekering die dit doet, alle verzekeraars hebben dit zojuist geschrapt uit hun voorwaarden…..
  Maar…. met een maximale bijdrage van 250 pp gaan de adhd-ers er in iedergeval op voorruit ten opzichte van 2018.

  Lies -

  Schrijf een reactie op: Lies

  Het e-mailadres blijft prive.
  • Beste Lies,
   Bedankt voor je reactie. Echter zijn er nog wel degelijk verzekeringen die de eigen bijdrage voor ADHD-medicatie vergoeden: https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/adhd-medicijnen

   Ga maar eens kijken in de polisvoorwaarden.

   Koen -

   Schrijf een reactie op: Koen

   Het e-mailadres blijft prive.
  • Koen, je verwijst naar informatie die geldt voor 2018, bv voor interpolis (achmea geld dit in 2019 niet meer).

   Martijn -

   Schrijf een reactie op: Martijn

   Het e-mailadres blijft prive.
  • Klopt. Waaruit maak je op dat dit in 2019 niet meer geldt? De premies en voorwaarden zijn op dit moment nog niet bekend.

   Koen -

   Schrijf een reactie op: Koen

   Het e-mailadres blijft prive.
  • Hallo Koen, vanmiddag mijn polis van Interpolis gekregen voor 2019. Helaas vervalt in 2019 de vergoeding van €200,00 per persoon per kalenderjaar.
   Mijn zoon en ik slikken dexamfetamine 4x,2,5 mg per dag. Ik weet nu niet of 2,5mg wel wordt vergoed. Nog veel om uitzoeken. Jij ook succes.

   Elena -

   Schrijf een reactie op: Elena

   Het e-mailadres blijft prive.
  • Elena, op dexamfetamine 5mg zit geen eigen bijdrage! Ik zou als ik jullie was over stappen op halve pilletjes, scheelt je een boel geld!

   Floor -

   Schrijf een reactie op: Floor

   Het e-mailadres blijft prive.
  • Bij Stad Holland kun je àlle medicatie die wordt voorgeschreven door een arts die buiten de vgs valt tot €1000 per jaar vergoedt.

   Meerkosten van die specifieke polis ca €65 per maand…

   Babette -

   Schrijf een reactie op: Babette

   Het e-mailadres blijft prive.
  • Hoi Baneete lees net op zorgwijzer dat Stad Holland in 2019 geen vergoeding meer geeft voor ADHD medicatie

   Debby -

   Schrijf een reactie op: Debby

   Het e-mailadres blijft prive.
 • Schrijf een reactie

  Het e-mailadres blijft prive.