ADHD-medicijnen goedkoper in 2019

ADHD-medicijnen goedkoper in 2019

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

ADHD-medicijnen goedkoper in 2019

Voor ADHD-patiënten die dure medicatie gebruiken, is er goed nieuws: in 2019 komt er een limiet van 250 euro voor bijbetaling van geneesmiddelen. Het bedrag boven de 250 euro moet de zorgverzekeraar vergoeden.

Het kabinet wil de kosten van geneesmiddelen beheersen en daarom wordt deze maatregel doorgevoerd.

Veel gebruikers van ADHD-medicijnen betalen op dit moment nog honderden euro’s per jaar aan eigen bijdrage voor hun medicatie. Voor sommige geneesmiddelen lopen de kosten zelfs op tot meer dan 1.000 euro. Door de nieuwe grens zijn zij volgend jaar dus fors goedkoper uit.

Maximale vergoeding medicijnen

Medicijnen komen alleen in aanmerking voor vergoeding als deze geregistreerd zijn in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Daarin staat per werkzame stof, dosering en merk wat de maximale vergoedingen zijn vanuit de basisverzekering. Maar als de prijs van een middel hoger is dan de maximale vergoeding, moet de patiënt een deel zelf betalen: de ‘eigen bijdrage’.

Deze eigen bijdrage wordt per 2019 begrensd op 250 euro per jaar per patiënt. Alles daarboven wordt door de zorgverzekeraar vergoed. Kortom, iemand die in 2018 nog 1.000 euro aan eigen bijdrage kwijt was voor Methylfenidaat of Dexamfetamine hoeft volgend jaar maar 250 euro te betalen.

Verschil eigen risico

Houdt er rekening mee dat je voor ADHD-medicijnen naast een eigen bijdrage ook een eigen risico betaalt. De eigen bijdrage en het eigen risico zijn dus twee verschillende dingen:

Eigen risicoEigen bijdrage
Een vast drempelbedrag (385 euro) dat wordt betaald voor de meeste zorg uit de basisverzekeringGeldt alleen voor bepaalde zorgvormen. De eigen bijdrage stapelt zich normaal gesproken niet op gedurende het jaar (behalve voor medicijnen, vanaf 2019)
Kan niet worden gedekt middels een aanvullende verzekeringKan worden gedekt door een aanvullende verzekering

Aan de hand van de onderstaande voorbeelden wordt uitgelegd hoe het eigen risico en de eigen bijdrage werken.

Voorbeeld

Stijn gebruikt dagelijks Dexamfetamine (3 tabletten van 5 mg) voor ADHD. De totale jaarlijkse kosten bedragen 1050 euro. De zorgverzekeraar hoeft op grond van de Zorgverzekeringswet (basispakket) echter maar 140 euro te vergoeden. Over het deel wat vergoed wordt, moet Stijn 140 euro aan eigen risico betalen. De resterende 910 euro valt onder zijn eigen bijdrage. In de praktijk komt het erop neer dat de volledige kosten voor eigen rekening vallen.

In de nieuwe situatie (per 1 januari 2019) verandert dit:

Oude situatie (2018)Nieuwe situatie (2019)
  • Medicijnkosten: 1050 euro
  • Eigen bijdrage: 910 euro
  • Zorgverzekeraar vergoedt maximaal: 1050 – 910 = 140 euro
  • Eigen risico: 140 euro
  • Medicijnkosten: 1050 euro
  • Eigen bijdrage: 250 euro
  • Zorgverzekeraar vergoedt maximaal: 1050 – 250 = 800 euro
  • Stijn betaalt 385 euro eigen risico. Kortom, de zorgverzekeraar dekt: 800 – 385 = 415 euro.

Als Stijn in de nieuwe situatie al zijn eigen risico had betaald, zou de zorgverzekeraar dus 800 euro aan kosten vergoeden.

Eigen bijdrage verzekeren

Het is ook in 2019 mogelijk om de eigen bijdrage te verzekeren als je helemaal geen eigen bijdrage wilt betalen. Daarvoor kun je een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Houdt er rekening mee dat verzekeraars voorwaarden kunnen stellen aan de medicijnen waarvoor de vergoeding geldt. Zo sluiten sommige verzekeraars ADHD-medicijnen uit.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.