Binnenkort op wintersport? Pas je zorgverzekering aan!

Binnenkort op wintersport? Pas je zorgverzekering aan!

Artikel door: Koen Kuijper - geen reacties

Binnenkort op wintersport? Pas je zorgverzekering aan!

Heb je voor 2019 een wintersportvakantie gepland? Dan is het slim om je huidige zorgverzekering even te checken. Mogelijk dekt je huidige zorgpolis namelijk niet alle medische kosten op de wintersportbestemming, bijvoorbeeld na een ongeval. Een ski-ongeluk kan zomaar 3.000 euro kosten. Hoe voorkom je dat je deze kosten niet (deels) zelf moet betalen?

Misschien is het daarom slim om je verzekeringspolis aan te passen of een nieuwe zorgverzekering te kiezen. Hieronder bespreek ik de mogelijkheden.

Wat dekt de basisverzekering?

De medische tarieven op je wintersportbestemming, bijvoorbeeld Frankrijk of Oostenrijk, liggen meestal hoger dan in Nederland. De basisverzekering dekt echter alleen spoedeisende medische kosten tot aan het tarief dat in Nederland gebruikelijk is. Zijn de kosten op de wintersportbestemming voor spoedeisende hoger dan in Nederland? Dan betaal je zelf het verschil en dat kan flink in de kosten lopen.

De basisverzekering vergoedt wel het medisch noodzakelijke ziekenvervoer per helikopter of de skibanaan vanaf de piste.

Wat wordt niet gedekt?

Een gipsvlucht naar Nederland, die niet medisch noodzakelijk is, wordt niet gedekt door de basisverzekering. Ook als je op locatie medicijnen meekrijgt die in Nederland niet zijn geregistreerd, krijgt je hiervoor geen vergoeding van de verzekeraar.

Extra verzekering afsluiten

Je kunt twee dingen doen om de geneeskundige dekking tijdens je skivakantie uit te breiden:

  • Sluit een aanvullende zorgverzekering af met volledige dekking voor spoedeisende zorg in het buitenland. Zorg die in het buitenland duurder is dan in Nederland, bijvoorbeeld in een privé kliniek, wordt dan volledig gedekt.
  • Sluit een reisverzekering af met dekking voor geneeskundige kosten in het buitenland, inclusief wintersportdekking/module. Je bent dan ook gedekt voor de gipsvlucht naar Nederland.

Het voordeel van een reisverzekering is dat deze dikwijls ook dekking biedt voor schade of diefstal van ski-uitrusting of je skipas. Een ander voordeel is dat de dekking van een reisverzekering het hele jaar door aan te passen is.

3 tips voor tijdens je wintersport

Tot slot 3 handige tips voor op reis:

  1. Neem de papieren voor je reisverzekering en je Europese (EHIC) zorgverzekeringspas mee.
  2. Neem je Europees Medisch Paspoort mee (indien nodig). Hierin staan gegevens over ziekte, aandoeningen, medicijngebruik en je behandelend arts.
  3. Bewaar de contactgegevens van de hulpdiensten en alarmcentrales van de Nederlandse verzekeraars op je telefoon.

Schrijf een reactie

Het e-mailadres blijft prive.