Angst en twijfel bij keuze nieuwe zorgverzekering

Angst en twijfel bij keuze nieuwe zorgverzekering

Artikel door: Koen Kuijper - 3 reacties

Angst en twijfel bij keuze nieuwe zorgverzekering

Ruim 60 procent van de Nederlanders is sinds de invoering van het nieuwe zorgstelsel in 2006 nog nooit overgestapt van zorgverzekering. Dat is opvallend, aangezien er jaarlijks honderden euro’s te besparen zijn. Veel Nederlanders zijn kennelijk ongevoelig voor de forse prijsverschillen die er ieder jaar weer zijn.

Hoe komt het toch dat maar 6 tot 7 procent van de Nederlanders jaarlijks wisselt van zorgverzekering?

Onderzoek

Ook het ministerie van Economische Zaken vroeg zich dat af. Zij vroegen aan gedragspsycholoog Marijke van Putten dit te onderzoeken.

Wat blijkt? Angst en twijfel spelen een belangrijke rol.

In het model van van Putten zijn er drie chronologische fases waarin mensen afhaken bij het kiezen van een andere zorgverzekering:

 1. Geen tijd en moeite nemen om zich in zorgverzekeringen te verdiepen
 2. Complexiteit en keuzestress bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering
 3. Uitstelgedrag bij het afsluiten van de verzekering

Fase 1

De meeste mensen zitten in fase 1. Ze ondernemen niets. Voor hen is er onvoldoende reden om over te stappen, ook al valt er genoeg te besparen. Een deel van deze groep denkt denkt: ik weet wat ik heb en wat ik betaal dus ik zit goed.

Een andere deel van de groep vindt dat het heel veel tijd kost om zich erin te verdiepen en dat het maar weinig oplevert. `

Fase 2

De tweede groep mensen vindt dat er teveel keuze en complexiteit is bij het kiezen van een zorgverzekeraar. Zij zien door de bomen het bos niet meer en zijn bang om een verkeerde keuze te maken.

Ze laten liever alles bij het oude dan te veranderen. Nederlanders zijn vrij conservatief en nuchter. Als het goed is, dan is het goed.

Fase 3

De laatste groep mensen bevinden zich in fase 3. Zij zijn zich ervan bewust dat wisselen van zorgverzekeraar verstandig en/of voordelig is. Ondanks dat stellen zij het afsluiten van de verzekering uit tot het laatste moment. Het is dan ook niet verrassend dat de meeste Nederlanders in de laatste paar dagen van het jaar nog een wisselen van verzekeraar. De urgentie is dan het hoogst.

Een deel van de Nederlanders wacht te lang met het doorhakken van de knoop, tot het moment dat overstappen niet meer mogelijk is. Zij zitten weer een jaar vast aan dezelfde zorgverzekering.

Onterecht

Volgens psychologen is de angst en twijfel bij verandering vaak niet terecht. Voor veel mensen is overstappen van zorgverzekering een verstandige beslissing die een hoop geld kan besparen.

Om mensen meer bewust te maken van het feit dat overstappen gemakkelijk is en geld oplevert, heeft de overheid een radiospotje gemaakt. Bovendien houdt marktwerking tussen verzekeraars de markt gezond en vergroot dit de keuzemogelijkheden van de verzekerde.

Bron: AD

3 reacties

 • Hhar

  Peer,

  Bekijk de Rotterdam Gemeente polis is van de VGZ.wel duurder maar veel wordt er vergoed

 • PPeer

  Na een infarct moet ik me bijverzekeren omdat ik meer zorg/therapie nodig heb. Helaas zijn mijn inkomsten sterk verminderd en stijgt de zorgverzekering en wordt mijn CZ- polis ook nog uitgekleed op therapie die ik goed kan gebruiken. Extra kosten 450,00 per jaar. Nu moet ik gaan uitzoeken welke zorgverzekering voor mij interessant is. Dit kost mij zoveel energie en hoofdpijn dat ik daarvoor hulp moet inroepen. Heel moeilijk voor mij uit te zoeken, welke therapie waar wel vergoed wordt.
  “Geweldig stelsel van marktwerking in de zorgverzekeringen.”

 • HHar

  Het is toch een vervelend gezoek voor velen.
  Zeker voor de chronisch zieken.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.